L'última manifestació del 8 de març (CCMA)

Combatre la violència masclista des de l'arrel amb un servei per tractar els homes

El secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorós, ha anunciat un nou servei de prevenció de violència masclista adreçat a homes
Berta Boter Carbonell Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Coincidint amb el dia contra la violència masclista, el Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Oriol Amorós,  ha avançat a "Els Matins" de TV3 la creació d'un nou servei de prevenció de la violència masclista dirigit a homes i per a casos en què no s'ha arribat a la judicialització. 

Es tracta d'un servei que començarà aquest 2021 i que està enfocat a homes que "tenen consciència de tenir conductes no saludables o acceptables" , que tenen "relacions possessives" o "carregades de gelosia" i que hi volen trencar, diu Amorós.  De moment es començarà amb tres serveis localitzats que s'aniran ampliant.  Els serveis seran oberts a qualsevol home que els vulgui o cregui que els necessiti, però també podran ser obligatoris i prescrits per un jutge. 

El secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies diu que, mentre hi hagi d'entre 13 i 20 mil denúncies l'any, les institucions encara no fan prou i que, per tant, cal treballar més per transformar i erradicar el masclisme. Posar el focus en els agressors i intentar revertir el seu imaginari pot ser una eina molt valuosa. 

Una idea que comparteix, Laura Pérez, regidora de Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, que ha explicat, també a "Els Matins", de TV3, la importància de posar el focus en els casos que no passen pel sistema judicial: 

Des de les institucions cal treballar més per la transformació que per una resposta judicial.  La presó o les agressions no són transformadores. El que transforma són polítiques públiques que vagin a l'arrel d'aquest masclisme, a transformar l'imaginari.

Aquest servei que s'aplicarà a tot Catalunya se suma al Servei d'Atenció a Homes de l'Ajuntament de Barcelona (SAH), obert als homes de la ciutat majors de 21 anys que volen tractar aspectes com identificar i reconèixer els comportaments i les actituds violentes. 


Una violència persistent

I és que les violències contra les dones encara segueixen molt presents i els agressors continuen sent, gairebé en la seva totalitat, homes i, en molts casos, coneguts de les víctimes. Les dades ho confirmen. 

La macroenquesta de Violència contra la Dona del 2019 elaborada pel Ministeri d'Igualtat confirma que el 99,6% de dones espanyoles que han patit violència sexual l'han experimentar per part d'un agressor home. A més, aquesta macroenquesta també confirma que el 60% d'agressions sexuals cap a dones les exerceixen homes coneguts per les víctimes (parella, familiars, amics...). 
 

D'altra banda, segons l'informe elaborat per l'Institut Català de la Dona, l'any passat a Catalunya 6.721 homes van ser detinguts per exercir violència masclista. L'edat mitjana dels agressos són homes d'entre els 21 i els 30 anys. I aquest 2020, els Mossos d'Esquadra ja han detingut una mitjana de 14 homes al dia per agressions masclistes, un total de 4.282 homes.

 

 

 

Més serveis també per a les víctimes

Aquest servei, que començarà el 2021 dirigit a homes, vol ser una eina més per erradicar les violències però, en cap cas, vol substituir els serveis adreçat a les víctimes de violència masclista, explica Oriol Amorós. 

De fet, el secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat a "Els Matins" de TV3 que aquest últim any "s'han doblat els serveis" per atendre les supervivents. S'han multiplicat per quatre els pisos per a les víctimes i també els serveis de recuperació dedicats a les receptores de violència i als seus fills. 

D'altra banda, s'han duplicat els Serveis d'Emergència Masclista (SIES) en un any, i han passat de 8 a 16. Es tracta de serveis on les usuàries que han patit violència masclista són acompanyades en el procés de la seva recuperació. Allà compten amb l'assistència de psicòlegs, treballadors socials i juristes. Es tracta, a més, d'un servei sense fi. És a dir, les dones s'hi poden quedar fins que se sentin fortes i totalment recuperades. Actualment, 6 d'aquests SIES es troben a l'àrea metropolitana, on hi ha més densitat de població. Oriol Amorós fa autocrítica i diu que encara en fan falta més i amb equilibri territorial. 
 

Amorós també demana a totes les dones que pateixen violència de gènere que no dubtin a demanar ajuda. Han de trucar al 900 900 120, la línia d'atenció contra la violència masclista, o dirigir-se al servei del seu municipi, i tindran un recurs d'emergència assegurat, garantit per les institucions. 


Un manifest que s'adreça als homes: agressors i còmplices

Justament avui dia, contra la violència masclista, les diferents institucions han signat un manifest conjunt redactat per l'advocada Carla Vall que, a part de donar soport a totes les víctimes, vol cridar l'atenció dels agressors i dels homes que són còmplices de les violències.

El manifest destaca que "el temps s'ha esgotat per als agressors masclistes" i que "el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort" i continua: 

"Ens dirigim als homes que esteu en contra d'aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts, les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu"

 

El text, que ha llegit aquest dimecres 25 a la plaça Sant Jaume Carla Vall,  també vol posar el focus a les violències que s'han viscut durant la pandèmia, recordant que moltes dones han hagut de conviure durant el confinament amb el seu agressor. "S'ha demostrat que, per a moltes, ser a casa no és sinònim de pau, sinó de por i violència", diu l'advocada. 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut