Comença l'edició més gran de l'ISE, el saló de l'audiovisual que pot superar el Mobile

Entre dimarts i divendres Fira de Barcelona acull l'edició més gran de la història de l'ISE, el saló del sector audiovisual que va arribar fa tres anys a Catalunya precisament per poder créixer
Enllaç a altres textos de l'autor

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

82.000 m² de superfície, més de 1.340 expositors confirmats i la previsió de superar els 65.000 assistents i de generar un impacte econòmic de més de 460 M€ a la ciutat i els voltants. Són algunes de les xifres del saló de l'audiovisual Integrated Systems Europe (ISE), que entre dimarts i divendres celebrarà a la Fira de Barcelona l'edició més gran des que es va crear, ara fa vint anys.

"És l'edició més gran de la història!", proclama amb orgull el director general de l'ISE, Mike Blackman, en una entrevista a TV3. "No només des que vam venir a Barcelona", afegeix, "és l'ISE més gran que hem fet mai."

Al capdavant del saló des de la primera edició, el 2004 a Ginebra, aquest britànic nascut a Guyana parla amb passió de la indústria audiovisual (AV) i de la ciutat que ara acull el saló.

Després d'una llarga estada a Amsterdam, el veterà recinte firal de la ciutat neerlandesa se'ls va acabar fent petit i el 2021 la fira de l'audiovisual més important del món va desembarcar a Barcelona justament per poder créixer.

Però un factor inesperat ho va impedir: la pandèmia va fer que l'arrencada fos a mig gas, amb una caiguda global de l'assistència presencial a les fires que, de mica en mica, s'ha anat recuperant. Finalment, la quarta edició a la capital catalana i la vintena de l'ISE acabarà batent tots els rècords.


Quin espai ocupa l'ISE?

Per primera vegada, el gran aparador mundial del sector AV ocuparà els 8 pavellons del recinte firal de Gran Via, a l'Hospitalet de Llobregat, igual que ja fa el Congrés Mundial de Mòbils. Tindrà 82.000 metres quadrats de superfície, un 30% més que l'any passat.

El saló tindrà més expositors que mai, més de 1.340, i la previsió és que superi els 64.000 assistents de just abans de la pandèmia, el 2019 a Amsterdam, cosa que suposaria un altre rècord. L'any passat, a Barcelona, en van tenir 58.000.

Per si això no fos prou, l'ISE ja es prepara per continuar creixent gràcies a l'ampliació de la Fira. L'anomenat Hall Zero, de 60.000 metres quadrats, ara en construcció, ha d'estar a punt d'aquí tres anys.

Ara bé, el ritme de creixement de la indústria AV i del saló és més alt que el de les obres d'ampliació i això pot provocar algun inconvenient. Blackman calcula que l'ISE arribarà el 2025 al límit d'espai disponible i per al següent encara no podrà utilitzar el nou pavelló.

Pot ser un fre per al creixement de l'ISE? "Podria ser", explica Blackman.

"Hem de veure com ens va aquest any, però hi ha la possibilitat que no tinguem prou espai el 2026, no ho sabem encara."

Això sí, de seguida afegeix: "Però el que és realment encoratjador és veure la inversió que fan la ciutat i Fira de Barcelona en el nou Hall Zero, que és aquí al costat, i que crec que estarà a punt definitivament per al 2027."

Blackman finalment ha refermat el compromís per continuar indefinidament a Barcelona en el sopar previ d'aquest dilluns a la inauguració: "Esperem continuar el nostre viatge a Barcelona. I com diu el vídeo de presentació, per als pròxims vint anys o més".

Més gran que el Mobile World Congress?

Fins ara ha estat a l'ombra del Mobile World Congress (MWC), però Blackman no descarta que aviat es giri la truita i l'ISE es converteixi en la fira més gran de la capital catalana: 

"Crec que tenim el potencial per créixer més ràpid. Potser en els pròxims tres anys podem ser més grans que ells, ho hem de veure."

Blackman afegeix: "Tot depèn de com es desenvolupi el negoci dels mòbils, jo crec realment que el negoci de l'audiovisual creix molt més fort i molt més ràpid."

El 2023 l'impacte econòmic per a Barcelona va superar els 385 milions d'euros. Però amb el creixement previst d'expositors i assistents, el director del saló fins i tot s'atreveix a calcular que l'impacte pot créixer més d'un 20%, de manera que superaria els 460 milions d'euros.

 

L'ampliació de l'aeroport

Blackman és un home prudent i, de la mateixa manera que fa uns anys va minimitzar els possibles efectes del procés independentista en l'activitat firal, ara tampoc eludeix el debat sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. Admet que amb més vols de llarg radi el saló de l'audiovisual encara podria créixer més, però també el preocupa la sostenibilitat:

"No volem crear efectes per a l'ecosistema només per al nostre benefici. Si és un benefici per a Barcelona, per a Catalunya i ho és també per a nosaltres, per què no?"

Sempre que l'hi pregunten, i fins i tot encara que no ho facin, el director de l'ISE es desfà en elogis cap a la capital catalana: "Per què hem de pensar a canviar a un altre lloc?"

I amb el mateix orgull gens dissimulat mostra la nova pantalla LED transparent que dona la benvinguda als assistents a l'ISE. Situada a la façana de l'accés sud de Gran Via, és la pantalla més gran de l'Estat i la més gran de tot Europa en un recinte firal.

Pantalla LED instal·lada a Fira Barcelona (ACN/Àlex Recolons)

Amb 193 metres quadrats i una transparència del 80%, la pantalla es quedarà de forma permanent a la Fira. Una pantalla, doncs, amb vocació de permanència, la mateixa voluntat que té la fira audiovisual més gran del món amb Barcelona.

ARXIVAT A:
Tecnologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut