Còmics per Sant Jordi: 11 novetats entre vinyetes

Recomanacions per si us entusiasmen les novel·les gràfiques o teniu pensat regalar-ne aquest Sant Jordi

Actualitzat
Intriga, western, obra autobiogràfica, commemoracions... Us fem una tria de 10 novetats en el camp de les històries gràfiques perquè gaudiu d'aquest Sant Jordi 2025.

 

"Contrapaso 2. Mayores con reparos", de Teresa Valero 

Norma Comics 

Situada a la grisa Espanya franquista dels anys cinquanta, l'autora madrilenya presenta el segon títol de la trilogia "Contrapaso", que aquesta vegada se centra en la indústria cinematogràfica i en l'especulació immobiliària. Això sense oblidar la presència d'un assassí en sèrie que no descobrirem qui és fins a l'últim llibre de la saga.

 

"Una història catalana", de Jordi Casanovas i Andrea Lucio 

Pagès Editors

És l'adaptació a novel·la gràfica de l'èxit teatral de Jordi Casanovas, que ara ha convertit en còmic la il·lustradora colombiana Andrea Lucio. Se'ns presenta com un western català, amb lluites per la terra, amb molts trets i amb protagonistes que intenten canviar el món. Els escenaris de la història són sempre a la frontera: al Pirineu, als suburbis de Barcelona i a Nicaragua.

 

"Divendres cuscús. Àlger 1993", de Yacine Belahcene, Santi Eizaguirre i la dibuixant Cristina Bueno 

Pol·len Edicions

Història amb detalls autobiogràfics del músic Yacine Belahcene, que debuta al món del còmic. Construeix juntament amb el també músic Santi Eizaguirre i la dibuixant Cristina Bueno, un relat de la infància feliç de l'Aziz, fill de mare catalana i pare algerià, a les dècades dels vuitanta i noranta a Alger, malgrat els moments convulsos que viu el país. 

Aquesta felicitat passa per anar a casa de l'àvia els divendres a menjar cuscús. Un dia, però, serà l'últim cuscús amb la seva àvia.

 

"Li dèiem Bebeto", de Javi Rey 

Norma Comics

Evocadora història dels estius d'infantesa dels anys noranta, situada en un poble imaginari del Baix Llobregat, quan vivia d'esquena al mar. El còmic és una història tendra i dura alhora, on el protagonista descobrirà la mort, l'amor i el desamor, tot quan la seva vida es creua amb el Bebeto del títol.

 

"Quan moris serà tot per mi", de Zerocalcare 

Pol·len edicions/ Reservoir Books

L'obra més autobiogràfica d'aquest autor supervendes italià. Parla de la complexa relació amb el seu pare i el viatge que fan a un petit poble al peu de les Dolomites, d'on prové la família, que ha de servir d'excusa perquè es coneguin millor. 

Però quan arriben al poble, no hi són ben vistos per uns fets que van passar abans de la Segona Guerra Mundial. Una tragicomèdia sobre els silencis familiars, la relació entre pare i fill i la dificultat d'expressar les emocions.  

 

"Recuérdanos para vivir", de Joanna Rubin Dranger 

Planeta Cómic

L'autora sueca ens presenta en aquest llarg còmic, que prescindeix pràcticament del tot del color, la seva investigació per descobrir què va passar amb els seus familiars assassinats pels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Un treball que la porta a tres continents i que ens parla de la pèrdua i el dolor de ser separat de la pròpia història.

 

"La vaca, el médico y el hijo del jardinero", de Cristina Sardà 

Fulgencio Pimentel

La història de l'erradicació de la verola, una de les malalties més letals, i del naixement de la primera vacuna quan encara avui hi ha sectors d'opinió que qüestionen l'eficàcia de les vacunes. Tot explicat de manera senzilla i amb un metge, una vaca i un nen com a protagonistes de la història.

 

"Vinyetari 5" de diversos autors 

Finestres 

L'habitual recull de les millors històries curtes de no-ficció presentades al premi Ara de Còmic. La guanyadora és "Indis de Barcelona" un al·legat antiracista on veiem, amb els dibuixos d'Ed Carosia, la conversa que va tenir el guionista Lluc Silvestre amb el seu fill sobre el racisme que hi ha a Catalunya respecte als llatinoamericans. La portada és el monument de Colom tacat de sang.

 

"Trabajar y vivir", de Fabien Toulmé 

Garbuix Books

El còmic analitza el lloc que ocupa la feina a la societat. És vocacional, un mitjà de subsistència o ens serveix per realitzar-nos? Són les preguntes que es fa l'autor francès i ho intenta aclarir viatjant a tres punts del planeta per comparar diferents models de treball. 

Ens porta als Estats Units, on després de la pandèmia hi va haver el fenomen conegut com "La gran dimissió", a l'exigent mercat laboral de Corea del Sud i a conèixer una feina més bàsica i aparentment senzilla a les illes Comores.

 

"Carlitos y Snoopy. Las mejores tiras de Peanuts", de Charles Schulz 

Reservoir Books

Els amants de les històries de Charlie Brown, Snoopy, l'ocell Woodstock, Lucy, Sally, Pig Pen i tota la colla estan d'enhorabona. Per celebrar el 75è aniversari d'aquesta tira còmica, el segell de tendències avantguardistes i emergents de Penguin Random House publica una recopilació de les aventures dels entranyables personatges creats pel dibuixant nord-americà, que fa 25 anys que va morir. 

Són més de 500 pàgines que defineixen l'existencialisme caní i la psicologia suburbana per a tots els públics.

 

"La vida secreta del papa. Crònica vaticana del Perich" 

Selecció de Jaume Capdevila, "Kap" - Comanegra 

Jaume Perich sabia que les cròniques vaticanes mai no ho explicaven tot i per això al llarg de tota la seva carrera artística el papa va ser un personatge recurrent, de qui ens va ensenyar la cara oculta. 

Ara, per commemorar els 30 anys de la mort de l'humorista, l'il·lustrador Jaume Capdevila, conegut com a Kap, ha fet un recull de 130 dibuixos amb el pontífex com a protagonista. El llibre ens demostrarà que l'humor de Perich té plena vigència tres dècades després.

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut