Comiat massiu a la jove de 22 anys assassinada per l'exparella a Itàlia: "Estimeu més i millor"
Milers de persones han assistit al funeral, on el pare de la jove ha demanat que la seva memòria serveixi "d'impuls" per aturar la violència masclista
Milers de persones s'han desplaçat fins el centre de Pàdua aquest dimarts per acomiadar Giulia Cecchettin, la jove de 22 anys assassinada per l'exparella el passat mes de novembre. Un crim que va encendre Itàlia contra la violència masclista, amb manifestacions multitudinàries de condemna a Venècia, Roma, Milà i Torí el passat dia 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional conta les Violències Masclistes.
Fins a 8.000 persones s'ha concentrat a la basílica de Santa Justa, on s'ha fet el funeral, i a la plaça major de la ciutat, on s'havien instal·lat dues pantalles gegants per seguir la cerimònia, que també s'ha transmès en directe per TV.
El pare de Giulia, Gino Cecchettin, ha demanat que la memòria de la seva filla inspiri la gent "per treballar junts contra la violència" i que la seva mort serveixi, almenys, "d'impuls per al canvi".
A la sortida del fèretre, blanc i cobert de roses, s'ha fet "un minut de soroll", com havia demanat la família, amb aplaudiments i el so de claus i campanetes, com a missatge per a despertar consciències i en suport a totes les dones que pateixen aquesta xacra, la majoria dins la llar o la família.
El pare i els germans de la jove han agraït el suport rebut. La mare, a qui Gino Cecchettin també ha recordat, va morir fa un any, víctima d'un càncer de mama.
"No sé resar, però sé esperar. I vull esperar, amb tu, la mare i tots els presents, que aquesta pluja de dolor fertilitzi la terra de les nostres vides i un dia broti i produeixi el seu fruit d'amor, perdó i pau", ha dit Cecchettin, que ha demanat als joves "estimar més i millor".
A Roma, estudiants i professorat de la Facultat de Medicina i Psicologia també han fet "un minut de soroll" contra els feminicidis davant d'un mural amb siluetes blanques i roses vermelles que representen les víctimes de violència masclista.
L'exparella va confessar el crim
La jove va desaparèixer l'11 de novembre, però el seu cos no es va trobar fins al dia 16, en una sèquia, prop de Venècia. La seva exparella, a qui la policia va detenir quan ja havia fugit a Alemanya, va confessar el crim. Les imatges d'una càmera de seguretat i les ferides van revelar la violència extrema que va exercir contra ella Filippo Turetta, de 21 anys, que també era company d'universitat de la víctima, que estava a punt d'acabar enginyeria biomèdica.
A la cerimònia hi havia, de fet, molts amics i companys de la jove, que portaven un llaç vermell contra els crims masclistes, però també representants polítics, com el president de la regió de Venècia o el ministre de Justícia, Carlo Nordio.
En el que portem d'any, 107 dones han mort a Itàlia víctimes de violència masclista, 88 de les quals, assassinades pels seus companys o exparelles o per algú de la seva família, segons dades del Ministeri de l'Interior.
La família demana canvis socials, educatius i legals
En una carta al Corriere della Sera, la germana de la Giulia, Elena, va descriure aquest feminicidi com un assassinat d'estat i el va vincular a la normalització d'un comportament masculí tòxic:
"No és un crim passional; és un crim de poder."
Al seu escrit, publicat dies després que aparegués el cos, Elena Cecchettin insistia que els assassins de dones "no són monstres, sinó els fills del patriarcat i la cultura de la violació". I va demanar més educació sexual i emocional i finançament de l'ajuda per a les dones.
Després de l'assassinat de Giulia, el Parlament s'ha compromès a reforçar la legislació contra la violència de gènere i a aprovar més mesures de prevenció i formació en un país on encara hi ha molt masclisme i molts estereotips de gènere.
De fet, una enquesta feta pel govern el juliol del 2021 alertava que, "en algunes regions, fins al 50% dels homes consideren acceptable la violència en les relacions".
També el Consell d'Europa ha advertit Itàlia de la necessitat d'adoptar "mesures proactives i a llarg termini per promoure un canvi en les conductes socials i culturals assimilables al sexisme, sobretot entre els homes i els adolescents, que encara es fonamenten en la idea que les dones són inferiors".
L'informe també demana que a les escoles es facin cursos "d'afectivitat, sexualitat i salut reproductiva", ja que l'educació sexual no és obligatòria a Itàlia.
- ARXIVAT A:
- ItàliaViolència masclista