La mesa del Parlament no anirà a la presó després de la reculada de Vox
- TEMA:
- Procés català
Tercer judici per l'1 d'octubre. Després del procés contra els líders polítics i civils del referèndum i contra la cúpula dels Mossos, aquest dimarts s'han assegut al banc dels acusats els membres independentistes de la mesa del Parlament que liderava Carme Forcadell, que va ser separada de la causa cap al Suprem.
Parlem dels vicepresidents primers de la mesa Lluís Corominas i Lluís Guinó, Anna Simó, exsecretària primera de la Mesa, Ramona Barrufet exsecretària quarta i Mireia Boya, que no era membre de la mesa sinó diputada i presidenta del grup parlamentari de la CUP.
La fiscalia demana 1 any i 8 mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per desobediència per haver permès que es debatessin i es tramitessin les lleis que emparaven el referèndum, les conegudes com a lleis de desconnexió. L'advocacia de l'estat demana penes lleugerament inferiors, tot el contrari de Vox que actua com a acusació popular.
De fet, la formació d'extrema dreta ha protagonitzat el primer titular del judici quan ha decidit retirar la petició de 12 anys de presó per un presumpte delicte d'organització criminal, El president de la sala, Jesús María Barrientos, ha explicat als acusats que el judici es podrà celebrar sense la seva presència perquè no tenen petició de penes de presó.
La inviolabilitat parlamentària
Un dels altres titulars d'aquesta primera sessió, és l'aparició del concepte de la inviolabilitat parlamentària que, segons les defenses, protegia i protegeix els acusats, però no per la Fiscalia, que la desvincula de la funció de la mesa. El tribunal ha rebutjat la petició de les defenses d'invocar la inviolabilitat parlamentària.
Barrientos ha explicat a les parts que descarten la petició i ha assenyalat que "ningú no està per sobre de les lleis, tampoc el nostre cos legislatiu".
Els magistrats tampoc no han acceptat la petició de les defenses d'expulsar l'Advocacia de l'Estat de l'acusació en el judici, perquè el procés parteix de la causa de l'1-O al Tribunal Suprem, en la qual estava representada.
La crònica del Telenotícies sobre la sessió del matí:
Tres dies de judici
La celebració del judici arriba després que s'hagi ajornat tres vegades: la primera, per motius d'agenda dels advocats; la segona, per estudiar si s'enviava al Suprem la causa contra Josep Nuet, i la tercera, per l'estat d'alarma pel coronavirus.
El judici se celebrarà en sessions de matí i tarda i està previst que duri tres dies, aquest dimarts, dimecres 22 i divendres 24.
Aquest matí havien de declarar tots els acusats i per la tarda els testimonis però només hi ha hagut temps per Corominas i Simó.
Dimecres al matí continuaran les declaracions dels testimonis i a la tarda es presentaran els informes finals i les conclusions, que s'acabaran de presentar divendres al matí.
"Un altre judici injust"
Aquest matí, Carme Forcadell ha donat suport als cinc encausats. En un missatge a Twitter, a més, assegura que aquest és "un altre judici injust":
Abans de desplaçar-se al TSJC, Barrufet ha defensat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que la mesa només hi és per facilitar el debat parlamentari.
"Nosaltres érem allí per facilitar el debat. L'únic que fa la mesa és iniciar el debat, el debat de qualsevol iniciativa i de qualsevol ideologia. El Parlament és la casa de la paraula i s'hi ha de poder parlar de tot."
També a Catalunya Ràdio, Roger Torrent, president del Parlament, ha acusat l'estat de perseguir un projecte democràtic.
"La 'prova del cotó' de la democràcia l'hem vist durant aquests mesos i no s'ha superat. L'estat espanyol ha perseguit una idea legítima, un projecte polític pacífic i democràtic que ha de tenir el dret de desplegar-se."
Suport als acusats
Torrent i integrants d'Esquerra Republicana de Catalunya i de Junts per Catalunya han acompanyat els cinc acusats fins a l'entrada del TSJC per donar-los suport.
- ARXIVAT A:
- Procés català