Comença el primer assaig amb humans a Europa d'una vacuna contra la Covid-19
Vials amb la vacuna que s'assaja a Oxford (Sean Elias/Handout via Reuters)

Comença el primer assaig amb humans a Europa d'una vacuna contra la Covid-19

La Xina és el país on els assajos de vacunes estan més avançats; als Estats Units van començar les proves amb humans al març

Xavier DuranActualitzat

Dos voluntaris britànics són les primeres persones injectades a Europa amb un candidat a vacuna contra la Covid-19. Formen part d'un grup de més de mil voluntaris que participaran en aquest primer assaig fet per la Universitat d'Oxford.

La recerca d'una vacuna contra la Covid-19 ha mobilitzat els investigadors d'una forma sense precedents i les proves en humans voluntaris constitueixen l'assaig clínic.

La més avançada seria la que s'investiga a la Xina. El 14 d'abril, les autoritats van anunciar l'aprovació d'un assaig en fase 2 de dues vacunes, però hi ha molt poca informació sobre el moment en què es troba. Com a mínim una ha estat elaborada per l'empresa CanSino Biologics, amb seu a Tianjin.

Segons Voice of America, l'assaig en fase 2, l'assaig de fase 2, per estudiar si és eficaç, ja hauria començat a Wuhan, amb 500 voluntaris. A finals de març es va completar la fase 1, per establir la seguretat de la vacuna, amb 108 voluntaris.

A mitjans de març van començar als Estats Units els assaigs en fase 1 d'una vacuna de l'empresa Moderna. Els resultats sobre la seva seguretat semblen positius, però la companyia és cauta sobre els següents passos, per demostrar que és efectiva. Ha explicat que la Fase 2 començaria a principis d'estiu.

Més de mil voluntaris

Per tant, el d'Oxford és el primer assaig en fase 1 a Europa. Hi participen uns 1.102 voluntaris d'entre 18 i 55 anys, en bon estat de salut, que no han donat positiu per SARS-CoV-2 i que no són dones embarassades o que estiguin donant el pit.

En aquesta fase, la meitat rebran la potencial vacuna contra la Covid-19, anomenada ChAdOx1, i l'altra meitat servirà de control i rebrà la vacuna MenACWY, que s'administra rutinàriament des del 2015 a adolescents per prevenir meningitis i septicèmia. Dels dos primers voluntaris, un ha rebut la ChAdOx1i l'altre la MenACWY.

La vacuna està elaborada amb una versió afeblida d'un virus que causa refredat comú en ximpanzés. Ha estat modificat perquè no el pugui causar en humans.

Es tracta del mateix mètode que l'equip de la Universitat d'Oxford ha fet servir per obtenir una vacuna contra la MERS, la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, provocada també per un coronavirus.

Si és segura començarà la segona fase

Segons el calendari previst, el tercer dia, dissabte, sis voluntaris més rebran les vacunes: 3 la ChAdOx1 i 3 la MenACWY. A partir del cinquè dia s'administraran a la resta del grup.

En paral·lel, un grup de 10 persones rebrà 2 dosis de la vacuna amb quatre setmanes de diferència.

Més endavant, si demostra ser segura, començarà una altra prova amb 5.000 persones, sense límit d'edat. Els resultats s'haurien de conèixer abans d'acabar l'any, però la velocitat dependrà de quants voluntaris desenvolupin la Covid-19 perquè les dades siguin significatives..

L'objectiu de l'estudi ja engegat és establir la seguretat de la vacuna. Per això, es controlarà qualsevol efecte secundari que pugui tenir.
Un dels dos voluntaris, Elisa Granato, ha declarat a la BBC la seva motivació:

"Sóc una científica i per això vull intentar dona suport al procés científic a qualsevol lloc on pugui fer-ho."

 

Més de 100 candidats a vacunes

Dimecres, el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, va anunciar que el primer assaig en humans d'una vacuna contar el SARS-CoV-2 començaria abans que acabés abril. Ha estat desenvolupada per l'empresa farmacèutica BIONTech i es basa en la recerca sobre tractament immununològic del càncer.

Un equip de l'Imperial College de Londres espera iniciar també assajos humans al juny.

Al món s'investiguen més de cent candidates a vacuna contra la Covid-19 (Reuters/Dado Ruvic)

Una altra iniciativa en marxa és esbrinar si una vacuna que existeix des de fa un segle, la BCG, que protegeix contra la tuberculosi, també és efectiva contra la Covid-19. Un dels equips que ho investiga és de l'Institut Germans Trias i Pujol.

Segons el doctor Pere-Joan Cardona, molts estudis demostren que la gent vacunada contra la tuberculosi s'infecten menys pel coronavirus. Al març, l'Institut Max Planck de Biologia de les Infeccions va anunciar plans per fer assajos clínics amb una versió modificada de la BCG.

Un article publicat el 9 d'abril a la revista Nature Reviews Drug Discovery, explicava que en aquella data hi havia, a tot el món, 115 candidates a vacuna contra la Covid-19.

D'aquestes, 78 havien confirmat que eren actives. I entre elles, 73 es trobaven en assaig preclínic –previ a proves en humans.

Segons la London School of Hygiene and Tropical Medicine, hi ha set  projectes que ja han començat assajos clínics.

Els assajos clínics tenen tres fases. A la fase 1 s'esbrina si és segura. És la que ha començat a Oxford. En la fase 2 s'estudia si és efectiva. Correspondria al que s'ha iniciat a la Xina. La fase 3 i última implica milers de persones i la vacuna ha de demostrar que és més efectiva que altres alternatives, si existeixen, o que un placebo.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaVacunes
Anar al contingut