Com tractar la Covid-19? En marxa 1.800 assajos clínics amb humans arreu del món
- TEMA:
- Coronavirus
La Covid-19 està sacsejant tot el món. No cal dir, doncs, que l'objectiu principal dels científics és trobar ara una vacuna, com més aviat millor i que sigui eficaç. Però aquest procés pot ser llarg i la majoria d'esforços se centren a com tractar la malaltia.
A tot el planeta ja s'estan fent uns 1.800 assajos clínics destinats a aturar la pandèmia. I cada vegada n'hi ha més.
Els Estats Units lidera el rànquing, amb una cinquena part de les recerques; seguit de França, amb el 16%; en tercer lloc, Espanya, on s'estarien duent a terme gairebé 1 de cada 10 projectes; al darrere, el Regne Unit i la Xina, amb el 6% cadascun. I a molt poca distància, Itàlia i Alemanya.
La gran majoria investiguen, no amb vacunes, sinó amb tractaments ja comercialitzats per a altres malalties, segons explica Alberto Robles, director general d'Expert System Iberia:
"Per tant, ja saps que no tenen efectes adversos. El que no saps és si aquest tractament funcionarà o no també amb aquest virus. És molt fàcil i molt ràpid. Per això hi ha una explosió de tractaments de tothom que té alguna cosa que, remotament, pot pensar que pot servir. 'Provem-ho', per dir-ho d'alguna manera, si tu ets algun laboratori i et surt més a compte centrar-te amb el tractament que amb la vacuna."
Diferents opcions
Els antipalúdics, com la hidroxicloroquina, concentren la cinquena part del total d'assajos. Aquests fàrmacs inhibeixen l'entrada del virus en les cèl·lules.
En segon lloc es troben els antivirals, que protagonitzen el 13% dels estudis. Aquí s'inclou el remdesivir. Ajuden a bloquejar la replicació del gen del virus i a mitigar complicacions.
Un de cada 10 experimenta amb antineoplàstics i immunomoduladors. Actuen en la resposta immunològica que provoca el virus, sobretot quan hi ha inflamacions.
Per sota del 10% dels assajos se situen els antibiòtics, que tracten infeccions paral·leles a la del virus. I després hi ha els anticoagulants, que tracten els trombes provocats per la Covid-19.
Una alternativa als medicaments és el plasma de convalescents, obtingut de la sang de persones recuperades de la malaltia. Mitjançant la transfusió es comparteixen anticossos amb l'esperança que neutralitzin el virus.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut Ciència