La família Escudero ha convertit l'outlet de la Jonquera en un gran centre comercial de milers de metres quadrats (ACN)

Com un guàrdia civil i un treballador de duanes s'han convertit en uns dels "amos de la frontera" a la Jonquera

Qui i què hi ha darrere de l'ampliació de l'outlet de la Jonquera, que ha obert portes i que genera inquietud a Figueres i el Portús
TEMA:
Comerç

L'historiador Pierre Vilar deia que "és a les fronteres on s'observa millor la història del món". La de la Jonquera és una frontera especialment interessant. Potser una de les més importants, econòmicament parlant, del sud d'Europa.

A la dècada dels setanta, un jove Abel Escudero, procedent de Salobre --un poble de Castella-la Manxa d'on també és fill un bon amic de la família Escudero, l'expresident del Congrés dels Diputats, José Bono--, arribava destinat com a guàrdia civil a la frontera. Poc temps després ho feia el seu germà, Antonio Escudero.

De fet, l'Antòniu, com li diuen, va marxar als 14 anys del seu poble per repartir matalassos a Alacant i d'allà cap a la Jonquera, on va fer de cambrer, d'àrbitre de futbol i va treballar a la duana. Aviat, la mirada perspicaç dels dos germans va veure les oportunitats que ofereix la frontera.

Segons l'Antonio, amb els estalvis dels seus pares van obrir un supermercat de 150 metres. Era l'any 1984. Els dos matrimonis, l'Abel i la Cisa, i l'Antonio i la Cati, van treballar de valent per tirar endavant el negoci que va anar creixent.

El Tractat de Schengen el 1995, que va suposar la desaparició de totes les activitats duaneres, va impactar en la situació laboral de la població fronterera. 800 persones que treballaven a les agències de duanes es van quedar sense feina. Tot i la desaparició de la frontera, els preus de l'Estat espanyol encara es van mantenir atractius per als francesos i van continuar els fluxos de transports i de turisme comercial.

En aquell moment, un jove Antonio Escudero, amb la bata del supermercat, explicava a les càmeres de TV3 que malgrat la desaparició de la duana s'obrien nous horitzons a la frontera. No s'equivocava.

D'aquell petit supermercat, la família ha aixecat un imperi: tres supermercats, dos restaurants bufet lliure, una parafarmàcia, dos restaurants i un hotel. Així com el setmanari Hora Nova, de Figueres, i una finca de vinyes a Masarac i Vilarnadal amb el nom de Castell de Biart, entre d'altres.

La inauguració de l'ampliació del centre comercial ha reunit tots els estaments del poder (3Cat/Anna Teixidor Colomer)

A més de l'obra faraònica del centre comercial, els Escudero també han invertit en concessions milionàries d'expenedories de tabac a la Jonquera. Per obtenir-les, van oferir importants sumes de diners: 6,5 milions, 6,12 milions i 5 milions, respectivament, com consta en la resolució del Comissionat per al Mercat de Tabacs, organisme adscrit al Ministeri d'Hisenda. En total, 17,62 milions d'euros.

Les fronteres tenen això. Són terrenys adobats tant per a negocis lícits com il·lícits. De petits capitals es pot arribar a acumular grans fortunes com, de fet, ha passat amb moltes de les famílies que també es van establir a partir de l'any 1939 al Portús, nucli de la Jonquera, a l'Alt Empordà.

Tot i això, Escudero certifica que la clau és  treballar, pensar i una mica de sort.

La inauguració del Gran Jonquera, esdeveniment de l'any a la frontera

Pocs esdeveniments privats aconsegueixen aplegar un miler de persones, com aquesta setmana amb la inauguració d'un centre comercial. A l'acte del 10 d'octubre, s'hi van veure els responsables del territori dels Mossos d'Esquadra, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, dels militars de la base de Sant Climent Sescebes i de Barcelona, i el rector de la Jonquera, en representació del bisbat de Girona.

La presència més remarcada va ser la del president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta --els orígens familiars del qual es remunten a la Jonquera-- i Antonio Escudero, que forma part de l'actual junta del club esportiu. També hi havia l'amic José Bono, que ja va ser a la inauguració de l'outlet l'any 2013, i l'exconseller de Treball Felip Puig, que també hi ha volgut tornar com a amic de la família.

D'esquerra a dreta, Felip Puig, Pere Perramon, Antonio Escudero, José Bono i Joan Laporta (ACN/Gemma Tubert)

Entre tota aquesta relació d'assistents, hi havia la directora general de Comerç, una nodrida representació de la Diputació de Girona encapçalada pel president, membres del Senat, cònsols honoraris i una vintena d'alcaldes.

Dues absències importants: l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, i els representants del barri del Portús.

I és que l'Ajuntament de Figueres s'enfronta a un repte important després que la marca Zara hagi deixat les tres plantes que ocupava del carrer Joan Maragall de Figueres per traslladar-se al centre comercial de la Jonquera. El sector comercial tem que els francesos no arribin a la capital de la comarca perquè trobin tota l'oferta a la ciutat fronterera.

El mateix temor el tenen els comerciants del Portús, que no volen que el client francès els passi de llarg. El temps dirà com seguirà l'evolució dels fluxos comercials i si la prosperitat econòmica de la comarca estarà repartida o es concentrarà al Gran Jonquera.

El Zara de Figueres és ara a l'outlet de la Jonquera (ACN/Gemma Tubert)

Doblar les instal·lacions en 11 anys

L'outlet va obrir el maig del 2013, i onze anys després s'ha ampliat gairebé doblant les instal·lacions amb primeres marques. El centre té més de 58.000 metres quadrats d'ús comercial i 71.000 metres quadrats d'aparcament. Els promotors calculen que generaran uns 250 llocs de treball, que s'afegeixen als 550 que actualment ja hi treballaven.

Escudero ha explicat que l'any 2008, en plena crisi econòmica, se sentien incapaços de trobar marques i que algunes van fer el pas amb reticències. Ara, per exemple, diu, la botiga de Lefties del centre comercial és la que genera més benefici de tot el món.

A la Jonquera hi viuen unes 3.400 persones, però pel centre comercial hi passen sis milions de visitants, dels quals un 75% són francesos. Esperen augmentar l'afluència un 30%. La rèplica de la torre Eiffel i la piràmide del Louvre, que marquen l'skyline del centre comercial, han de servir perquè els francesos se sentin com a casa. De fet, les xifres de la Jonquera sempre són majúscules. Hi passen diàriament 10.000 camions.

L'exterior de l'àrea d'ampliació de l'Outlet de la Jonquera amb la recreació de torre Eiffel (ACN/Gemma Tubert)

Escudero va acabar la seva intervenció amb visques llargament ovacionats: al "Gran Jonquera, el país del shopping", al poble de la Jonquera, a França i a Catalunya. En tot cas, va deixar clar que el seu país és Catalunya sense renunciar als seus orígens d'Albacete.

La inauguració la van seguir mitjans nacionals i locals. En Ricard Ustrell va decidir fer "El matí de Catalunya Ràdio" des del centre comercial. En la tertúlia, els opinadors parlaven d'Antonio Escudero com d'un home fet a si mateix, un gran magnat, un visionari, deien. El mateix Escudero va explicar que els seus fills li deien que havia passat "de 'quillo' a magnat" i un dels tertulians va certificar que aquest podia ser un bon títol per a una biografia. Malauradament, si mai s'escriu, no es podrà comprar al centre comercial Gran Jonquera. T'hi pots vestir i calçar, pentinar, menjar i beure, però ni rastre d'una llibreria.

ARXIVAT A:
Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut