Com un enginyer de 25 anys ha revolucionat la vacunació a França amb la seva web

Ha creat una web que permet trobar llocs de vacunació amb franges disponibles i una altra de molt popular amb gràfics senzills sobre les dades de la Covid-19

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Es diu Guillaume Rozier i, quan va començar la pandèmia, va voler veure com evolucionava a França, però es va trobar que hi havia dades en obert, però no gràfiques senzilles d'entendre.

Per això aquest enginyer informàtic de 25 anys va començar a crear grafismes que visualitzessin les pujades i baixades de contagis, víctimes mortals i altres dades sobre la Covid.

Va crear una pàgina web, CovidTracker.fr, que va començar com una mena d'afició, però que al llarg dels mesos va anar ampliant i completant amb cada vegada més informació i més funcions.

"Al començament era molt i molt senzilla, perquè era molt artesanal, mai havia creat una pàgina a internet, no soc desenvolupador web, i després, a mesura que passaven les setmanes i els mesos, l'hem millorat, hi hem afegit funcions i eines."

 

"Ràpid, la meva dosi!"

Cap a finals del 2020, la seva web tenia 700.000 visitants únics cada mes, però ha estat quan ha arribat la campanya de vacunació que s'ha fet famós de debò.

Ha estat amb una altra web, ViteMaDose ("Ràpid, la meva dosi"), amb què es pot visualitzar pràcticament en directe totes les dades de la vacunació a França.

Però no és això el que ara porta 10 milions d'usuaris únics mensuals a aquesta web: és l'eina que permet trobar llocs de vacunació amb franges disponibles i demanar hora per vacunar-se.

Entrevistat al despatx de casa seva pel corresponsal de TV3 a París, David Melgarejo, Rozier explica que ho fa amb un algoritme que detecta els horaris buits i els ofereix als visitants:

"En aquest moment hi ha milers de franges horàries que no estan cobertes, dins d'una franja horària es pot vacunar diverses persones, perquè als grans centres hi ha diverses línies de vacunació en paral·lel, així que creiem que són milers o desenes de milers de dosis que poden salvar-se o ser injectades més ràpidament gràcies a la meva aplicació."

L'enginyer informàtic Guillaume Rozier, entrevistat per TV3 aquesta setmana a París

Aquesta aplicació ha provat ser tan útil que fins i tot el president de França, Emmanuel Macron, l'ha recomanada quan ha anunciat que tots els adults ja es poden vacunar a partir d'aquest dimecres, i els ha demanat que ho facin:

"No s'ha de perdre cap vacuna. A partir del 12 de maig, les cites que no hagin trobat cap adjudicatari 24 hores abans estaran obertes a tots els voluntaris adults, sense cap requisit especial."


Èxit i fracàs

L'èxit de Guillaume Rozier és també el fracàs de l'administració sanitària francesa, que de moment no ha estat capaç d'oferir les dades i d'organitzar la vacunació de manera prou eficaç.

És el que afirma entre altres Catherine Hill, epidemiòloga jubilada que s'ha reincorporat a la feina a causa de la pandèmia:

"Una epidèmia s'ha de vigilar com evoluciona, per la qual cosa necessitem corbes i gràfics que siguin clars i comprensibles i llegibles. Guillaume Rozier ho ha fet, tots els mitjans francesos i estrangers fan servir la seva web per veure què passa, però el que és extraordinari és que l'organisme que ha de vetllar per la salut del país no pugui crear i penjar en línia tots aquests gràfics senzills. És molt estrany."

 

El ministeri fa servir el seu algoritme

Aquest fracàs s'ha evidenciat de manera crua quan la pàgina oficial del Ministeri de Salut ha començat a fer servir els algoritmes de Rozier:

"El lloc oficial Santé.fr ara fa servir les dades produïdes pels algoritmes de ViteMaDose per mostrar les places de vacunació disponibles"

 

Però ofereix dades menys completes que ViteMaDose, perquè aquesta també inclou les farmàcies, que a França també són llocs de vacunació.

Els usuaris han agraït molt aquesta aplicació, tot i que també té crítiques, perquè no se sap quina marca de vacuna serà fins que no s'ha fet la reserva.

I és que, a França, la vacuna d'AstraZeneca també aixeca moltes suspicàcies i molta gent rebutja posar-se-la. Per cert: aquest és un dels motius que hi hagi franges buides a molts centres de vacunació.

 

Així ho ha explicat el corresponsal de TV3 a París, David Melgarejo, al programa "Els matins":

 

ARXIVAT A:
FrançaCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut