Un G20 a Buenos Aires amb personatges incòmodes i trobades polèmiques

El príncep saudita Bin Salman queda marginat a la foto de família i Putin ho contrarresta amb una efusiva salutació

Actualitzat

Ja ha començat a Buenos Aires la cimera del G-20, que aplega els líders més poderosos del món. Són 19, i el representant de la Unió Europea, més Espanya com a convidat permanent. Són un 10% dels països del món, i el 85% de l'economia global.

Personatges incòmodes i trobades polèmiques han centrat totes les mirades d'aquest primer dia de cimera.

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina té un protagonisme central. També destaca la primera visita d'un líder britànic a l'Argentina des de la guerra de les Malvines, l'any 1982.

I l'absència a la foto de família -una foto de família, per cert, amb només dues dones- de Merkel, que ha tingut una avaria a l'avió, contrastava amb una presència polèmica, la del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, sospitós d'ordenar l'assassinat del periodista dissident Jamal Khashoggi fa dos mesos.

A la foto, se l'ha vist situat en un racó i amb dificultats per establir complicitat amb la resta de líders.

Foto de família del G-20 a Buenos Aires (Reuters)


La "breu" salutació entre Trump i Bin Salman

Segons ha explicat als periodistes un alt funcionari de la Casa Blanca que ha demanat l'anonimat, el president dels Estats Units, Donald Trump, i el controvertit Bin Salman s'han saludat breument durant un moment de la sessió plenària que estava tancat a la premsa.

"Tots dos han intercanviat uns comentaris amables a la sessió, igual que ha fet (Trump) amb gairebé tots els altres líders que hi assisteixen."

 

Salutació entre Trump i Bin Salman (Reuters)


Quan l'hi han preguntat, Trump ha assegurat que el tema de conversa no era important.

"No hem discutit. Ho podríem haver fet, però no ha estat així."

Tot i que en un cert moment s'havia assegurat, finalment no hi ha hagut, doncs, trobada bilateral entre el president nord-americà i el príncep hereu saudita. I és que la trobada hauria despertat recels al Congrés nord-americà, on la polèmica per l'assassinat de Khashoggi a l'ambaixada saudita de Turquia continua molt viva.

Notícia relacionada: Trump pel cas Khashoggi: "No li diré res al país que manté el preu del petroli baix"


De fet, la majoria dels líders han evidenciat un malestar general amb el príncep saudita, amb l'excepció de Vladímir Putin, que l'ha saludat efusivament amb una forta encaixada de mans.

 

Putin i Bin Salman se saluden efusivament (Reuters)
 

Putin era l'altre mandatari sota lupa, sobretot per la captura de tres vaixells ucraïnesos prop de la Crimea que es va annexionar. Trump ha cancel·lat una trobada bilateral amb ell, aparentment per aquesta qüestió.
 

Un nou NAFTA

Parlant de comerç, Mèxic, els Estats Units i el Canadà tornen a tenir un acord de lliure comerç, a l'espera que els seus respectius Parlaments el ratifiquin. Abans de l'inici de la cimera, Enrique Peña Nieto, Donald Trump i Justin Trudeau han enterrat l'antic NAFTA i han firmat el T-MEC (temec), l'acrònim en espanyol del document.

Firma NAFTA a Buenos Aires (Reuters)

 

L'acord canvia el panorama comercial a l'Amèrica del Nord i afavoreix -de nou- la indústria pesant nord-americana. Donald Trump s'ha desfet en elogis al pacte.

Aquest dissabte, serà el torn d'afrontar els grans temes: comerç, immigració i medi ambient, i de les trobades bilaterals.

ARXIVAT A:
Trump Jamal KhashoggiEstats UnitsAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut