Com va néixer la fake news que vincula vacunes i autisme
Núria Jar
Periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio
- TEMA:
- Notícies falses
El republicà Donald Trump vol que un antivacunes i difamador de notícies falses dirigeixi la sanitat dels Estats Units, malgrat les veus crítiques dins del seu partit. Robert Francis Kennedy Jr. i molts antivacunes com ell articulen el seu discurs negacionista al voltant d'una fake news de manual, amb certa pàtina científica.
Un estudi que defensa que les vacunes causen autisme en infants. Però, d'on i de qui prové aquest rumor que ja fa anys que s'arrossega?
El responsable d'un dels majors fraus de la història de la medicina és el metge britànic Andrew Wakefield. Un doctor que ha perdut la llicència per exercir la medicina al seu país i que fa anys que viu a l'estat republicà de Texas, als Estats Units, on ha vist en Donald Trump l'esperança per donar continuïtat a les seves teories de la conspiració.
L'origen
L'any 1998 Wakefield va publicar a la prestigiosa revista científica The Lancet un article que associava la vacuna de la triple vírica xarampió, rubèola i galteres amb trastorns del desenvolupament, en concret el trastorn de l'espectre autista (TEA).
L'informe recollia la història clínica de dotze nens, vuit dels quals havien desenvolupat un trastorn intestinal inflamatori que va desembocar en autisme un mes després de rebre la injecció.
La doctora Gema Revuelta, directora del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), explica a Catalunya Ràdio com Wakefield es va erigir en pare del moviment antivacunes: "A part de publicar l'article, organitza una roda de premsa, on va molt més enllà del que diu a l'estudi. Diu literalment que ell no aconsellaria vacunar, i això és l'inici de tot."
La conseqüència és que hi ha pares que deixen de vacunar els fills, encara avui. En aquell moment, va provocar hospitalitzacions per uns virus prevenibles i molt contagiosos, que fins i tot van provocar la mort de 4 criatures sense immunitzar.
"Comença a difondre's un rumor, sobretot en dos països rics com el Regne Unit i els Estats Units, que comencen a posar en qüestió una vacuna que era obligatòria dins del calendari vacunal."
El treball va sobreviure més d'una dècada. Un periodista d'investigació britànic, Brian Deer, va ser qui va destapar les irregularitats de l'estudi, però The Lancet encara va tardar uns mesos a retirar formalment l'article. La llavor del moviment antivacunes ja havia germinat.
Notícia falsa de manual
Habitualment les fake news busquen manipular l'opinió pública per aconseguir alguna cosa. En aquest cas, Andrew Wakefield s'havia conxorxat amb l'advocat Richard Barr un parell d'anys abans de publicar l'estudi per desprestigiar la triple vírica.
Tots dos van aconseguir que 1.600 famílies angleses, a qui van reclutar fent soroll als mitjans de comunicació, presentessin una demanda col·lectiva contra els fabricants de vacunes.
Wakefield va cobrar milers de dòlars per fer aquesta feina, per la qual mai va declarar conflicte d'interès a l'estudi. Com tampoc ho va fer amb la vacuna que havia patentat mesos abans de publicar el treball, amb un sol virus.
La teoria de Wakefield era que administrar tres virus alhora amb la triple vírica, i no per separat, aclaparava el sistema immunitari. I això és el que en alguns casos provocava una síndrome intestinal que acabava en casos d'autisme. Una teoria que desacredita un informe del Centre Espanyol sobre Trastorn de l'Espectre de l'Autisme.
El científic Wakefield i la supermodel Elle Macpherson
Anys més tard, l'any 2016, Wakefield va dirigir el documental "Vaxxed", on insisteix en el vincle de les vacunes i l'autisme. De fet, va estar a punt de projectar-se al festival de cinema de Tribeca, que el va retirar després de diverses protestes.
El film va ser seleccionat al marge del procés de selecció habitual, gràcies al tracte de favor d'un dels fundadors del certamen, l'actor Robert de Niro, que té un fill diagnosticat amb TEA. Wakefield ho va qualificar d'un acte de censura.
L'estafador Wakefield ha continuat fent-ne de les seves. La pandèmia de la covid-19 li va donar una segona vida. En aquella època, el britànic va fer campanya per negar el virus del SARS-CoV-2, injuriar la mascareta i repetir el mantra de la perillositat de les vacunes.
Just llavors va trencar la relació sentimental que mantenia amb Elle Macpherson, amb qui sembla que estiguin fets amb el mateix motlle. Aquest any la supermodel australiana, coneguda per les seves opinions antivacunes, va explicar que tenia un càncer de mama i s'oposava a tractar-se amb quimioteràpia.
- ARXIVAT A:
- Notícies falses