Comença la campanya electoral del 23J (Agències)

Comença la campanya del 23J amb un frec a frec entre els blocs d'esquerra i dreta

La renúncia de Sumar a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya marca l'inici de la campanya a Catalunya
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Generals 2023 - 23J

Aquesta mitjanit comença la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol. Unes eleccions en ple estiu, que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar l'endemà de les eleccions municipals del 28 de maig.

El CIS preelectoral, publicat aquesta setmana, dona el PP com a guanyador dels comicis. Alberto Núñez Feijóo tindria difícil sumar majoria absoluta, ni tan sols amb l'extrema dreta de Vox.

El PSOE, en canvi, tot i perdre la primera posició, podria arribar a governar amb Sumar, que quedaria en tercera posició.

Pel que fa als partits independentistes, tant ERC com Junts i la CUP perdrien representació al Congrés.
 

Sumar no posa el referèndum al programa

Les hores prèvies a l'inici de la campanya han estat marcades per l'anunci de la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, que no preveu que hi pugui haver un referèndum a Catalunya. En la presentació del programa de la candidatura, que aglutina una quinzena de formacions, s'hi ha defensat l'aposta per la taula de diàleg.

Fa quatre anys, el programa d'Unides Podem proposava un referèndum pactat a Catalunya en què la coalició defensaria "un nou encaix per a Catalunya a Espanya."

En Comú Podem, en canvi, sí que manté un referèndum a Catalunya al programa, tot i que com un horitzó polític "més a llarg termini".

Yolanda Díaz, amb l'actriu Marisa Paredes, en el míting d'inici de campanya de Sumar a La Corunya (EFE/Cabalar)

Sánchez reivindica la "convivència" a Catalunya

El PSOE ha obert la campanya al Pavelló Firal de la Casa de Campo de Madrid, on Pedro Sánchez ha reivindicat l'aposta per la "convivència" a Catalunya.

El candidat socialista ha dit que, quan va arribar a La Moncloa, una de les principals preocupacions dels ciutadans era "la ruptura i el trencament de la Constitució a Catalunya" i, ara, hi ha el PSC "com a primera força".

Sánchez també ha criticat els pactes del PP amb Vox a diversos ajuntaments i governs autonòmics i ha acusat els populars d'intercanviar "drets per vots". Per Sánchez, "el deure del PSOE és alertar de la involució que representen" els pactes dels populars amb l'extrema dreta.

Pedro Sánchez, en l'inici de campanya del PSOE a Madrid (EFE/Sergio Pérez)

Feijóo comença la campanya a Catalunya

El president i candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha fet el primer míting de campanya a Castelldefels, una ciutat on els populars han recuperat l'alcaldia després del 28M.

Ha dit que vol ser "el president de tots els espanyols i també de tots els catalans" i ha assegurat que el model que vol replicar és el de Castelldefels o a Badalona. El líder del PP ha insistit que Catalunya "necessita un govern que parli als catalans que voten a l'independentisme i als que voten al constitucionalisme" i ha denunciat que, actualment, "Espanya té un govern que només parla als catalans que voten a l'independentisme".

Abans de visitar Catalunya, Feijóo ha fet un acte simbòlic a Os Peares, la parròquia d'Ourense, de només una setantena d'habitants, on va néixer. Envoltat d'un grup de veïns i davant la casa familiar, Feijóo ha dit que és el moment del canvi i que aspira a convertir-se en el primer president del govern sorgit de l'Espanya rural.

Alberto Núñez Feijóo, en la visita que ha fet al seu poble natal (EFE/Lavandeira)

El PSC, favorit a Catalunya

A Catalunya, el PSC parteix com a favorit, després de ser el partit més votat a les últimes eleccions municipals.

Una condició de favorit que ha reforçat encara més l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que atorga la victòria als socialistes amb una forquilla entre els 16 i els 18 escons. Esquerra, Junts i un PP que podria triplicar els resultats del 2019, pugnarien pel segon lloc.

 

ERC creu que una victòria del PSC seria una "humiliació"

El cap de llista d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha afirmat que una victòria dels socialistes a Catalunya seria una "humiliació nacional".

El candidat republicà ha dit que "la clau" d'aquestes eleccions és "donar força" a Esquerra i Bildu per obligar el PSOE a pactar amb les esquerres i no amb el PP.

ERC també ha estat molt crítica amb Sumar i la número dos, Teresa Jordà, ha dit que "sumar és restar". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha retret a la candidatura de Yolanda Díaz que es presenti com "l'esquerra més moderna", però al mateix temps "no vol sentir a parlar" del referèndum.

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián, en l'inici de la campanya d'ERC per al 23J (ACN/Bernat Vilaró)

El PDeCAT reivindica "la puta i la ramoneta"

El candidat del PDeCAT Roger Montañola ha començat la campanya reivindicant la política de Convergència i Unió. En un acte a Barcelona, ha dit que "la puta i la ramoneta és bastant millor que el Procés".

"Catalunya avui és pitjor del que era fa uns anys", ha assegurat en un discurs en què ha lamentat "l'esquerranització" del país i ha dit que l'independentisme és "tot fum".

El cap de llista del PDeCAT, Roger Montañola, en l'inici de campanya (ACN/Arnau Martínez)

Junts vol ser "determinant" a Madrid

En el primer míting de la campanya, Junts ha plantejat les eleccions del 23J com un plebiscit sobre l'estratègia a Madrid. La candidata Míriam Nogueras ha enviat un missatge als independentistes "desanimats" perquè els votin.

Nogueras s'ha compromès a no fer de "palanganeros" de cap govern espanyol" i ha proclamat Junts com "els únics en condicions de garantir que no es regalarà cap vot".

En la mateixa línia, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha criticat l'estratègia d'Esquerra a Madrid: "Nosaltres no hem investit Sánchez ni hem dit ‘sí a tot' al PSOE a canvi de no se sap què. Ja n'hi ha prou de posar tots els independentistes al mateix sac", ha dit.

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, entre Eduard Pujol i Laura Borràs (ACN)

Campanya després de la sentència del TGUE

La campanya del 23J comença l'endemà que el Tribunal General de la Unió Europea confirmés la retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La sentència obre la porta a una nova euroordre per extradir-los o, fins i tot, a una detenció de l'expresident de la Generalitat en un desplaçament a Estrasburg.

Aquest dijous, Puigdemont ha assegurat que representants del PSOE l'han visitat a Bèlgica i li han proposat que, si s'entrega i ingressa a la presó, al cap de poc temps li concediran un indult.  

 

 

ARXIVAT A:
PSOE PSC PP Junts PDeCAT ERC Comuns CUP Eleccions Generals 2023 - 23J
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut