Comencen a traslladar les restes de les víctimes de l'avió de Germanwings
Els equips de rescat han reprès aquest dimecres les tasques de rescat a la zona dels Alps francesos on va caure l'Airbus A320 de la companyia alemanya Germanwings procedent de Barcelona i amb 150 persones a bord. Entre les víctimes hi ha 51 espanyols, molts d'ells catalans.
Tot i que, en un principi, es descartava que aquest dimecres es pogués recuperar cap cos, ja han començat les evacuacions de les restes de les víctimes amb helicòpter, tal com ha explicat un coronel de la Gendarmeria als periodistes.
Els efectius arriben a la zona del sinistre en helicòpter o per un camí que s'ha hagut d'obrir expressament. "Estem construint un autèntic pont aeri", ha dit el comandant Xabier Roy, coordinador dels helicòpters que traslladen el personal de rescat fins al lloc on dimarts es va estavellar l'Airbus A320.
Ningú a la vall de l'Ubaye recorda haver anat mai en aquell indret, de difícil accés, amb un pendent molt abrupte, aliè a la multitud de camins que envolten aquesta zona turística del sud dels Alps francesos, molt apreciada pels amants del senderisme.
"A peu és pràcticament impossible arribar-hi", ha explicat al guardaboscos Gilbert Aldi a EFE. Coneix bé el lloc, però confessa que "fins allà dalt, caminant, és una bogeria pujar-hi".
L'avió ha quedat molt esmicolat, "polvoritzat", i les restes de l'avió estan molt escampades. La part més gran que es conserva del fuselatge fa un parell de metres quadrats. Tot indica que l'aparell va impactar a una gran velocitat. Per això, el primer ministre francès, Manuel Valls, ha advertit que la feina dels metges forenses serà "extremadament llarga i difícil", tot i que s'hi han destinat "mitjans considerables" per avançar tan ràpid com sigui possible.
La investigació
Després de descartar-se la possibilitat de trobar algun supervivent entre els 144 passatgers i 6 membres de la tripulació que viatjaven a l'avió, es treballa per tenir la llista definitiva de víctimes. Les autoritats aeroportuàries diuen que, al marge dels espanyols, la majoria dels passatgers eren alemanys, però també n'hi havia d'altres nacionalitats, com ara francesos, britànics, turcs i belgues.
De moment, ja s'ha localitzat una de les caixes negres, la que enregistra les converses a la cabina, i s'ha enviat a París per analitzar-ne el contingut. Ara es busca l'altra, la que registra tota la informació del vol. En una compareixença pública, el president francès, François Hollande, ha explicat que s'ha trobat la carcassa de la segona caixa negra, però no la informació que ha enregistrat.
Però l'empitjorament meteorològic, amb pluja i neu per sobre dels 1.700 metres i fort vent, encara dificultarà més el rescat.
Pel que fa a la recerca de les víctimes, trobar i recollir cossos o mostres és tot un desafiament, ja que tot apunta que estaran molt fragmentats i dispersos. En aquest sentit, el fred que fa a la zona és l'únic punt a favor, ja que podria ajudar a conservar les mostres. Per fer-se'n una idea, des de la policia científica espanyola s'ha apuntat que en l'últim accident aeri amb víctimes espanyoles els efectius francesos i la policia van recollir sobre el terreny més d'un miler de vestigis humans.
El president de Lufthansa: l'accident és inexplicable i l'avió estava bé
El president de Lufthansa, Carsten Spohr, ha dit que l'accident de l'avió A320 "és inexplicable" i que l'aparell estava tècnicament bé.
Mentrestant, la petita població de Seyne-les-Alpes, la més propera al lloc de la tragèdia, s'ha convertit en un centre d'operacions. S'hi ha habilitat un lloc d'acollida de les famílies i és on es coordinen les feines de recerca dels cossos.
Pierre-Henry Brandet, portaveu del Ministeri de l'Interior de França, ha explicat que s'intentarà recuperar tants cossos com sigui possible, perquè els especialistes els puguin identificar. Però no només els cossos. "Qualsevol cosa que pugui ajudar a identificar-les, com ara objectes personals, es recollirà i es recopilarà escrupolosament. Aleshores podrem tornar els cossos als seus països d'origen, però és massa aviat per dir quan serà."
Més de 400 efectius dels cossos de seguretat francesos formen part del dispositiu de recerca. El Ministeri de l'Interior francès ha informat que més de 200 gendarmes, un centenar de bombers i 150 militars estan desplaçats a la zona on ha caigut l'aeronau. Deu helicòpters i un avió militar també participen en les feines de rescat a la zona.