Comença el rodatge de la pel·lícula sobre la tragèdia del Balandrau: "Serà un cant a la vida"

Amb participació de 3Cat, la cinta es rodarà en diferents punts dels Pirineus i té com a protagonistes els actors Álvaro Cervantes, Bruna Cusí i Marc Martínez

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

S'ha començat a rodar a Camprodon la pel·lícula que explicarà la tragèdia que hi va haver fa 25 anys a la muntanya del Balandrau, al Ripollès.

El 30 de desembre de l'any 2000, un grup d'amics va començar a pujar cap al cim amb un sol que, en qüestió de minuts, va desaparèixer per donar pas a una de les pitjors tempestes de la història dels Pirineus. 

El torb, amb vents de 136 quilòmetres per hora i una sensació tèrmica de 30 graus sota zero, va provocar la mort de deu persones.
 

Homenatge a víctimes i equips de rescat

Aquests últims dies, l'equip de rodatge de "Balandrau" s'ha instal·lat al camp de futbol de Camprodon, el mateix lloc que fa 25 anys va acollir el centre de control de tot l'operatiu de rescat. Aquí és on també s'estan rodant algunes de les escenes que recrearan aquells moments tràgics. 

El director de la pel·lícula, Fernando Trullols, afronta el seu primer llargmetratge com un homenatge tant a les deu persones que hi van morir i als supervivents, com als rescatadors professionals i excursionistes voluntaris que es van afegir a la recerca:

"Jo, que soc un noi de l'Eixample, he pogut descobrir una filosofia de vida preciosa i admirable de gent que està connectada amb la natura, de gent que no té por, de gent que practica el bon viure i la solidaritat."

Una imatge dels voluntaris que van participar en el rescat, fa 25 anys
Una imatge dels voluntaris que van participar en el rescat fa 25 anys (3Cat)

Tres actors catalans

Álvaro Cervantes, Bruna Cusí i Marc Martínez interpreten els papers principals d'una història que ja es va explicar al documental "Balandrau, infern glaçat", emès al "Sense ficció" de TV3.
 
Bruna Cusí i Álvaro Cervantes interpreten la parella protagonista (Quim Vives)

A la pel·lícula, l'actor barceloní Álvaro Cervantes interpreta el paper de Josep Maria Vilà, supervivent de la tragèdia, però que va veure morir la seva companya. Cervantes agraeix haver pogut conversar amb ell a l'hora de preparar el paper: 

"El fet que ell visqués aquests tres dies d'infern i al final sobrevisqués és quasi un miracle, i et genera moltes preguntes de com una persona pot aconseguir-ho. Ni ell mateix té la resposta, però crec que la pel·lícula ho explora."

L'actriu Bruna Cusí, que interpreta el paper de la Mònica, la parella d'en Josep Maria Vilà que va morir, explica que poder escoltar la història de primera mà també l'ha ajudat a construir el personatge.

Cusí explica que la Mònica "és una mica la que a la pel·lícula dona la lliçó d'aixecar el cap i dir: 'Mira i estigues en el present, gaudeix de la vida'".


"Un cant a la vida"

Entre els papers principals de "Balandrau" també hi ha el que interpreta l'actor Marc Martínez. Ell dona vida al Cisco Carola, un dels bombers que van treballar en el rescat i que va participar en el rodatge del documental emès al "Sense ficció". Va morir ara fa poc més d'un any.

Martínez el defineix com "un fora de sèrie" i avança que aquesta serà una cinta de "moltes emocions al límit"

"I també de molta acció. Serà un cant a la vida i a la supervivència; a mi m'interessa molt aquesta part de la pel·lícula."

El repartiment de "Balandrau" es completa amb Pep Ambrós, Francesc Garrido, Àgata Roca, Anna Moliner i Jan Buxaderas, entre d'altres.


Del documental, a la pel·lícula

Un dels productors de la pel·lícula és Guille Cascante, que ja va ser el director del documental emès al "Sense ficció".

Explica que des d'un primer moment va tenir clar que la història donava per a molt més: "Crec que la pel·li pot arribar encara a molta més gent que el documental. Ser aquí cinc anys després és molt emocionant."

Els exteriors de la pel·lícula es rodaran en diverses estacions d'esquí de FGC (Quim Vives)

Complexitat tècnica

Per recrear les seqüències més impactants de la pel·lícula, els seus creadors han comptat amb l'ajuda i la col·laboració dels Bombers de la Generalitat, així com de l'assessorament d'experts en rescats

De la mateixa manera, la recreació de la gran tempesta de neu que hi va haver fa 25 anys a la zona tampoc serà fàcil de reproduir, entre altres coses perquè aquest any ha caigut molt poca neu en aquesta zona del Pirineu. 

De fet, les escenes del torb es rodaran en un plató de Barcelona i amb l'assessorament dels millors professionals en aquest sector. Expliquen des de la productora que serà un dels rodatges de més complexitat tècnica del cinema català.


On es rodaran els exteriors?

El rodatge de "Balandrau" durarà set setmanes a la Vall de Boí i a Camprodon i, pel que fa a estacions d'esquí, algunes de les escenes es rodaran a Port Ainé, Boí Taüll i Vallter 2000

A la cinta, que arribarà als cinemes l'any que ve, hi participaran al voltant de 400 figurants triats entre els veïns de les comarques del Ripollès i l'Alta Ribagorça.

Pots recuperar el documental "Balandrau, infern glaçat" aquí:

 

 

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut