Comença el Gran Recapte per recollir aliments per ajudar 240.000 persones durant 4 mesos

S'han superat els 18.000 voluntaris necessaris a Catalunya per cobrir més dels 2.100 punts de recollida previstos en mercats, comerços i 30 cadenes de supermercats
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Pobresa

La quinzena edició del Gran Recapte s'ha posat en marxa aquest divendres, un any més. Durant dos dies, fins aquest dissabte, hi haurà mobilitzats més de 18.000 voluntaris en algun dels 2.100 punts de recollida de tot Catalunya. Els donatius d'aliments es poden fer en comerços, mercats i supermercats on s'ubiquen els voluntaris. També es poden fer aportacions econòmiques fins al 15 de desembre.

El primer objectiu de comptar amb 18.000 voluntaris s'ha superat, sobretot per la col·laboració d'escoles i instituts. Això ha fet que a Girona i Lleida, s'hagin pogut obrir nous punts de recollida.

Sota el lema "Alimenta el que importa", el Banc dels Aliments fa una crida a la ciutadania a participar per aconseguir fer front a uns pròxims "mesos difícils", ha dit Lluís Fatjó-Vilas, president del Banc d'Aliments a Barcelona. L'objectiu és recollir prou aliments per atendre la demanda durant quatre mesos, i no només tres, com és habitual.

"Nosaltres ens dirigim a 240.000 persones a Catalunya, que amb aquests increments de preus que hi ha hagut ha fet molt més difícil poder arribar i accedir a una alimentació saludable. La nostra intenció és recollir el màxim d'aliments, perquè els necessitem perquè aquestes persones puguin complementar la seva dieta d'una manera molt més saludable i molt més digna."

De fet, l'any passat es van recaptar 6,2 milions d'euros només en aportacions econòmiques, però la inflació va fer que es poguessin comprar menys quilos d'aliments, ha explicat Fatjó-Vilas.

Més de 18.000 voluntaris repartits en 2.100 punts de recollida del Gran Recapte a Catalunya (ACN, Ariadna Comas)

Fatjó-Vilas, acompanyat del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha donat el tret oficial d'inici del Gran Recapte d'aquest any al Mercat de Santa Caterina de Barcelona. Voluntaris amb armilles blaves i grans caixes per recollir els aliments i guardioles per fer les aportacions econòmiques es poden trobar en comerços, mercats i una trentena de cadenes de supermercats arreu de Catalunya.

Com aportar al Gran Recapte

Es poden aportar productes que es dipositen a les grans caixes que hi ha als punts de recollida. Els més demanats pel seu valor nutricional i per la seva la conservació són sobretot llet, oli i conserves de carn i peix.

També es poden fer aportacions econòmiques en aquests punts, on hi ha guardioles per recollir diners en efectiu. Igual que altres anys, aquestes ajudes econòmiques es poden fer per transferència bancària o a través de Bizum, als números de compte i mòbil que trobem a la pàgina web del Gran Recapte. Aquestes aportacions econòmiques es destinen a comprar aliments frescos.

D'altra banda, una cinquena part dels aliments que reparteixen aquesta i altres organitzacions provenen de la Unió Europea. Aquest 2024, un canvi en la política d'ajudes a la pobresa ha generat incertesa sobre la continuïtat d'aquestes aportacions en el futur.

Canvi en l'aportació d'aliments de la UE

El Gran Recapte, i les entitats que fan aportació d'aliment a persones vulnerables, es troben davant de la incertesa de saber els recursos que tindran l'any que ve. La Unió Europea canviarà el model d'entrega d'aliments, l'organització estima que deixarà el 90% de les famílies usuàries desateses. "És una situació escandalosa", ha dit Fatjó-Vilas.

Fatjó admet que la introducció d'un sistema d'ajuda amb targetes moneder destinades a famílies amb fills és positiva, però denuncia: "Aquest només és un col·lectiu vulnerable, i en deixen altres que estan rebent aliments, derivats dels serveis socials, persones amb una vulnerabilitat reconeguda sense ajuda."

Fatjó-Vilas ha demanat a les institucions públiques "que busquin la forma de no deixar aquestes persones sense ajuda", i a la ciutadania, "que sigui solidària, perquè si no l'any que ve el Banc dels Aliments i les organitzacions socials, ho tindrem molt difícil".

Les aportacions econòmiques es destinen a comprar aliments frescos (ACN/Maria Aladern)

El Fons d'Ajuda Europea per als Més Necessitats (FEAD) representa el 20% dels aliments que el Banc distribueix a Catalunya. A Barcelona representa el 17%, i a Lleida, gairebé el 37% de la distribució. "Té una incidència molt forta i afecta l'estabilitat del banc", ha dit.

Concretament, l'aportació del fons FEAD el 2023 va ser de 7,6 milions de quilos d'aliments, a un cost d'1,77 d'euros el quilo. L'any 2022, el cost per quilo va ser d'1,1 euros. Enguany s'han entregat un 24% menys de quilos d'aliments per persona.

El Banc dels Aliments ha demanat un ajornament de l'entrada en vigor del nou model de repartiment.

ARXIVAT A:
Pobresa Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut