Bárcenas vol un acarament amb Rajoy si es contradiuen en el judici de la caixa B del PP

Passaran per l'Audiència Nacional desenes de testimonis com els expresidents i exlíders del PP José María Aznar i Mariano Rajoy
Redacció Actualitzat
TEMA:
PP

El judici pel cas dels papers de Bárcenas ha començat a l'Audiència Nacional, gairebé sis anys després que el magistrat instructor, José de la Mata, donés per acabada la investigació principal. El judici ha d'aclarir a què es van destinar els diners de la caixa B del Partit Popular i si la reforma de la seu del partit, al carrer Génova, va ser finançada amb diner negre.

Segons la investigació, la caixa B del Partit Popular hauria funcionat des del 1990 fins al 2008, però Bárcenas assegura que el finançament il·legal i "institucionalitzat" va començar molt abans, el 1982, i que la comptabilitat paral·lela es nodria de donatius en diner negre que aportaven persones relacionades amb "empreses beneficiàries d'adjudicacions públiques".

Cinc persones seuran al banc dels acusats. El més conegut és Luis Bárcenas, exgerent i extresorer del PP des del 1990 fins al 2009, que ha arribat a l'Audiència Nacional traslladat des de la presó. Torna a ser jutjat després de la seva confessió enviada a la Fiscalia Anticorrupció el 26 de gener i segons la qual Mariano Rajoy coneixia l'existència de la caixa B. Acusa l'expresident espanyol, a més, de destruir documentació i de cobrar sobresous mensuals.

 

Acarament Bárcenas - Rajoy

La defensa de l'extresorer del PP, Gustavo Galán, ha plantejat la possibilitat que es faci un acarament entre Luis Bárcenas i l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy. Galán ha demanat que Rajoy declari com a testimoni durant la vista, tal com han demanat altres parts, i que si la seva declaració és contradictòria amb la de Bárcenas, el tribunal acordi que els dos s'enfrontin en un acarament.

En les confessions de Bárcenas a la Fiscalia Anticorrupció, l'extresorer assegura que Rajoy sabia que existia la caixa B i que va destruir a la trituradora de paper els documents comptables que l'incriminaven. Rajoy sempre ho ha negat.

L'advocat del PP, Jesús Santos, ha reacctionat a la petició i considera que l'acarament amb Rajoy només busca més circ mediàtic per part de la defensa de Bárcenas.

 

Bárcenas ha expressat la seva intenció d‘implicar altres exalts càrrecs de la formació que, justament, estan citats com a testimonis en aquesta causa. També ha afirmat que hauria negociat el seu silenci amb la direcció actual del PP, que ha negat les converses i amenaça de denunciar-lo per calúmnies.

La Fiscalia demana 5 anys de presó per a Luis Bárcenas, que ja compleix una condemna de 29 anys de presó, confirmada pel Tribunal Suprem, per la trama Gürtel.
 

Vista general del tribunal que jutja els 'papers de Bárcenas' a l'Audiència Nacional en San Fernando de Henares (EFE/Juan Carlos Hidalgo )


Els acusats i les acusacions

El judici, que ha planat sobre la campanya electoral catalana, ha començat aquest dilluns, tot i que un altre dels acusats, Cristóbal Páez, ha donat positiu per coronavirus i seguirà les qüestions prèvies per videoconferència. Páez va ser gerent del PP i l'arquitecte de la reforma de la seu del partit.

Els altres tres acusats són l'arquitecte Gonzalo Urquijo i Belén García, administradors d'Unifica, l'empresa que va reformar la seu del PP de Génova, i Laura Montero, directora de projectes de la companyia. El PP i Unifica, com a persones jurídiques, també seran processats com a responsables civils subsidiaris.

La Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la resta d'acusacions els imputa delictes d'organització criminal, associació il·lícita, falsedat comptable i documental, tràfics d'influències, blanqueig de capitals i delicte electoral i apropiació indeguda.

 

La condemna de la seva dona

Fa tres mesos la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, va ingressar a la presó, també pel cas Gürtel, condemnada a 12 anys de presó. Aquest és el motiu que va al·legar l'extresorer del PP per fer la seva confessió, especialment contra Rajoy, ja que assegura que hauria pactat amb el Partit Popular que Iglesias no seria empresonada.

El president del PP, Pablo Casado, ha acusat el govern de Pedro Sánchez de filtrar les acusacions de corrupció de Luis Bárcenas per influir en les eleccions catalanes.

 

Les clavegueres de l'estat

L'advocat de l'acusació popular, Gonzalo Boye, creu que aquest cas està "íntimament relacionat", a través de les "clavegueres de l'Estat", amb l'operació Kitchen, que tenia com a objectiu evitar que la informació de Bárcenas comprometés alts dirigents del PP. Boye alerta del perill de prescripció dels delictes del cas:

 

"És important que un partit amb pretensions de govern pugui aclarir la seva participació, o no, perquè s'ha de respectar la presumpció d'innocència, en actes delictius que porten molt de temps produint-se.

Bárcenas ha de ser coherent, honest i clar davant el tribunal."

 

L'extresorer del PP Luis Bárcenas (ccma)


Un judici llarg

Bárcenas serà defensat per un nou advocat en aquest judici, Gustavo Galán, que ja va defensar Isabel Jordán, l'exadministradora d'empreses de la trama Gürtel, que també va acabar col·laborant amb la justícia.

El judici del cas Bárcenas començarà amb les qüestions prèvies i seguirà amb l'interrogatori dels acusats. Es preveu que sigui llarg, amb 40 sessions que duraran fins al 20 de maig. Passaran per l'Audiència Nacional desenes de testimonis, entre d'altres els expresidents i exlíders del PP José María Aznar i Mariano Rajoy; exsecretaris generals del partit com Maria Dolores de Cospedal, Javier Arenas o Francisco Álvarez-Cascos; l'exvicepresident Rodrigo Rato, exministres i exalts càrrecs del Partit Popular.

Un dels primers testimonis del judici serà l'advocat i exdiputat del PP Jorge Trías, un dels primers càrrecs polítics que va desvelar els papers de Bárcenas i va reconèixer la comptabilitat B del Partit Popular.

ARXIVAT A:
PP Mariano Rajoy
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut