Sánchez proposa reformar l'article 99 de la Constitució per evitar repetir eleccions
En el debat al Congrés, el líder del PSOE assegura que "no estem escollint entre esquerra i dreta sinó entre tenir govern o no tenir-ne"
Aquest dilluns ha començat el ple d'investidura perquè Pedro Sánchez continuï a La Moncloa en un moment en què les negociacions entre el PSOE i Podem per pactar el govern encara no s'han concretat.
Reformar l'article 99 de la Constitució
Segons Sánchez, el 28A els espanyols ja van decidir que calia un govern socialista, i la feina dels polítics és facilitar-lo:
"No estem escollint entre esquerra i dreta, no estem escollint entre un govern progressista o un govern conservador, això ja es va decidir el 28 d'abril. Ara estem escollint entre tenir govern o no tenir-ne."
"Els espanyols van votar per un govern progressista i una oposició responsable. Els demano que facilitem entre tots la formació d'un govern a Espanya."
"Espanya no ha de quedar bloquejada, necessita un govern perquè el món no s'atura."
Sánchez ha reclamat que hi hagi un pacte d'estat per reformar l'article 99 de la Constitució, el que obliga a noves eleccions si no hi ha una majoria suficient per formar govern.
El punt cinquè d'aquest article és el que marca aquesta obligació:
"Si quan hagi passat el termini de dos mesos a partir de la primera votació d'investidura cap candidat hagués aconseguit la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà ambdues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés."
En aquest sentit, ha demanat als partits de dreta que no "bloquegin" la seva investidura i li facilitin la formació d'un govern.
Afrontar sis grans reptes
Pel que fa al seu programa de govern, Sánchez ha assegurat que pretén afrontar els sis reptes que considera prioritaris ara mateix.
Els tres primers són aconseguir llocs de treball i pensions dignes, afrontar la revolució digital i tecnològica, i també fer front a l'emergència climàtica amb una transició ecològica.
Els altres tres són aconseguir la igualtat real i efectiva entre homes i dones, afrontar la desigualtat social, i promoure la Unió Europea des d'Espanya.
L'independentisme i Franco
En aquest punt ha aprofitat per criticar indirectament l'independentisme català:
"Necessitem més Unió Europea; per tant, quin sentit té crear fronteres internes dins d'Espanya?"
També s'ha referit a una de les principals iniciatives del seu govern en l'últim any: treure el cadàver de Francisco Franco del Valle de los Caídos:
"No hi ha cap justificació per no valorar tot el que s'ha aconseguit en els últims anys. Una democràcia no pot tenir un mausoleu dedicat al dictador."
"El 1975 ho vam fer i ara hi tornarem"
Sánchez ha començat el seu discurs fent referència als inicis de l'actual període democràtic, els anys 70, i reivindicant aquell moment.
Amb un discurs amb ambició d'il·lusionar, Sánchez ha assegurat que vol impulsar el que seria una segona transició:
"El 1975 ho vam fer i ara hi tornarem. En aquesta legislatura els proposo que comencem la segona nova gran transformació d'Espanya."
El candidat a repetir al capdavant del govern espanyol ha proposat que a partir d'ara es destini el 5% del PIB a l'educació, siguin quines siguin les conjuntures econòmica i política.
En el vessant legislatiu, ha proposat que Espanya sigui el primer país europeu que reconegui el dret a l'educació al llarg de tota la vida.
Sánchez també ha tret pit pel que fa a la llibertat sexual i als drets dels col·lectius LGTBI, dels quals ha assegurat que Espanya "és un referent" mundial.
Trens, finançament i Guàrdia Civil
Pel que fa a la qüestió territorial, Sánchez ha assegurat que l'Espanya de les autonomies ha aconseguit en 4 dècades "el procés de descentralització més avançat de la història".
Segons el candidat, això s'ha fet des del consens, i ha proposat reforçar aquesta descentralització a través de la planificació de les infraestructures de comunicació.
En aquest sentit s'ha compromès a impulsar un pacte d'estat ferroviari sobre l'AVE, les connexions amb Cantàbria i Extremadura i també les rodalies i "els corredors mediterranis".
L'altra referència a l'Espanya autonòmica l'ha centrada en "abordar el sistema de finançament autonòmic i local". En aquest sentit, ha dit que s'ha de combatre la despoblació del territori.
Per impedir-ho, ha mencionat la manca d'escoles, metges, farmàcies i entitats bancàries als pobles petits, però només s'ha compromès a que la Guàrdia Civil torni als pobles d'on ha marxat.
Augmentar el pressupost de defensa
Sánchez ha afirmat que té intenció d'augmentar el pressupost del ministeri de Defensa, i ha assegurat que Espanya és un dels principals impulsors de la defensa de la UE.
En aquest sentit ha dit que cal treballar en la vessant "cívica" de l'exèrcit:
"Cal impulsar una cultura de la seguretat nacional, amb la defensa com a element de cohesió cívica."
Crides a esquerra i dreta
El candidat a repetir com a president del govern espanyol també ha promès lleis per garantir el benestar animal, per protegir els que denunciïn casos de corrupció i per facilitar el vot des de l'estranger.
Ha acabat el discurs fent una crida a Podem per deixar de parlar del que els diferencia i "destacar tot allò que ens uneix", que ha dit que és "la promesa de l'esquerra d'un progrés ecològicament sostenible":
"Tenim sobre nosaltres la mirada esperançada de milions de compatriotes. Ens correspon treballar per culminar un acord i després tenim la possibilitat de portar endavant tot allò en el que coincidim, tot allò que ens uneix. I el ens uneix es resum en molt poques paraules, senyories: el que ens uneix és la promesa de l'esquerra, un progrés ecològicament sostenible i la distribució justa d'aquesta progrés."
"Res que mereixi la pena és fàcil, i el que tenim pel davant mereix molt la pena."
Als partits de dreta els ha tornat a demanar que "retirin les barreres" per facilitar-li que formi govern: "Els exigeixo que Espanya avanci":
"Estic proposant simplement i planera que Espanya tingui govern, que Espanya tingui oposició, que Espanya, en definitiva, no quedi bloquejada."
.En total el seu discurs, que ha acabat a les 2 de la tarda, ha durat gairebé 2 hores.
Flors grogues a l'hemicicle
Els diputats d'ERC ha entrat a la sessió d'investidura amb flors grogues, reivindicant els quatre diputats independentistes catalans que no hi han pogut anar perquè estan en presó preventiva.
Sánchez, al migdia; Casado, Rivera i Iglesias, a la tarda
El ple d'investidura ha arrencat aquest dilluns a les 12 amb el discurs del candidat Pedro Sánchez.
A la tarda començarà el torn dels líders dels altres partits, de més gran a més petit. Tindran 30 minuts per a la primera intervenció i 10 minuts per a la segona. Si no hi ha cap sorpresa, Sánchez els respondrà d'un en un.
Segons les previsions del Congrés, començaran Pablo Casado i Albert Rivera, i tancarà la jornada Pablo Iglesias.
Unides Podem repartirà el temps entre les seves diverses confluències: 18 minuts per a Pablo Iglesias, i cinc per a Jaume Asens, Alberto Garzón i Yolanda Díaz, de Galícia en Comú.
Els que també s'hauran de repartir els temps seran els partits del Grup Mixt, entre els quals hi ha Junts per Catalunya.
Dimarts es reprendrà el ple amb les intervencions de la resta de líders, tancarà la sessió el PSOE i es farà la primera votació, que serà pública i per crida als diputats d'un en un.
La diputada Irene Montero ha rebut l'autorització del Congrés per votar de manera telemàtica a causa del seu avançat estat de gestació. Hi haurà 346 vots; els 4 diputats presos estan suspesos i no tenen dret a vot.
Pedro Sánchez necessita una majoria absoluta de 176 vots que no té. Per tant, s'anirà a una segona votació 48 hores després, dijous. Aquest cop n'hi ha prou amb una majoria simple.
Dimarts ja es posarà en marxa el rellotge dels dos mesos per a una investidura. Si abans del 23 de setembre no s'ha investit un candidat, automàticament l'endemà es publica la convocatòria d'eleccions.
Els comptes de Sánchez
Sánchez compta amb els vots dels socialistes, els de Podem, si finalment tanquen l'acord de coalició, i dels dos diputats de Cantàbria i de Compromís. El PNB es decanta també per donar-li suport. Tot plegat 173 vots, però Sánchez encara no en té prou.
A la balança del no hi ha el PP, Ciutadans, Vox i Navarra Suma.
Perquè guanyi el sí en la segona votació cal que algun dels grups independentistes, ERC, JxCat i Bildu, s'abstingui. Hi ha 4 diputats independentistes presos que estan suspesos i no poden votar: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.
Eleccions al novembre?
El PSOE ja ha dit que treballa perquè Sánchez sigui president aquesta setmana però, si això no passa, hi ha una altra possibilitat. La data límit és el 23 de setembre.
Si llavors tampoc hi ha president es dissoldran automàticament les Corts i es convocaran eleccions per al 10 de novembre. Un escenari que havia guanyat pes en algun moment de les negociacions però que ara s'ha esvaït.
- ARXIVAT A:
- Pedro SánchezPSOEInvestidura