Una persona comprant dècims de la loteria de Nadal
Una persona comprant dècims de la loteria de Nadal (Europa Press/Eduardo Parra)

Comparteixes dècims de loteria o participacions? Consells per evitar problemes legals

És millor que quedi constància de les participacions per escrit o, si es fa per WhatsApp, que sigui amb totes les dades

RedaccióActualitzat

Nadal és l'època dels sorteigs de loteria més populars, començant per la rifa del 22 de desembre. Amb els dècims a 20 euros, és molt habitual compartir cupons, per allò de jugar-hi igualment i assegurar-se una part del premi, però sense haver-se gratat tant la butxaca.

El que abans de la rifa pot semblar molt obvi --compartir els diners del premi-- pot no ser-ho tant si el número resulta guanyador. 

Per això cal tenir en compte alguns consells bàsics, com els que ha difós l'Organització de Consumidors i Usuaris, per evitar problemes amb familiars o companys de feina.  
 

Les participacions, millor per escrit 

No cal anar al notari, n'hi ha prou de fotocopiar o escanejar el cupó i que cada participant en tingui una còpia firmada (amb el nom i DNI del dipositari) en què s'indiqui que tal persona juga a aquest número, amb la sèrie, la fracció i el sorteig, i la quantitat que hi ha invertit

Enviar una foto del dècim per email o per WhatsApp també serveix, sempre que contingui les dades del dipositari, els participants i la participació de cadascun.

Si hi ha més de dues persones implicades, és recomanable crear un grup amb aquestes dades, amb una imatge del cupó i les dades de cada jugador i de qui guardarà els números fins al dia del sorteig. 

Aquests missatges es podrien fer servir com a prova en un judici. Si algú impugna la prova perquè considera que s'ha manipulat, s'haurà de demostrar. 
 

Amb la foto del número no n'hi ha prou

No n'hi ha prou d'enviar una foto del dècim al grup. Cal que quedi clar "qui és el dipositari del número i la proporció en què hi participa cadascú". 

Si encarregues o intercanvies dècims sencers, val més que els recullis i els paguis abans del sorteig

Els bombos de la loteria de Nadal, preparats per a la rifa que tindrà lloc al Teatro Real de Madrid
Els bombos de la loteria de Nadal, preparats per a la rifa que tindrà lloc al Teatro Real de Madrid(Europa Press/Gustavo Valiente)

Si jugues amb la parella, el mateix

Si el número es comparteix amb la parella, la situació varia en funció del règim econòmic que es tingui. Si és de separació de béns, el que regeix a Catalunya, vol dir que el premi és de qui ha comprat el número, tret que es pugui acreditar que s'hagi comprat a mitges. 

Per tant, ens trobaríem amb la mateixa situació. Es pressuposa la bona fe, però si es volen evitar problemes, val més posar-ho per escrit abans que el bombo comenci a rodar. 

En un dècim de la loteria el premi és al portador, o sigui que, si volem que quedi constància que hi juguem i que ningú es vulgui apropiar dels diners que ens corresponen, val més tenir un document que ho acrediti. 

Si el matrimoni té règim de guanys, l'import s'ha de repartir el 50% per a cadascú. 

Sigui com sigui, els premis caduquen al cap de tres mesos del sorteig. 

 

ARXIVAT A:
NadalLoteriaEconomia de butxaca
Anar al contingut