La Soiuz M23 s'ha enlairat des del cosmòdrom de Baikonur. al Kazakhstan (Reuters/Roscosmos)

Comença l'operació de rescat dels 3 astronautes atrapats a l'Estació Espacial Internacional

Una avaria a la càpsula de retorn feia impossible la seva evacuació, que ara es farà el setembre que ve, 6 mesos després del previst

RedaccióActualitzat

Una nau espacial sense tripulació s'ha llançat poc després de la mitjanit, hora catalana, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, amb rumb a l'Estació Espacial Internacional, EEI.

La missió vol fer tornar a la Terra 3 astronautes --dos de russos i un de nord-americà-- atrapats des de fa mesos a l'Estació Espacial perquè la càpsula que els havia d'evacuar es va espatllar.

Segons ha informat la NASA, el llançament s'ha fet sense incidents i la nau ja es troba en òrbita segura. Aquest és el moment de l'enlairament de la nau:

La nova nau està previst que s'acobli a l'Estació Espacial Internacional aquest diumenge i el retorn dels astronautes serà el mes de setembre, sis mesos més tard del que estava previst.

Malgrat les tensions per la guerra d'Ucraïna, les agències espacials russa i nord-americana continuen col·laborant.

L'abril de l'any passat, Rússia va anunciar que abandonaria l'estació espacial, arran de les sancions internacionals imposades per la guerra, però la situació dels cosmonautes atrapats hi ha mantingut la seva presència.
 

Avaria a la càpsula de retorn

La nau que s'ha enviat aquesta nit és la Soiuz MS23, que substituirà la Soiuz MS-22. El setembre passat, aquesta nau havia transportat a l'estació espacial tres astronautes: el nord-americà d'origen salvadorenc Frank Rubio, de la NASA, i els russos Serguei Prokópiev i Dmitri Petélin.

El seu retorn estava previst per al mes de març, però el 14 de desembre es va detectar d'una fuita de refrigerant al radiador de la càpsula, que la inutilitzava per tornar a la terra.

Tant la NASA com Roscosmos creuen que la fuita la va causar un micrometeorit, una partícula diminuta de roca espacial que va colpejar la càpsula a gran velocitat.

Ara, amb la nova nau Soiuz MS23, el seu retorn està previst per al setembre que ve, sis mesos més tard del que tenien programat.

Després de dos dies de viatge, diumenge, la Soiuz MS23 s'haurà d'acoblar automàticament al port espacial del mòdul Poisk.

Pel que fa a la Soiuz MS-22 danyada, es preveu desacoblar-la de l'estació a finals de març. La faran tornar a la Terra sense tripulació. Farà un aterratge assistit amb paracaigudes al Kazakhstan. Roscosmos, que recollirà l'aparell, farà l'anàlisi posterior dels danys.


Atrapats a l'espai

Actualment, a l'estació espacial hi viuen set persones. En el moment en què es va detectar l'avaria que feia inservible la càpsula Soiuz MS22, els tres astronautes arribats al setembre van quedar atrapats a l'EEI. En cas que una emergència obligués a evacuar l'estació, només hi havia una nau, una Crew Dragon de SpaceXamb capacitat només per a quatre persones.

Amb l'arribada de la nova nau, ja hauran passat els mesos crítics, durant els quals una evacuació d'emergència era incerta.

 

ARXIVAT A:
RússiaEstació Espacial Internacional
Anar al contingut