Comencen a excavar el punt on hi hauria enterrats 451 brigadistes internacionals a Madrid
Hi ha indicis que es tractaria de la fossa comuna de brigadistes de la Guerra Civil més gran de l'Estat i en els pròxims dies esperen localitzar els cossos en un terreny que el govern municipal del PP pretenia convertir en un magatzem de neteja
Paula Brujats
Periodista de Catalunya Ràdio a Madrid
A 20 quilòmetres del centre de Madrid i en un solar ple de runa, aquest dimecres al matí una excavadora ha començat a fer la cerca. El georadar hi marcava un punt concret.
Es tractava d'una "gran anomalia", tal com han definit els arqueòlegs responsables de l'operació, d'aproximadament 110 metres quadrats d'espai, i de forma ovalada que "podria correspondre al lloc on cabrien els cossos de 451 brigadistes".
Els experts creuen que és en aquest punt on han d'aparèixer els cossos dels combatents internacionals de la Guerra Civil que fa temps que intenten localitzar. La majoria, brigadistes francesos, italians, alemanys i polonesos, que van morir lluitant al costat de la república.
Seguint la pista dels testimonis orals
Les restes dels soldats morts durant el conflicte que s'intenten localitzar, les van enterrar al cementiri de Fuencarral, als afores de Madrid. Però el 1941 es van profanar les tombes i finalment van llençar els cossos en aquest terreny. Andrés Chamorro, de l'Associació d'Amics dels Brigadistes Internacionals, explica que està tot documentat:
"La memòria oral, els testimonis de veïns, treballadors del cementiri, sempre havien indicat aquesta zona. I també ha estat important el testimoni de la neta de l'enterrador de Fuencarral."
Entre els que avui seguien els treballs hi havia Dunia Venholf, que ha vingut expressament d'Holanda, i espera trobar-hi el seu besavi.
"Per mi és increïble. No vaig creure mai que seria possible trobar res. De fet, encara no ho sabem. Però si és possible serà com un final de llibre."
L'Ajuntament del PP hi volia construir un magatzem de neteja municipal
Els familiars són prudents, però tenen esperança perquè, després d'anys de periples administratius, ara es comença a buscar. Ho ha precipitat el fet que l'Ajuntament del Partit Popular volgués convertir l'espai en un magatzem de neteja municipal.
El govern espanyol ho va recórrer i mig any després s'ha aconseguit el permís d'obres. Fernando Martínez, secretari d'estat de Memòria, posava en valor la història d'aquests combatents:
"Es tracta de gent molt jove que van venir a donar la seva vida per la llibertat i contra el feixisme. I, sens dubte, per nosaltres, la seva memòria és molt important, i forma part de la memòria democràtica d'aquest país."
Si es localitza la fossa, després tocarà identificar els cossos i buscar les seves famílies. No serà fàcil perquè de moment només se n'han localitzat cinc. Sigui com sigui, es transformarà en un espai de memòria.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica Guerra Civil espanyola