Comença a França el tercer confinament, amb èxode a segones residències i a l'estranger
El confinament decretat pel govern comença a les set de la tarda d'aquest dissabte i s'allargarà un mes, amb tolerància aquest cap de setmana pel que fa a la mobilitat
L'abril serà un mes de confinament a França. Les normes que fins ara s'aplicaven a una tercera part de la població, a dinou departaments, s'estenen a tot el territori "a partir del dissabte 3 d'abril a les 7 de la tarda, i durant un període de 4 setmanes", d'acord amb el que va anunciar dimecres el president Emmanuel Macron.
Per lluitar contra unes xifres de Covid en augment, la principal novetat és el tancament de les escoles. També s'aplica el toc de queda des de les set de la tarda fins a les 6 del matí i només es permet moure's en un radi de 10 quilòmetres sense límit de temps, si no és per treballar o per motius justificats.
Tolerància per Pasqua
A efectes de la mobilitat interna, hi ha tolerància durant aquest cap de setmana i es permeten, per exemple, els desplaçaments a segones residències per confinar-s'hi o per deixar els nens amb els avis.
Després d'aquest parèntesi de Pasqua, l'ordre del govern francès és explícita pel que fa als desplaçaments:
"No s'autoritza cap desplaçament interregional a partir del dilluns 5 d'abril, excepte per motius de necessitat, inclosos els motius familiars, per exemple per acompanyar un infant a casa d'un familiar."
Hi ha restriccions clares a la mobilitat interna, però no a la internacional i, de fet, milers de francesos han pogut viatjar com a turistes a destinacions com Madrid, Barcelona i les Canàries.
El ministre de Transports, Jean-Baptiste Djebbari, ha advertit que es podria restringir la mobilitat internacional, per exemple amb l'obligació de complir una quarantena de tornada.
El govern francès ha recordat que es permet tornar als residents a l'estranger, i els viatges dels treballadors transfronterers.
Festes clandestines a París
Els joves són els que més se salten la recomanació sanitària d'un màxim de sis persones en un domicili que no siguin convivents, ja que la llei impedeix regular els espais privats.
En alguns casos, la policia s'hi presenta, quan hi ha queixes dels veïns, però es repeteixen les festes clandestines, sovint convocades a les xarxes socials, mentre bars i discoteques estan tancats.
Una estudiant d'ADE espanyola de 21 anys explicava a EFE que havia assistit a una festa en un castell dels afores de París "amb l'objectiu de socialitzar". L'entrada, de 50 euros, inclou desplaçament, sopar i allotjament. Per assistir-hi, cal presentar una prova d'antígens o una PCR negativa.
Segons un estudi publicat al diari Le Figaro, set de cada deu francesos aproven les noves restriccions, però un 63% dels joves (entre 18 i 34 anys) es resisteixen a complir-les.
També s'han fet festes il·legals en túnels del metro i vies en desús, que es poden allargar dies, amb música electrònica i centenars de persones sense mascareta.
- ARXIVAT A:
- FrançaCoronavirus