Torra: "El judici canviarà per sempre el nostre país i la relació amb el Regne d'Espanya"

El president demana a la comunitat internacional que "se sumi al clam del poble de Catalunya"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest migdia amb motiu del trasllat dels presos a Madrid.

A la declaració institucional, el president assegura que el judici "canviarà per sempre el nostre país i la seva relació amb el Regne d'Espanya".

"Es jutjaran dotze persones per haver volgut donar la veu al poble de Catalunya de manera escrupolosament democràtica i pacífica. Som, per tant, davant d'un judici també contra el dret d'autodeterminació de Catalunya i contra la democràcia."

Després d'una introducció en català, el president ha fet el seu discurs en anglès i s'ha dirigit en diverses ocasions a la comunitat internacional.

Torra ha explicat que a la trobada entre el govern i els presos, els hi ha traslladat tota l'energia i "un suport indestructible"

"Sabem que no s'han de defensar de res, perquè no han comès cap delicte. Van a denunciar l'Estat per la vulneració de drets civils i polítics i per aquesta repressió descarnada que causa preocupació aquí i arreu del món."

El president s'ha dirigit especialment a "a la comunitat internacional, ciutadania, governs, entitats de drets civils i humans, mitjans de comunicació i personalitats compromeses amb la justícia i la llibertat"

" Que se sumin al clam del poble de Catalunya en defensa dels principis i valors que han de fer del món un lloc més just, més segur i més lliure"

Torra s'ha tornat a dirigir a la comunitat internacional, amb una menció especial a la Unió Europea.

"Som ciutadans europeus amb uns drets i unes llibertats que han de ser protegits per les institucions comunitàries."

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del Govern, llegint la declaració institucional (ACN)

 

El president, acompanyat per la resta del govern, ha assegurat que seran l'altaveu de "denúncia col·lectiva" durant el judici i ha mostrat el suport a les famílies dels encausats:

"Els dies de judici que vindran ens demanaran, sobretot, una cosa: que siguem l'altaveu de la denúncia col·lectiva d'allò que no hauria d'haver passat mai a l'Europa del segle XXI. El clam de justícia i llibertat dels presos polítics ha d'arribar a tots els racons possibles i ha d'estendre la reivindicació democràtica dels catalans a tothom qui la vulgui escoltar. El vicepresident, els consellers i conselleres, la presidenta del Parlament i els líders cívics volen anar al judici per plantar el mirall de la vergonya davant dels poders de l'Estat espanyol. Fem que reflecteixi com més millor i amb la màxima nitidesa possible."

Torra també ha fet una menció "a la resta de represaliats i exiliats de la repressió política"

"Aquests mesos, tot el temps que ens separa des d'aquell octubre de 2017, han estat la demostració de la vulneració impune dels drets fonamentals."

El president ha tornat al català per destacar que "som davant d'una estratègia premeditada per liquidar l'expressió i la voluntat democràtica dels catalans":

"La presó preventiva utilitzada com a escarment i condemna abans del judici, la liquidació dels drets parlamentaris més elementals, l'intent de modificació de la composició del parlament sorgit d'unes eleccions imposades, l'impediment de la investidura del candidat proposat per la majoria parlamentària, la continuada judicialització de la política... "

Finalment, s'ha adreçat al govern espanyol per demanar-li valentia i voluntat de canvis democràtics a través "del diàleg, la negociació i l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya":

"I és davant d'això que el govern vol deixar ben clar el seu compromís de no defallir i de no retrocedir davant d'aquesta onada repressiva i de la preocupant involució democràtica de l'Estat espanyol. Per això, també, demanem al govern espanyol valentia i voluntat d'emprendre els canvis democràtics que Espanya necessita per homologar-se a les democràcies plenes i avançades del món. I l'única fórmula que pot garantir aquests canvis és el diàleg, la negociació i l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya."

El president ha acabat la declaració institucional destacant la importància d'aquest moment històric:

"El judici ens interpel·la com a ciutadans i com a catalans. També com a govern i com a institució. Siguem dignes del moment històric que ens ha tocat viure. Tornem a demostrar el nostre compromís amb la veritat i el futur de tots els catalans. Democràcia, no violència, justícia i llibertat."

 

Aquesta és la declaració institucional que ha llegit el president Torra:

 

Reacció govern espanyol

Minut després, a la roda de premsa del consell de ministres, la ministra portaveu Isabel Celaá ha assegurat que el judici del procés serà un "judici amb totes les garanties".

 

Celaá ha fet una crida a totes les forces polítiques a ser "responsables" i "calmar les emocions": 

"Demanem moderació, racionalitat, seny...tractem de calmar les emocions, intentem que efectivament no es despertin unes altres passions que no són interessants propiciar entre la ciutadania en aquest moment. Esperem que totes les forces polítiques facin una crida a la responsabilitat"

 

Reunió del govern i els presos a Brians 2

A dos quarts de 10 del matí ha sortit de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, l'autocar de la Guàrdia Civil que trasllada els 9 líders independentistes cap a les presons madrilenyes de Soto del Real i Alcalá-Meco.

A la presó de Sant Esteve Sesrovires, els nou presos independentistes han rebut el suport del president de la Generalitat, Quim Torra, i de la resta del govern, que hi han arribat a primera hora del matí.

La visita de Torra ha estat l'últim contacte directe entre el president i els presos abans del trasllat.

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut