Com triar la millor opció per estalviar en la factura del gas
Amb l'encariment del gas, la tarifa regulada és la que surt més a compte per als consumidors que els toqui renovar ara el contracte
La pujada del preu del gas als mercats internacionals s'ha anat filtrant a l'economia per fases. Primer la van patir les empreses, sobretot les que consumeixen energia de manera més intensiva, però a poc a poc ha començat a impactar de ple en els consumidors domèstics.
En les darreres setmanes, les companyies comercialitzadores estan enviant cartes als seus clients informant-los d'una actualització de tarifes. Quan els contractes s'acaben, les companyies estan aplicant pujades d'acord amb els preus que el gas està tenint als mercats internacionals.
Però en el gas, igual que en el mercat de l'electricitat, també existeix un mercat regulat per als consumidors domèstics. Aquests clients ara estan aconseguint esquivar les històriques pujades perquè la seva tarifa està regulada pel govern, que les ha limitat.
L'actualització de tarifes està sorprenent molts clients, com és el cas de Sònia Sancho. Al març, va rebre una factura de més de 800 euros. "Vaig entrar en crisi", diu la Sònia, perquè "un import així, que és pràcticament una nòmina, espanta molt quan un ho rep". El contracte havia vençut i tenia preus nous.
Per evitar ensurts, aquests són alguns dubtes que cal tenir en compte per estalviar en la factura del gas, segons la companyia comercialitzadora i el tipus de contracte de cadascú.
La companyia ha d'avisar del canvi de tarifes?
Quan els contractes arriben a la data de venciment la comercialitzadora ha d'informar de les noves tarifes, que ara mateix pot suposar duplicar o triplicar el que venien pagant fins ara.
El client, quan rep aquesta notificació, pot decidir mantenir-se amb les noves condicions o bé canviar de subministrador i resoldre el contracte lliurement.
Això sí, l'avís de canvi de condicions s'ha de fer almenys amb un mes de marge, precisament per donar temps al client a buscar una alternativa en cas que ho desitgi.
Quines opcions tinc per contractar el servei de gas?
Es pot contractar al mercat lliure, on es pot pactar un preu i unes condicions amb la comercialitzadora que s'hauran de mantenir durant el temps que duri el contracte. Gairebé 6 milions i mig de clients a Espanya estan al mercat lliure.
L'altra opció és contractar el subministrament al mercat regulat, acollint-se al que s'anomena tarifa regulada o TUR. Segons les últimes dades, és la tarifa que han escollit poc més d'un milió i mig de consumidors.
En el cas de la TUR, els preus els fixa el govern espanyol, s'actualitzen cada trimestre (gener, abril, juliol i setembre) i es publiquen al BOE.
Segons dades de l'any passat, de tots els clients que van canviar de companyia gairebé el 80% ho van fer entre companyies del mercat lliure i només un 6% van fer el salt al mercat regulat.
Tothom pot contractar la TUR?
La tarifa regulada només es pot contractar sempre que el consum anual no superi els 50.000 kWh l'any, un topall que cobreix la immensa majoria dels consumidors domèstics.
En funció del consum, cal contractar una modalitat diferent:
- TUR1. Per consums fins a 5.000 kW l'any. Aquells que només utilitzen el gas per cuinar i escalfar l'aigua.
- TUR2. Per consums entre 5.000 i 15.000 kW l'any. Aquells que també utilitzen gas per a la calefacció.
- TUR3. Per consums d'entre 15.000 i 50.000 kW l'any.
Quins avantatges té cada tarifa?
Depèn del moment es poden trobar millors ofertes en un mercat o en un altre. Per això, eines com el comparador de la CNMC poden ser molt útils.
Ara mateix i mirant aquest comparador, si algú busca canviar de companyia no trobarà preus més competitius que els que dona el mercat regulat.
El motiu és que al setembre el govern espanyol, davant l'increment de preus del gas als mercats internacionals, va decidir posar un topall a aquesta tarifa. Les pujades estan limitades almenys fins a l'estiu.
Els preus que estan pagant aquests clients estan limitats artificialment, i el que es deixa de pagar ara s'haurà d'abonar en futures factures, quan els preus es normalitzin i l'increment pugui ser més assumible per a l'economia familiar.
Però a banda del preu, hi ha altres criteris que també és important valorar, per exemple, el servei que ens pot oferir una comercialitzadora del mercat lliure per al manteniment de la instal·lació de gas.
Quins són els preus ara al mercat regulat?
L'última revisió de preus es va publicar al BOE del 28 de març. Estan vigents des de l'1 d'abril fins a l'1 de juliol, quan es tornaran a revisar.
Ara mateix, els preus regulats vigents són aquests:
- TUR1. 0,0531 euros/kWh en el terme variable i 5,44 euros al mes de terme fix.
- TUR2. 0,0496 euros/kWh en el terme variable i 10,24 euros al mes de terme fix.
- TUR3. 0,0471 euros/kWh en el terme variable i 22,02 euros al mes de terme fix.
Sempre surt a compte canviar-se a la TUR?
Depèn. Segons el comparador de la CNMC, cap oferta del mercat lliure dona avui dia preus més competitius que els de la TUR. Ara bé, pot passar que si consultes la factura vegis que estàs pagant menys pel kilowatt que el que marca ara la tarifa regulada. Probablement, vas signar el teu contracte fa mesos, abans que comencés a encarir-se el gas.
Hauràs d'estar atent, perquè quan hagis de renovar el contracte els preus et podrien pujar. Llavors serà el moment de comparar i decidir quina oferta et convé més.
És fàcil canviar de comercialitzadora de gas?
El canvi de subministrador és gratuït i s'haurà de fer en un termini màxim de 3 setmanes.
Quan un consumidor firma el nou contracte, aquesta comercialitzadora s'encarregarà de tramitar el canvi de subministrament, i l'antiga comercialitzadora té un període de 6 setmanes per enviar la seva última factura.
Totes les comercialitzadores poden oferir la tarifa regulada?
No, només hi ha quatre companyies que ofereixen aquesta tarifa. Són les següents:
- Baser Comercializadora de Referencia S.A (logo)
- Comercializadora regulada, Gas & Power S.A (del grup Naturgy)
- Curenergia Comercialización de Último Recuso S.A.U. (del grup Iberdrola)
- Energía XXI Comercializadora de Referencia S.L. (del grup Endesa).
Però el govern espanyol no havia posat un topall del preu del gas per contenir els preus?
Sí, el govern espanyol va aprovar un topall al preu del gas el 13 de maig, segons es va publicar al BOE, però només serveix per fixar un límit del preu del gas que fan servir les centrals de cicle combinat per produir l'electricitat. Per tant, aquesta mesura haurà de tenir un impacte en la factura de la llum però no en la del gas.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaEnergia