Com sonen les coses a Mart? La NASA publica com se sentirien allà alguns sons de la Terra
- TEMA:
- Mart
Uns ocells cantant gairebé no se sentirien a Mart perquè és un so agut. La NASA acaba de publicar una llista de sons comparant com se senten a la Terra i com se sentirien al planeta vermell.
"Si estiguéssiu a Mart, sentiríeu una versió més silenciosa i apagada del que sentiu a la Terra, i esperaríeu una mica més per sentir-la", explica l'agència espacial.
La sonda Perseverance va aterrar a Mart el 18 de febrer del 2021, després de set mesos de viatge. Pocs dies després, va fer públics els primers sons gravats a la superfície del planeta, gràcies als dos micròfons que porta incorporats. Dels cinc vehicles que la NASA ha enviat a Mart, el Perseverance és el primer que porta micròfons.
Els sons a l'atmosfera de Mart
L'equip de la missió Perseverance ha volgut ara aproximar com serien diferents els sons a l'atmosfera de Mart. Per generar aquests sons, els científics del micròfon SuperCam van tenir en compte tres variables clau: la temperatura atmosfèrica, la densitat i la química. Van fer la simulació amb una distància de 150 metres entre la font d'àudio i l'oient.
Entre les coses que es comparen hi ha el so de les onades, el timbre d'una bicicleta, el tema "Clair de Lune", de Claude Debussy, o les famoses paraules de Neil Armstrong quan va arribar a la lluna: "Un petit pas per a l'home, un gran salt per a la humanitat", sons que es poden escoltar en aquest enllaç.
L'equip de SuperCam està format per científics i enginyers dels Estats Units i França, amb col·laboracions ocasionals de científics d'Espanya, Canadà, Dinamarca i Alemanya.
Diferències amb la Terra
Els sons emesos a la freda atmosfera marciana trigarien una mica més a arribar a l'oïda. Amb una temperatura mitjana de la superfície al voltant de -63 C, la velocitat del so és més baixa a Mart, al voltant de 540 mph (~240 metres per segon), en comparació amb uns 760 mph (~340 metres per segon) a la Terra. Això és irrellevant en distàncies curtes, però es nota quan són més llargues.
Pel que fa al volum, seria automàticament més baix a Mart. L'atmosfera marciana és unes 100 vegades menys densa que a la Terra i això afecta com les ones sonores viatgen des de l'emissor fins al receptor, donant lloc a un senyal més suau. S'hauria d'estar molt més a prop de la font del so per escoltar-ho al mateix volum que se sentiria a la Terra.
La qualitat del so també és diferent. L'atmosfera de Mart, formada per un 96 % de diòxid de carboni, absorbiria molts sons aguts, de manera que només els sons més greus viatjarien llargues distàncies. Aquest efecte es coneix com a atenuació, un debilitament del senyal a determinades freqüències, i es notaria més com més lluny estiguéssiu de la font.