La plataforma Xnet presenta un informe per desmantellar el negoci de les "fake news"
La plataforma Xnet presenta un informe per desmantellar el negoci de les "fake news"

Combatre les "fake news": Xnet vol que es penalitzin governs o partits que en difonguin

La plataforma d'activistes digitals denuncia que els grans fabricants de notícies falses actuen amb "impunitat" i avisa que culpar el ciutadà no soluciona el problema

RedaccióActualitzat

La plataforma Xnet proposa crear un marc normatiu per combatre el creixent fenomen de les "fake news". Aquest dimecres ha presentat un informe extens amb mesures concretes per "desmantellar el negoci de la desinformació, per acabar així amb la impunitat dels grans fabricants i viralitzadors de 'fake news' i desinformació".

Els autors de la publicació argumenten que el fet de limitar la llibertat d'expressió i culpabilitzar el ciutadà del consum de notícies falses no solucionarà el fenomen de la desinformació.

Però quins són els principals culpables de la propagació de les notícies falses? Per la plataforma, aquests són els governs, els partits polítics, els "mass media" i les corporacions. I ho argumenta així:

"No és per bondat o excel·lència moral que els ciutadans del carrer no tenim gaire impacte pel que fa a la creació de rumors. És que, per fer això, per tenir un abast real i massiu, es necessiten mitjans que la gent no té."

Xnet és una plataforma que actua en defensa dels drets digitals, la renovació democràtica i la lluita contra la corrupció. La responsable de la plataforma, Simona Levi, ha explicat que l'informe neix amb l'objectiu de "defensar els drets de la ciutadania" i de ser una "arma" contra la manipulació, la falsificació i la intoxicació informatives.

 

Les portades del quiosc de les "fake news" de Nova York (Reuters)


A més d'analitzar contextualment què està passant amb les "fake news", Xnet proposa una sèrie de mesures legislatives que tallin el problema d'arrel, és a dir, que exigeixi la verificació de les informacions als culpables de la difusió d'aquest tipus de desinformació.

 

 

Exigències concretes per garantir la veracitat de la informació

Per això, l'informe exigeix que, quan aquests altaveus de la societat incompleixin el compromís d'honestedat i transparència en la informació, se'ls penalitzi si no segueixen els següents punts, entre altres:

  • Mostrar la traçabilitat, fiabilitat i detall de totes les fonts i dades emprades amb, almenys, una font alternativa.
  • Proporcionar una anàlisi de les associacions d'idees no sustentada per cap dada empírica.
  • Revisar la veracitat de les declaracions.
  • Autoavaluar la fiabilitat de la informació aconseguida.
  • Indicar de forma detallada les fonts de finançament, les afiliacions, els mètodes de treball i de verificació.
  • Penalitzar l'"astroturfing", és a dir, qui fingeixi no estar relacionat amb els beneficiaris del missatge que s'emet.

 

El president dels Estats Units, Donald Trump, assegura que mitjans com la CNN o The New York Times difonen "fake news" (Reuters)

 

Per exemple, s'insta els partits polítics a detallar públicament cada euro destinat a les partides públiques. A més, segons Xnet, entre el 10% i el 25% dels seus seguidors són bots. Aquest és el motiu pel qual també els hi han exigit que deixin de recórrer als usuaris falsos per contribuir a la crispació, al soroll i a la propagació de missatges.

En l'informe, Xnet avisa que confiar la gestió de les "fake news" en institucions públiques comporta un risc per a la societat:

"Tota iniciativa que impliqui delegar en uns quants la confrontació del fenomen de les notícies falses, ja sigui mitjançant un ens governamental o una empresa, comporta un risc molt real de retallada de drets fonamentals, sobretot en el context actual europeu de regressió democràtica."

 

Avisen de tendències "fortament liberticides"

Levi ha destacat que les propostes legislatives que s'han fet fins ara per frenar la desinformació tendeixen a culpabilitzar el ciutadà per un consum inapropiat, no als productors i viralitzadors:

"Les tendències que emergeixen són fortament liberticides per regular directament o indirectament la llibertat d'expressió i són tecnòfobes. Volem desmuntar els mites sobre els quals cavalca aquesta nova onada liberticida, que és molt més greu del que sembla."

Difondre informació falsa de manera intencionada està a l'abast de tothom (Reuters)

 

Per altra banda, la plataforma considera que l'obligació de verificar la informació disponible al web "ha de ser imperativa" per a tot "informador influent":

"Entenem per informador influent tota persona física o jurídica que tingui gran poder de difusió d'una determinada informació, i entenem que l'obligació ha de ser imperativa quan la difusió d'aquesta informació es produeix a partir d'un pagament o un cobrament."

 

Xnet també explica detalladament que el fenomen de les "fake news" no és nou:

"Ni tampoc ho és que els històrics monopolis de manipulació informativa ho utilitzin com a excusa per promoure doctrines normatives que retallen la llibertat d'expressió i d'informació i criminalitzen l'ús de tecnologies com internet."


Pots llegir l'informe complet aquí sota:

Fake Final PDF Watermark by on Scribd.

ARXIVAT A:
Xarxes socials Notícies falsesInternet
Anar al contingut