Capçalera de la manifestació a Barcelona
Capçalera de la manifestació a Barcelona (ACN/María Bélmez)

L'educació es planta: milers de mestres i professors es manifesten el primer dia de vaga

El seguiment de la vaga, segons el Departament d'Educació, és del 33% als centres públics i del 8%, als concertats; segons els sindicats, s'hi han adherit el 70% dels docents a primària i el 75% a secundària

RedaccióActualitzat

Primer dia de vaga en escoles i instituts en protesta per la gestió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Entre altres motius que denuncien de fa temps, s'ha convocat després de la decisió d'avançar l'inici del curs escolar. Tots els sindicats han secundat la protesta, que s'ha visibilitzat en una manifestació a Barcelona fins al departament. 

Segons la Guàrdia Urbana, s'hi han sumat 22.000 persones, 60.000 segons els sindicats, que l'han titllat d'històrica.

La marxa ha arrencat als Jardinets de Gràcia, al centre de la ciutat, i ha avançat per la Diagonal i el carrer Muntaner fins a la Via Augusta, on es troba la seu d'Educació, amb una gran pancarta amb el lema: "Prou imposicions, prou retallades! Per una educació pública de qualitat". 

Manifestants a Barcelona amb cartells de protesta
Manifestants a Barcelona amb cartells de protesta (Europa Press/David Zorrakino)

Un cop davant la seu del departament, els manifestants han seguit amb proclames demanant la dimissió de Cambray. També s'han sentit crits com "som docents, no delinqüents", quan agents dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat a la porta de l'edifici per evitar que ningú hi entrés. S'han vist aquí algunes empentes.

Mentrestant, representants sindicals han accedit a dins del departament per reunir-se amb el conseller. Una trobada breu, de poc més d'un quart d'hora, de la qual han sortit mantenint la crida a la vaga i demanant que plegui i que sigui el president Aragonès qui lideri la cerca de solucions.

Per tant, el calendari de la protesta es manté sense canvis: hi haurà vaga també aquests dimecres i dijous i el 29 i el 30 de març.

Una estona abans que acabés la concentració, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat als sindicats que "tornin" a la taula de negociació. Ha assegurat que el govern comparteix algunes de les reivindicacions per millorar les condicions laborals dels docents i comprèn el seu esgotament, però ha lamentat que, després de dos anys de pandèmia, "els principals perjudicats" de la vaga "tornen a ser els nens i joves".

Exterior de la seu del departament d'Educació, aquest dimarts al migdia
Exterior de la seu del Departament d'Educació, aquest dimarts al migdia (CCMA)


Seguiment desigual a públics i concertats

Segons les dades actualitzades a la tarda pel Departament d'Educació, el seguiment de la vaga ha estat del 33,05% als centres públics, a partir de les dades comunicades pel 99,52% de centres.  Als concertats, el seguiment ha estat del 8,26%, segons la comunicació del 86,38% dels centres.

La xifra que han facilitat els sindicats és més elevada. Segons l'USTEC, s'hi han adherit el 70% dels docents. En el cas de l'educació secundària, el seguiment asseguren que ha estat del 75,1%. Tenint en compte el diferent impacte a la pública i a la concertada, des del comitè de vaga han acabat xifrant el seguiment en un 60% de mitjana. 

Per serveis territorials, a Barcelona i el Vallès Occidental és on ha tingut més incidència la protesta, amb 4 cada 10 docents de la pública en vaga. Per darrere han quedat el Maresme i el Vallès Oriental, amb xifres lleugerament inferiors, seguides del Baix Llobregat i comarques de Barcelona.

Als serveis de Girona, 3 de cada 10 mestres i professors de centres públics han secundat la protesta, mentre que a la Catalunya Central ho ha fet 1 de cada 4. A Lleida, amb menys d'un 20%, i Terres de l'Ebre, amb poc més d'un 17%, és on la incidència ha estat més baixa. 

Els equips de TV3 desplaçats han recollit les afectacions de la vaga en diversos centres. Així, a l'escola Ferran Sunyer de Barcelona, per exemple, l'adhesió ha estat del 100% del personal docent del centre, que funciona amb els serveis mínims.

A la façana, diversos cartells reclamaven a la conselleria que actuï, diuen, sense improvisació.

Cartells de protesta a l'escola Ferran Sunyer de Barcelona
Cartells de protesta a l'escola Ferran Sunyer de Barcelona (CCMA)

En un altre centre de la capital catalana, l'escola Font d'en Fargas, s'han adherit a la vaga 22 dels 32 mestres que hi treballen i han anat a l'escola 230 alumnes dels 450 alumnes matriculats.

Les escoles concertades també s'han afegit a la protesta. En tot cas, a La Salle de Tarragona, el seguiment ha estat minoritari. De 90 professors que hi ha al centre, només un fa vaga. Així, les aules tenien una imatge semblant a qualsevol altre dia.

Sergi Baches, el subdirector de l'escola, ha explicat a TV3, que estan d'acord "amb la base de la protesta".

Una aula de 4t a l'escola La Salle de Tarragona, aquets dimarts al matí
Una aula de 4t a l'escola La Salle de Tarragona, aquest dimarts al matí (CCMA)

També estan cridats a la vaga els professors de secundària. En el cas de l'institut La Guineueta de Barcelona, el seguiment ha estat baix. Només una vintena dels 150 docents fan vaga, segons ha recollit l'equip desplaçat.

Una aula de l'institut La Guineueta, aquest dimarts al matí (CCMA)

En un altre institut, en aquest cas el Guindàvols de Lleida, han plantat làpides a l'accés principal, per representar els canvis en les lleis d'educació dels últims anys.

Exterior de l'institut Guindàvols de Lleida
Exterior de l'institut Guindàvols de Lleida(CCMA)

A banda de la manifestació multitudinària de Barcelona, més 3.000 persones han demanat la dimissió del conseller Cambray a Girona. S'han concentrat davant la seu de la Generalitat.

Manifestació aquest dimarts al matí a Girona
Manifestació aquest dimarts al matí a Girona(CCMA)

La vaga no té el suport de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya. Consultades per TV3, asseguren que estan d'acord amb les reivindicacions, però que "no és el moment de fer cinc dies de vaga", i creuen que els sindicats han tirat pel dret convocant la protesta de la mateixa manera que ho ha fet el departament.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut