Seus del BBVA i el Sabadell (Europa Press)
Seus del BBVA i el Sabadell (Europa Press)

Competència allarga terminis i complica el camí de l'OPA del BBVA al Sabadell

La CNMC seguirà estudiant si l'operació implica problemes de competència i deixa la decisió final fins al primer trimestre del 2025

Jordina Molas SalortActualitzat

L'OPA del BBVA al Banc Sabadell s'allargarà. Almenys, fins al primer trimestre del 2025. La Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit no autoritzar-la encara i seguir analitzant l'operació en profunditat. Era un escenari desitjat pel Sabadell, però que no volia contemplar el BBVA.

Això vol dir que la CNMC ara requerirà més informació i podran dir-hi la seva altres actors implicats indirectament en l'operació, com podrien ser entitats competidores, associacions de consumidors o patronals, per exemple.

Des del BBVA, confia que la CNMC no faci inviable l'opa perquè, en aquest cas, la retiraria. Ho ha afirmat el conseller delegat del BBVA, Onur Genç, l'endemà de la decisió de l'ens durant la seva participació en una trobada financera organitzada per ABC i Deloitte. El banquer s'ha mostrat disposat a seguir col·laborant estretament amb la CNMC.
 

La segona fase de l'avaluació de la CNMC

Quan s'acabi aquesta avaluació, la CNMC pot imposar condicions al BBVA per minimitzar el risc de competència que hi vegi. I després, haurà de passar a mans del govern espanyol, que l'haurà d'analitzar i pot proposar més mesures addicionals o bé reduir les que hagi plantejat la CNMC.

Des del primer dia, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha fet públic el seu rebuig a la fusió perquè considera que en sortirà perjudicada la competència, perquè el mercat financer es reduiria a tres actors principals: Banc Santander, BBVA i Caixabank.

Façana de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència


S'allarga el calendari inicial

Tot plegat afegeix incertesa a l'operació. El BBVA va presentar l'opa a finals d'abril, però la cúpula del Banc Sabadell la va rebutjar. El BBVA va decidir continuar endavant i va presentar una opa hostil el 9 de maig.

Segons el calendari inicial, ara al novembre ja haurien d'haver tingut totes les autoritzacions, incloses la de la CNMC i també la del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta, però, encara no ha arribat, segurament a l'espera de què decidia la CNMC. En canvi, l'operació ja compta amb l'autorització del Banc Central Europeu.

La CNMV, de totes maneres, es pot pronunciar en qualsevol moment i independentment de si Competència ha autoritzat l'opa o no. Però hi ha consens que s'esperarà a saber què hi diu la CNMC perquè si no els accionistes del Banc Sabadell haurien de decidir si accepten l'opa o no sense saber quines condicions imposa Competència.
 

El BBVA no hi veia problemes de competència

El BBVA ha insistit les darreres setmanes que creia que s'havia d'aprovar l'operació en aquesta primera fase perquè no veia problemes de competència que justifiquessin endarrerir-la. De fet, el seu conseller delegat, Onur Genç, recordava en la presentació de resultats del tercer trimestre que no era una qüestió de competència perquè el resultat de la fusió no els convertiria en el primer banc d'Espanya.

Genç també va admetre que ja havien presentat un seguit de propostes per evitar qualsevol excés de concentració de les dues entitats. I afegia que creia que no hi havia d'haver condicions estructurals, tal com va passar en la compra de Bankia per part de CaixaBank. Però reconeixia que si s'imposaven massa condicions inacceptables l'operació acabaria no creant valor per a l'accionista.

La seu a Madrid de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència
La seu a Madrid de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (Europa Press)

 
El Banc Sabadell prefereix un estudi a fons

En canvi, el Banc Sabadell sempre ha defensat que s'havia de fer una anàlisi més a fons, sobretot pel que fa a les pimes, el seu segment de mercat més preuat, perquè és una operació complexa. Allargar terminis i que vagi passant el temps creuen que els afavorirà perquè tota l'operació s'envolta de més dubtes sobre la seva viabilitat

Al final, hauran de ser els accionistes els que decidiran si accepten l'oferta en contra de la posició del consell d'administració del banc o si també la rebutgen perquè no veuen que es crearà valor amb aquesta fusió.
 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBancaBanc Central EuropeuEconomia i finances
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut