Munic

Comença el judici contra el nazi Demjanjuk, acusat de la mort de més de 27.000 jueus

El presumpte criminal nazi John Demjanjuk, de 89 anys, ha comparegut en la primera sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Munic per complicitat en l'assassinat de 27.900 jueus en el camp de concentració de Sobibor. Demjanjuk ha entrat a la sala en un aparent mal estat de salut, amb cadira de rodes i els ulls tancats. S'enfronta a una condemna de cadena perpètua si es demostra que va ser un dels vigilants del camp d'extermini durant un període de sis mesos l'any 1943. L'acusat va ser expulsat dels Estats Units després d'una batalla judicial sobre el seu estat de salut; finalment, la justícia va concloure que sí que podia afrontar un procés.

Actualitzat
Després dels noranta minuts prescrits com a límit pels forenses presents a la sala per no posar en perill el seu estat de salut, Demjanjuk ha comparegut estirat en una llitera i amb el cos completament tapat per una manta. Tot just deu minuts després de l'inici, la sessió ha estat interrompuda pels gestos de dolor de l'acusat, que tot i viure des dels anys cinquanta als Estats Units, on va emigrar després de la derrota del nazisme, segueix el procés a través d'una intèrpret que l'hi tradueix a l'ucraïnès, únic idioma que entén. Aquest incident ha aturat el judici durant una estona curta, el temps d'administrar-li uns analgèsics.

Demjanjuk va arribar a Alemanya el 12 de maig passat, després d'un llarg estira-i-arronsa judicial i mèdic, ja que els seus familiars van exhaurir tots els recursos contra el seu lliurament a la justícia alemanya. Des d'aleshores, ha estat en presó preventiva a la penitenciaria muniquesa de Stadelheim, sota vigilància mèdica. Els tres forenses que van certificar que tenia la disposició, física i psíquica, per ser encausat ho han corroborat en l'obertura del judici, sempre que les vistes no superin les tres hores, en dos blocs separats per una pausa d'una hora i mitja.
 
El judici ha començat amb retard, no per l'estat físic de l'acusat, sinó per l'allau de persones que, entre periodistes, supervivents de l'holocaust i descendents de les víctimes, volien assistir-hi. Amb prou feines queden testimonis que visquessin els sis mesos en què, presumptament, Demjanjuk va exercir de guàrdia a les ordres de les SS al camp d'extermini de Sobibor.

La principal prova inculpatòria és un carnet de les SS amb el número 1393, segons el qual Demjanjuk va servir a Sobibor durant el període en què van morir assassinats 27.900 jueus, documentats amb noms i cognoms als arxius de l'Oficina Central per l'Aclariment dels Crims del Nacionalsocialisme. En total, a Sobibor van morir unes 250.000 persones.

És el primer judici que es fa a Alemanya contra un presumpte nazi estranger, ja que Demjanjuk és ucraïnès. I també, amb tota probabilitat, el judici a Demjanjuk serà el darrer gran procés a Alemanya per crims del nazisme, per l'avançada edat tant de les víctimes com dels botxins.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut