Comença l'assaig amb 30.000 voluntaris d'una vacuna contra la Covid-19 als Estats Units
Aquestes pròximes setmanes, fins a quatre vacunes més podrien començar a provar-se amb persones als Estats Units
Un voluntari de la ciutat de Savannah, a l'estat de Geòrgia, és la primera persona a la qual s'ha administrat una injecció per provar la vacuna contra la Covid-19 que desenvolupa l'empresa biotecnològica Moderna.
Aquesta empresa dels Estats Units és la segona del món que arriba a la fase 3, d'assaig amb persones. La primera va ser la xinesa Sinopharm, que aquest juliol va començar a provar la seva vacuna amb 15.000 voluntaris.
Moderna provarà l'efectivitat de la seva vacuna amb el doble de persones: 30.000 voluntaris de 89 llocs diferents dels Estats Units, que en rebran dues dosis amb 28 dies de diferència.
Ni el voluntari de Savannah ni els altres 29.999 no saben si el que els han injectat és la vacuna experimental o un placebo, una substància innòcua que serveix per comparar l'evolució d'uns i altres. Tampoc els metges que administren les injeccions saben qui rep què.
A partir d'aquí, els investigadors podran analitzar els possibles efectes secundaris de la vacuna i la seva efectivitat, per saber si pot prevenir els casos més greus i quantes dosis són necessàries.
La vacuna de Moderna forma part del programa Warp Speed (velocitat de la llum), promogut pel govern dels Estats Units amb l'objectiu de disposar d'una vacuna contra la Covid-19 el 2021.
Hi participen tres empreses més, Johnson & Johnson, Novavax i AstraZeneca, que també tenen previst començar la fase 3 aviat, cadascuna amb 30.000 voluntaris més.
Encara als Estats Units, una cinquena vacuna --que no forma part del programa federal-- entrarà en fase 3 aquest juliol: la desenvolupada conjuntament per la farmacèutica Pfizer i l'empresa BioNTech.
L'epidemiòleg Anthony Fauci, màxima autoritat en la matèria als Estats Units, s'ha mostrat molt satisfet d'"haver estat capaços de passar de la seqüenciació del coronavirus a la fase 3 en tan poc temps", uns sis mesos, perquè "no s'havia fet mai abans".
Ha assegurat, però, que aquesta rapidesa no posa en risc el rigor científic de la feina feta fins ara, i tampoc dels assajos que comencen ara.
En referència a les altres vacunes que s'han de començar a provar aviat, Fauci ha assenyalat que la dificultat, ara, és trobar prou voluntaris a les zones del país i els grups de població més afectats per la pandèmia, per poder disposar d'una mostra representativa.
Vacunes i eleccions
Fauci també ha avançat que els resultats de l'assaig de Moderna podrien arribar "a principis de novembre, però podria ser abans".
En un any electoral com el 2020, aquestes dates són molt importants, perquè si la vacuna s'obtingués a mitjans d'octubre coincidiria amb la recta final de la campanya per a les eleccions del 3 de novembre.
I el president Donald Trump, després de molt de temps de relativitzar la pandèmia i qüestionar públicament els principals experts --com el mateix Fauci, al qual va acusar d'alarmista--, podria presentar-ho com un triomf de la seva administració.
Aquest dimarts, en un míting de campanya a Carolina del Nord, Trump ja ha començat a jugar amb l'argument de la vacuna i ha tornat a acusar el govern xinès d'haver originat el virus.
Tot plegat, quan als Estats Units ja s'han contagiat de Covid-19 més de 4,2 milions de persones, de les quals més de 148.000 han perdut la vida.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada