ERC iniciarà converses amb la CUP i Illa insisteix a presentar-se a la investidura
La formació independentista encapçalada per Pere Aragonès obre el procés de negociacions per formar govern amb qui considera "un actor indispensable" i designa un equip negociador
L'endemà de les eleccions, les forces polítiques del Parlament comencen a fer moviments per formar un govern. PSC, guanyador en vots de les eleccions, iguala en escons ERC, tots dos amb 33. Frec a frec, per tant, de les dues forces polítiques més votades, que han manifestat la voluntat de formar govern.
ERC està disposada a crear un govern com a força independentista més votada amb el suport de la resta de partits independentsites i dels que estiguin a favor de l'autodeterminació i l'amnistia, obrint una porta clarament als comuns.
En aquest sentit, ERC ha decidit aquest dilluns "obrir de forma immediata el procés de negociacions" i ha decidit començar la ronda de contactes per la CUP, a qui considera "un actor indispensable i un dels partits que han sortit més reforçat de la cita electoral". Després continuarà les converses amb Junts i els comuns.
D'altra banda, el partit de Pere Aragonès ja ha designat qui formarà part de l'equip negociador. Seran Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Sergi Sabrià i Laura Vilagrà.
📍Després de l'Executiva del partit, @Esquerra_ERC designa @martavilaltat, Jové, @sergisabria i @LauraVilagra com a negociadors per configurar govern i començarà per la @cupnacional i seguirà per @JuntsXCat i @EnComu_Podem Volen formar govern el més aviat possible.
Txell Ortiz Vilaseca (TV3) (@txell79) February 15, 2021
El líder d'ERC Oriol Junqueras, a Els matins de TV3 ha demanat generositat i responsabilitat de tots els partits per fer un govern independentista fort, "ampli, transversal i obert".
"Tots el partits han de posar els interessos de la ciutadania per sobre dels particulars. Els hem demanat que deixin de barallar-se, de vetar-se i almenys per un cop a la vida posin els interessos del país i de la societat al davant. Tothom sabrà entendre's perquè és la nostra obligació."
Illa insisteix en la investidura
Salvador Illa, candidat dels socialistes, ha dit que com a guanyador pensa tirar endavant la seva investidura a la presidència malgrat que té difícil sumar prou suports per aconseguir-ho.
A "Els matins" de TV3, Salvador Illa ha dit que es reunirà amb tots els partits, excepte amb Vox, per intentar obtenir els suports.
"Vull fer un govern de diàleg, de retrobament a Catalunya, i crec que tinc l'obligació d'intentar-ho i de treballar per aconseguir-ho. Així ho faré."
Però els 48.000 vots que ha tret de més respecte a ERC no sembla que siguin suficients, sobretot davant de la suma dels partits independentistes, que han superat el llindar del 50% del vots.
Què diuen els altres partits?
La candidata de Junts, Laura Borràs, també a "Els matins" de TV3, que ha aconseguit 32 escons, coincideix que, com reclama el mandat de les urnes, cal formar un govern independentista i entendre's amb els fins ara socis de govern.
Borràs ha dit que no tindrà cap problema a donar suport a la investidura del candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, però ha deixat clar que només vol partits independentistes.
"Hem dit sempre un govern indepoendentista fet per partits independentistes. ERC té un escó més que Junts per Catalunya, li correspon afrontar aquesta negociació."
ERC ha de mantenir un equilibri complicat si vol que els comuns i Junts no només donin suport a la investidura, sinó també a formar govern. En el que Junqueras s'ha reafirmat és en el rebuig contundent a pactar un govern amb el PSC:
"Tothom sap que és impossible un govern amb el PSC, perquè som els partits més antagònics de Catalunya. Perquè el PSC representa una monarquia corrupta i decadent; perquè el PSC és un partit amb un llarguíssim historial de corrupció: som incompaibles perquè el PSC s'ha manifestat al costat de l'extrema dreta als carrers de Barcelona i de Catalunya, al costat de Vox, també; el PSC ha aplaudit repetidament la presó dels presos polítics i l'exili dels exiliats. Per tant, és evident que és impossible."
Això desacarta el tripartit d'esquerres proposat pels comuns. Ara bé, en l'equació irromp amb força decisiva la CUP, que ha aconseguit més del doble d'escons que el 2017, revalidant els seus millors resultats aconseguits el 2015. Amb 9 diputats, que la situen com a cinquena força, la CUP dona una majoria de 74 escons a l'independentisme al Parlament.
Dolors Sabater, a "Els matins", ha manifestat clarament les condicions del seu suport i també reclama als partits que assumeixin la responsabilitat d'haver "aconseguit un avenç històric" de l'independentisme al Parlament. Sabater considera que el mandat de les urnes és el d'un "projecte de país més cap a l'esquerra, amb polítiques socials i no tant neoliberals".
I ha enviat dos missatges clars: als comuns els demana que s'acostin més als independentistes que al PSC: "Són ells que s'han de moure, per decidir si s'apunten a un futur de país democràtic de drets socials."
I a Junts els diu que, malgrat estar als antípodes del seu model, "no és tant l'etiqueta del partit, sinó allò a què estan disposats":
"Si s'avenen a les polítiques que van cap al rescat de l'economia, a una nova economia que parteix de donar resposta a la majoria de la gent i no a les èlits minoritàries, aquí ens podem entendre."
Els suports del nou govern, per la CUP, depenen del "fer què i fer-ho com" en temes com l'amnistia, aturar la repressió, l'autodeterminació i la celebració d'un referèndiun, el rescat social per fer front a la crisi, la reactivació econòmica i un cordó sanitari a l'extrema dreta que ha entrat al Parlament.
- ARXIVAT A:
- Eleccions Parlament Catalunya 2021