Hamas allibera 24 ostatges, entre ells 13 israelians, en el primer dia de treva

A canvi, Israel ha alliberat 39 dones i menors detinguts a les presons israelianes, després de 48 dies de guerra
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Tal com s'havia acordat en les negociacions de la treva temporal que ha començat aquest divendres, Hamas ha començat a alliberar ostatges. Concretament, 24. Els primers han estat un grup de tailandesos, segons ha anunciat el primer ministre tailandès.

També s'han alliberat els 13 israelians, dones i criatures, que ja es va anunciar que es deixarien anar. L'alliberament ha començat a partir de les tres de la tarda (hora catalana), com s'havia anunciat. Primer, han estat entregats a la Creu Roja i han creuat el pas de Rafah cap a Egipte.

Ara, ja són sota la tutela de les forces de seguretat israelianes, segons fonts de l'exèrcit d'Israel. Tot seguit, els traslladaran en avió a una base militar israeliana. 

Entre els ostatges alliberats, hi ha una mare i els seus fills de 2 i 4 anys; una mare i la seva filla de 5 anys; i l'àvia, la mare i el fill de 9 anys d'una mateixa família.  


Com és que hi havia ostatges tailandesos?

Arran de l'atac del 7 d'octubre, més d'una vintena de treballadors tailandesos es trobaven entre les més de 240 persones que Hamas va segrestar. Segons el Ministeri d'Afers Exteriors tailandès, uns 30.000 tailandesos treballen en el sector agrícola a Israel. 

Tailàndia ha estat negociant directament amb Hamas l'alliberament d'aquest grup, amb mediació egípcia i qatariana. Aquest intercanvi es fa al marge de l'acord entre el govern d'Israel i Hamas, que inclou la treva de quatre dies i que ha començat aquest divendres.

S'han alliberat deu tailandesos i un filipí

Els ostatges han estat entregats a Gaza a la Creu Roja, que els ha portat fins a Egipte en cotxe pel pas de Rafah (Reuters TV)

39 presoners palestins alliberats

A canvi, Israel ha alliberat 39 palestins detinguts en dues presons israelianes, segons ha confirmat el Ministeri d'Exteriors de Qatar. Tots ells són dones i menors de 19 anys. Les televisions locals han mostrat imatges de dos autobusos del Comitè Internacional de la Creu Roja traslladant els presos. 

En concret, s'han excarcerat 24 dones i 15 adolescents, tots acusats de terrorisme, però no per delictes de sang. Cap d'ells va ser arrestat per les forces israelianes des que va començar la guerra, el 7 d'octubre. 

Segons la Societat de Presos Palestins, són més de 3.100 els arrestats des d'aleshores, encara que l'exèrcit israelià redueix aquesta xifra a uns 1.800, dels quals al·lega que més de 1.000 tenen vincles amb Hamas. 


Alto el foc des de les sis del matí

Aquest divendres és el primer dia sense bombes a la Franja de Gaza, on ja hi ha quasi 15.000 morts i més de 7.000 desapareguts.

I és que, a les sis del matí, hora nostra (les set, hora local), ha començat l'alto el foc a Gaza, en compliment de l'acord pactat entre Israel i Hamas, amb la intermediació de Qatar per a una treva de quatre dies.

Aquesta és la primera treva entre Israel i Hamas després de 48 dies de guerra, un respir de quatre dies per a la castigada població civil de la Franja de Gaza que Benjamin Netanyahu està disposat a ampliar fins a deu dies si s'alliberen més israelians.

Columna de fum al nord de la Franja de Gaza, aquest divendres, vista des de Sderot, a Israel (EFE/EPA/Christophe Petit Tesson)

Periodistes de l'agència Reuters que són a Israel, a tocar de la frontera amb el nord de Gaza, han confirmat, poc després de l'entrada en vigor de la treva, que no han vist ni sentit cap activitat de la força aèria israeliana ni tampoc cap llançament de coets des de la Franja.

Al sud, les alarmes antiaèries han sonat en dues poblacions a prop de la Franja i l'exèrcit israelià ha parlat d'una violació de la treva, però no es té constància que s'hagi produït cap dany.

Després de l'entrada en vigor de l'alto el foc, les agències han pogut captar imatges de vehicles militars israelians sortint de Gaza. I també d'una columna de fum visible a la Franja.


Descarregats 137 camions amb ajuda

Al cap d'una hora i mitja de l'inici de l'alto el foc, els primers camions amb ajuda humanitària han entrat a Gaza des d'Egipte, pel pas de Rafah. El govern egipci ha dit que durant la treva entraran 200 camions amb ajuda cada dia. També quatre camions cisterna amb benzina i 130.000 litres de dièsel.

Finalment, aquest divendres, s'han descarregat 137 camions amb diversos béns, a més de 129.000 litres de combustible, segons ha informat l'oficina humanitària de les Nacions Unides. 

 

Primers camions entrant a Gaza des de l'alto el foc (Reuters TV)

L'entrada d'ajuda alimentària i mèdica i de combustible, habitual abans del 7 d'octubre i necessària per a la supervivència dels gazians, ha estat molt restringida durant aquests 48 dies en què Israel ha portat a terme un "setge total" a la Franja. De fet, el pas de Rafah, a la frontera amb Egipte, és l'únic que s'ha mantingut parcialment obert des del 7 d'octubre i els primers camions amb ajuda no hi van poder entrar fins al cap de dues setmanes, el 21 d'octubre. Des d'aleshores, ho han fet amb comptagotes.

A banda de camions, per primera vegada des del 7 d'octubre han passat des d'Egipte cap a la Franja de Gaza un nombre indeterminat de gazians que havien quedat atrapats a la península del Sinaí arran de l'inici de la guerra.

"Per primera vegada des de l'inici de l'agressió, Egipte permetrà l'entrada a la Franja de Gaza als palestins atrapats al nostre país que ho desitgin", ha declarat Diaa Rashwan, director del servei d'informació egipci, que actua com a portaveu del govern.


"La guerra no s'ha acabat"

El primer ministre israelià, de tota manera, ha volgut deixar clar que després de la treva es reprendrà l'ofensiva contra la Franja. I el ministre de Defensa, Yoav Gallant, ha detallat que serà "amb intensitat" i almenys durant dos mesos més.

En aquest mateix sentit, l'exèrcit israelià ja ha advertit als gazians desplaçats al sud de la Franja que no tornin cap al nord malgrat la treva. En un missatge en àrab, el portaveu militar d'Israel Avichay Adraee ha dit: "La guerra no s'ha acabat encara. L'alto el foc amb finalitats humanitàries és temporal. El nord de Gaza és una zona de guerra perillosa i està prohibit circular-hi."

És la primera treva després de 48 dies de conflicte (Europa Press)

Durant els primers 48 dies d'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza ja han mort 14.854 gazians, entre ells 6.150 infants i 4.000 dones. És la resposta a l'atac en territori israelià del 7 d'octubre, una incursió inèdita durant la qual van morir 1.200 israelians i uns 240 van ser capturats i portats a Gaza. Una ofensiva que va portar Netanyahu, aquell mateix dia, a proclamar: "Estem en guerra".

Des d'aleshores, Hamas havia alliberat quatre dones, una dona i la seva filla i dues dones grans, adduint "raons humanitàries". Altres ostatges se sap que han mort. És el cas de la jove alemanya Shani Louk, segrestada entre els assistents a un festival de música i que Israel assegura que va ser torturada, i d'una militar de 19 anys i una civil de 65, de les quals Israel hauria trobat els cossos al costat de l'Hospital Al-Shifa.

Hamas, per la seva banda, va anunciar ara fa un mes que 50 presoners havien mort a causa dels bombardejos israelians a la Franja.

El bombardeig incessant de les Forces de Defensa d'Israel sobre la Franja, a més, ha convertit en desplaçats 1,7 milions de gazians, dos de cada tres. D'aquests, un milió subsisteixen precàriament en instal·lacions de la UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, segons ha explicat l'Oficina Humanitària d'aquest organisme internacional (OCHA). Molts, sobretot homes i nois, dormen al ras, a l'exterior d'aquestes instal·lacions, saturades.

Una altra conseqüència de l'ofensiva israeliana i de la manca de subministraments consegüent és que cap hospital de la Franja funciona amb normalitat des de fa setmanes. Alguns, a més, han hagut de ser evacuats, amb la dificultat que això comporta. És el cas de l'Al-Shifa, el centre hospitalari més gran de la Franja.

Anunciat des de diumenge

L'acord per a un alto el foc a Gaza materialitzat aquest divendres es va saber diumenge, avançat pel diari The Washington Post. No ha estat, però, fins dimecres a la matinada que les parts n'han acceptat els termes.

Per això, inicialment, s'esperava que entrés en vigor aquest mateix dijous, tot i que al final s'ha endarrerit per la necessitat d'ultimar-ne els detalls.

L'hora definitiva la va anunciar el ministre d'Afers Exteriors de Qatar, el país que ha fet de mitjancer entre Israel i Hamas per arribar a aquest alto el foc.

Camions que transporten un hospital de campanya de Jordània, aparcats a Khan Yunis aquest dilluns (Europa Press/Mohammed Talatene/dpa)

Abans de l'alliberament dels 13 ostatges anunciats, el govern israelià ha rebut la llista de les persones que seran alliberades i s'ha posat en contacte amb les famílies per fer-los saber la notícia.

L'acord preveu l'alliberament progressiu d'un total de 50 persones segrestades per Hamas i Israel alliberarà 150 presos palestins i autoritzarà l'entrada d'un nombre important de camions amb ajuda humanitària a la Franja.

L'aturada d'hostilitats durarà quatre dies i afecta tant el nord com el sud de la Franja de Gaza.

 

ARXIVAT A:
Israel Palestina Hamas Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut