Compren un poble sencer de Gal·les, disparen els lloguers i els habitants es rebel·len
La propietat històrica s'ha venut les cases i les famílies han vist com se'ls disparaven els preus més d'un 60% de cop
Els habitants d'un petit poble miner al nord de Gal·les estan en peu de guerra des que els nous propietaris els han disparat el preu dels lloguers.
Es tracta d'Aberllefenni, una antiga colònia minera on s'explotava la pissarra i que el 2016 es va posar a la venda per primera vegada.
L'interès arquitectònic --algunes cases són del segle XVI-- i el paisatgístic --és a tocar del parc nacional de Snowdonia-- va fer que el preu se situés per sobre del milió d'euros.
Qui es venia les 16 cases era la família de John Lloyd, de la companyia pissarrera Wincilate Limited, propietària de l'explotació des dels anys 50.
I qui ho ha acabat comprant, al cap de sis anys, és l'empresa Walsh Investment Properties, que s'ha fet càrrec de la propietat des de l'1 de febrer i sembla decidida a recuperar la inversió com més aviat millor.
Els habitants d'aquestes cases, que fins ara tenien un augment de preu del 3% anual, han vist com els lloguers se'ls han encarit de cop més d'un 60%. Alguns ja se situen força per damunt de les 800 lliures, al voltant dels 1.000 euros.
L'amenaça de desnonament
"Crec que la intenció és apujar tant el preu que els llogaters s'hagin de mudar", apunta en declaracions a la BBC el conseller de la comunitat d'Aberllefenni, John Pughe Roberts, que lamenta la situació i recorda com molts habitants són vulnerables.
Fins i tot abans d'arribar a l'impagament ja hi ha alguns inquilins que han rebut avisos de desnonament, tan bon punt hi ha hagut el canvi de propietat. En declaracions a la mateixa cadena, els nous propietaris asseguren que "és just i raonable cobrar un lloguer de mercat".
"Tenim la intenció d'augmentar tots els lloguers per alinear-los amb els valors de mercat actuals", apunta el portaveu de l'empresa.
Segons el Daily Mail, qui ha comprat el llogaret és una parella "de la jet-set": Lisa Walsh, de 30 anys, i el seu marit Chris, de 35.
Sigui com sigui, Roberts explica que "tot el poble està preocupat, uns més que d'altres per la quantitat variable que puja el lloguer". "Algunes persones que viuen a les cases són molt vulnerables i els costarà trobar els diners per pagar l'increment", lamenta.
Veïns passen a l'acció
Mentre els responsables polítics asseguren que hi estan buscant solucions, alguns veïns han decidit que calia passar a l'acció. Ho han fet denunciant el cas als mitjans de comunicació, però també sortint al carrer, en una protesta modesta però persistent.
És el cas de Sara Lewis, que fa 22 anys que viu a la mateixa casa i, malgrat que té una malaltia pulmonar i ha d'anar connectada amb oxigen, ha decidit asseure's cada dia en un banc del poble amb una petita pancarta, com a acte de protesta. "El més lluny que vaig és el banc", remarca.
La pedrera és una de les més antigues de Gal·les i va deixar de funcionar l'any 2003. Ara, 20 anys després, molts dels habitants són pensionistes.
Un d'ells és Brian Kügler, de 70 anys, que assegura que si paga l'augment del lloguer li quedaran tres lliures per passar el mes. Només és un altre dels exemples, un per cada casa, que permeten fer-se una idea de la incertesa a què la nova propietat ha abocat als inquilins.
Ara, la por de tots és que l'augment de preus els obligui a marxar i acabi dispersant el que fins ara ha estat una comunitat ben avinguda. I qui els substituirà? potser l'empresa ja ho té clar.
- ARXIVAT A:
- Mercat immobiliariRegne Unit