Sabadell

En llibertat amb càrrecs dos dels detinguts per terrorisme i rebel·lió

Els altres set detinguts ja són a Madrid, a l'espera de passar a disposició judicial dimecres a la tarda o dijous al matí

RedaccióActualitzat

Han quedat en llibertat amb càrrecs dos dels nou detinguts en l'operació ordenada per l'Audiència Nacional contra persones que vincula als CDR. Són un home i una dona que han detingut a Sabadell. Tots dos han prestat declaració a la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia, a Barcelona, i n'han sortit a la tarda. 

Segons el seu advocat, els càrrecs que els imputen són de pertinença a organització terrorista.

Tot i que se'ls imputa un dels delictes més greus del Codi Penal, el de terrorisme, tots dos han quedat en llibertat abans de passar per l'Audiència Nacional. 

 

 

Mentrestant, la Guàrdia Civil ja ha traslladat a Madrid els altres set detinguts. Cinc han estat els primers de fer el trajecte. Dos més han estat presents en escorcolls durant la tarda, i han sortit més tard. És el cas del detingut que ha estat present en l'escorcoll del número 59 del carrer d'Antoni Cusidó de Sabadell, que ha acabat a quarts de nou del vespre. Al detingut se l'ha endut una furgoneta de la Guàrdia Civil. 

Fins aquest lloc hi han anat manifestants que, una estona abans, havien protestat contra l'operació a la plaça de Sant Roc de Sabadell. Hi ha hagut crits com "Fora les forces d'ocupació".

 

Un vehicle de la Guàrdia Civil s'ha endut el detingut de l'escorcoll a Sabadell


Pendents de declarar a l'Audiència

Els traslladats a Madrid aniran als calabossos de l'institut armat a Tres Cantos abans de declarar a l'Audiència Nacional, que és qui ha posat en marxa el dispositiu.

El cap d'aquesta comandància de Tres Cantos és Diego Pérez de los Cobos, el coronel que el govern espanyol va designar com a coordinador del dispositiu policial de l'1-O.

Previsiblement, els detinguts declararan davant el jutge que porta el cas, Manuel García-Castellón, dimecres a la tarda o dijous al matí. Habitualment, la Guàrdia Civil sol esgotar els terminis de detenció -72 hores, que es poden ampliar fins a cinc dies en casos de terrorisme- i, per tant, no seria fins dimecres a la tarda que els detinguts començarien a passar a diposició judicial.
 

L'advocat Xavier Pellicer, del col·lectiu Alerta Solidària


Xavier Pellicer, advocat d'Alerta Solidària i que defensa els nou detinguts, ha denunciat al "Tot es mou", de TV3, que l'operació és un "dispositiu preelectoral i presentència del judici:

"Llegeixes el dur comunicat de la Fiscalia, però llavors veus que són substàncies de fàcil accés, que es poden trobar a tot arreu, que potencialment podrien ser traslladades en explosius. Estan intentant imputar uns delictes que d'entrada no s'aguanten per enlloc per fer una actuació de cara a la galeria i per atemorir la gent."

 

 

La Fiscalia els acusa dels delictes de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius, en el marc d'una investigació que va començar fa més d'un any. També assegura que les accions es pensaven fer entre l'aniversari de l'1-O i l'anunci de la sentència del judici del procés i que s'ha actuat per evitar "danys irreparables". 

Les detencions s'han fet al Vallès i a Osona. Concretament, 4 a Sabadell i 1 a cadascun dels altres municipis: Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Pere de Torelló.

 

El material confiscat

Fonts de la investigació afirmen que en els escorcolls s'han trobat termita, òxid de ferro i nitrat amònic, materials que, diuen, servirien per fabricar un explosiu casolà. Ara bé, no han trobat ni amonal, ni amosal ni goma-2.


L'òxid de ferro és un element que es pot utilitzar per a pirotècnia però que, combinat amb d'altres, serveix per elaborar termita. La termita és un compost que genera foc a temperatures molt altes, s'utilitza en explosius casolans i també per soldar vies fèrries. Afegida a un explosiu, se'n magnifiquen els efectes incendiaris. 

I el nitrat amònic s'utilitza com a fertilitzant però, si supera uns percentatges de concentració, és quan serveix per fer explosius. Ara, això és el que ha de determinar l'informe que elaboren els Tedax.

 

Segons les mateixes fonts, els investigadors també han trobat un plànol amb la ubicació de la caserna de la Guàrdia Civil a Canovelles, però cap croquis de la caserna ni tampoc consta informació addicional. 

Hi ha també informació d'un edifici oficial de l'Estat, d'infraestructures crítiques, que no han concretat, i anotacions sobre components de l'explosiu goma-2.

La Guàrdia Civil ha difós imatges d'un suposat laboratori on es manipularia aquest material, però no ha indicat d'on són.

 

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilCDRAudiència NacionalOperació Judes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut