Com tenir 50.000 pisos públics en 6 anys: l'estratègia del Govern per fer viable la promesa

Cada any es destinaran 500 milions d'euros en ajudes a les famílies, 500 més per finançar la construcció d'habitatge públic i 100 més en un fons perquè els joves puguin comprar el primer pis, de segona mà
Redacció Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Més ajudes per a famílies i joves, activar solars, agilitzar els tràmits i garantir finançament per a noves promocions. És el pla que el govern de Salvador Illa ha aprovat aquest dimarts amb l'objectiu de construir 50.000 pisos públics fins al 2030

Les mesures del pla requereixen una inversió anual de 1.100 milions d'euros que, segons la portaveu del govern, Sílvia Paneque, doblen els recursos destinats fins ara a polítiques d'habitatge. Diners amb què es vol pal·liar el dèficit d'habitatge públic a Catalunya, que representa el 4 % del total. 

El govern assenyala que en l'última dècada s'han acabat 1.230 habitatges protegits cada any, una xifra que considera insuficient tenint en compte que més de 90.000 persones s'han inscrit al registre de demandants d'habitatge de protecció oficial. 
 

Ajudes als joves amb un habitatge de preu limitat

El pla preveu la creació d'un fons públic d'emancipació, que estarà dotat amb 100 milions d'euros cada any perquè els joves puguin comprar un primer habitatge. Es finançarà el 20% de l'entrada del pis, que ha de ser de segona mà.

Aquests pisos comprats a través del fons formaran part d'una nova tipologia d'habitatge protegit anomenada habitatge de preu limitat. No es podran vendre al mercat lliure i, si es vol fer, s'haurà de fer al mateix preu de compra sumant-hi l'IPC.

La consellera Paneque ha detallat que la mesura vol mantenir el control públic sobre aquests pisos:

Volem evitar que es destinin recursos públics a generar un parc públic d'habitatge i que després es perdi per processos de venda.

Es calcula que aquest fons podrà actuar en la compra de 12.000 habitatges en cinc anys. Hi haurà, però, condicions, encara per definir, i que tindran en compte les rendes dels joves, els metres quadrats del pis i el preu de compra

(Europa Press/David Zorrakino)

L'ajuda segueix el patró de la línia d'avals que el govern espanyol, a través de l'Institut de Crèdit Oficial, va aprovar al febrer per facilitar l'accés a un primer habitatge amb hipoteca a joves i també famílies amb fills. L'estat hi destina 2.500 milions d'euros.

Segons dades del Consell de la Joventut d'Espanya, només el 20,2% de les persones d'entre 16 i 29 anys que viuen a Catalunya estan emancipades i, d'aquestes, el 80% comparteix pis i acostuma a destinar una part elevada dels ingressos (entre el 30 i el 80% del sou) a cobrir les despeses residencials.


Finançament per construir i ajudes a famílies

De tota la inversió anual, el pla del govern reserva 500 milions d'euros cada any per a una línia de crèdits destinada a operadors públics i privats que facin habitatge protegit. Fins ara només hi havia línia de finançament per a cooperatives, i ara s'amplia a operadors privats.

Es farà a través de l'Institut Català de Finances, que bonificarà en dos punts els tipus d'interès per tirar endavant promocions d'habitatge públic. 

A banda, el govern destinarà 500 milions d'euros cada any per a ajudes a famílies per al lloguer i una part també per a la compra d'habitatge. La xifra, segons Paneque, és més que doble respecte a l'últim pressupost de la Generalitat aprovat.

El govern creu que el revés del Tribunal Constitucional a l'article de la llei catalana que regula el lloguer social farà créixer la demanda d'ajudes per part de les famílies i per això justifiquen l'augment de la partida.
 

Una reserva pública de solars

Per mobilitzar habitatge nou, Paneque ha explicat que el 25 de febrer del 2025 s'obrirà una convocatòria per inscriure solars disponibles en un registre concret per crear una reserva pública de terrenys on començar a construir. 

"Si tots els solars públics i privats tipificats com a habitatge de protecció oficial es posessin a disposició per construir, podríem assumir un paquet de 20.000 habitatges en l'horitzó 2027-28"

A més, es volen fer canvis normatius perquè els municipis puguin destinar solars d'equipaments per fer allotjaments dotacionals per a col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge. 

El govern també vol crear una taula de treball amb l'estat per transformar l'ús d'edificis de la seva propietat en habitatges de protecció oficial o allotjaments dotacionals. 
 

Una llicència bàsica per construir

El pla del govern busca reduir a la meitat els tràmits de gestió del sòl per construir habitatge protegit. Es calcula que ara passen uns 8 anys entre que comença la planificació urbanística i s'entreguen les claus.

Per això, es faran els canvis legislatius per regular una llicència bàsica, que permetrà iniciar obres de nova planta o rehabilitació mentre es tramita la llicència urbanística.

A més, es crearà un comitè d'agilització urbanística per simplificar els tràmits. I també s'aprovarà un decret per habilitar entitats col·laboradores que puguin fer tasques de verificació i control en l'àmbit urbanístic per agilitzar llicències municipals.
 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut