Comissió d'investigació del 17A: l'exdirector del CNI nega que l'imam de Ripoll fos confident seu
Félix Sanz Roldán, que dona explicacions públiques per primer cop, s'escuda en el secret per no aclarir si la CIA havia alertat els Mossos
La comissió d'investigació pels atemptats a Barcelona i Cambrils ha arrencat aquest dimarts al Congrés sense que el govern espanyol hagi desclassificat els documents del Centre Nacional d'Intel·ligència sobre el 17A, tal com demanava Junts. Un fet que ha marcat la compareixença de Félix Sanz Roldán, exdirector del CNI i primera persona a intervenir davant la comissió.
Set anys després dels atacs terroristes, aquest ha estat el primer cop que l'exdirector del CNI ha donat explicacions públiques pels atemptats de Barcelona i Cambrils.
La no desclassificació dels documents secrets ha estat l'escut de Félix Sanz Roldán per negar --sense cap prova i amb to desafiant-- que el cervell dels atemptats, l'imam de Ripoll Es-Satty, treballés per al CNI. Així ha justificat la impossibilitat de contestar algunes de les qüestions plantejades pels diputats.
"És molt fàcil, es demana la desclassificació i després jo vinc. Em costa més feina callar que parlar."
Amb tot, ha negat rotundament que Abdelbaki es-Satty fos col·laborador o confident de l'organització que ell dirigia: "Sense trencar en absolut el secret, Es-Satty no va ser ni col·laborador ni informador del CNI. Punt. Mai", ha assegurat.
En canvi, sí que ha admès que agents d'intel·ligència es van reunir un nombre indeterminat de vegades amb l'imam entre el 2012 i el 2014, durant el temps que va estar internat a la presó de Castelló per narcotràfic.
Segons l'exdirector del CNI, les visites tenien com a objectiu la lluita contra el radicalisme, del qual es considera que les presons en poden ser un focus, però ha negat que, en cap cas, fossin trobades amb un confident.
A pesar d'això, s'ha escudat en el seu deure de guarda secret per evitar contestar si un cop Es-Satty va sortir de la presó, agents del CNI van seguir reunint-se amb ell.
Una "vilesa" pensar que el CNI tenia informació sobre els atemptats
En la seva intervenció, Sanz Roldán només ha confirmat informacions periodístiques i s'ha mostrat ofès davant les preguntes dels partits independentistes, que apuntaven a una possible implicació del CNI en els atemptats.
Jordi Salvador, ERC, li ha etzibat: " I resulta que no treuen res, res que pugui seguir una pista. Com ho justifica davant de les víctimes?
En aquest sentit, l'exdirector del CNI ha respost que és una "vilesa" i una "infàmia" pensar que els serveis d'intel·ligència disposaven de la informació necessària per evitar la mort de 16 persones i no ho van fer.
Una afirmació que segons el president del partit, Carles Puigdemont, deixa en evidència "la connexió entre l'Estat i els autors dels atemptats".
Sanz Roldán, en canvi, sí que ha obert un nou front de dubtes en relació amb els Mossos. No ha volgut aclarir --a preguntes de Vox-- si la CIA havia alertat la policia catalana dels atemptats, malgrat assegurar "morir-se de ganes de contestar". "Aquí sí que em venen unes ganes enormes de contestar. Però les he d'aguantar pel que la llei diu que les meves relacions amb serveis estrangers", ha afirmat.
Fonts de La Moncloa asseguren que la voluntat del govern espanyol segueix sent desclassificar els documents, però assenyalen que és un procediment que requereix el seu temps.
- ARXIVAT A:
- TerrorismeAtemptats Barcelona Cambrils