Compreses i tampons d'un sol ús contenen additius potencialment tòxics per a la salut
- TEMA:
- Salut
Un estudi fet amb productes menstruals d'un sol ús comercialitzats a Catalunya confirma la presència de plastificants en totes les mostres analitzades.
Es tracta de compostos químics, potencialment tòxics, trobats en compreses i tampons de marques diferents, cinc de cada tipus de producte i de les més venudes al mercat català. La fundació Rezero és la impulsora de l'estudi elaborat conjuntament amb el CSIC i amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes.
Ethel Eljarrat, directora de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua IDAEA-CSIC, explica que:
"En totes les mostres analitzades existeix presència d'un tipus o altre de plastificants. Hem fet els càlculs tant per gram de material com per producte sencer i, tant en un cas com en l'altre, els nivells són superiors en compreses."
Concretament, s'han trobat plastificants del tipus Ftalats (PAEs), Èsters organofosforats ( OPE's) i NPPs --plastificants alternatius als Ftalats. Moltes d'aquestes substàncies tenen potencials efectes tòxics i poden actuar com a disruptors endocrins, o desencadenar efectes cancerígens o neurotòxics.
Absorció per contacte
El contacte d'aquests additius químics amb una zona tan sensible com els genitals fa preveure una major absorció d'aquests components, explica Eljarrat:
"Estudis previs demostren que el flux vaginal facilita l'absorció d'aquests components orgànics i per això pensem que el grau de compost que pot arribar a ser absorbit per la pell serà major en aquestes zones íntimes que en altres parts del cos. D'aquí la preocupació.
"Hem de saber avaluar quina part del compost pot arribar a l'organisme per estudiar si les dosis absorbides són o no un risc per a la salut", afegeix.
Compostos que no apareixen a l'etiquetatge
Mentre continuen les investigacions per determinar el grau d'absorció i l'impacte sobre la salut dels plastificants, Rezero demana aplicar el principi de precaució i prohibir la comercialització de productes de contacte directe amb el cos que continguin substàncies tòxiques.
Per aconseguir-ho caldria, però, que els productes menstruals estiguessin etiquetats amb la totalitat dels seus components.
En aquest sentit, Marta Beltran, directora de projectes de Rezero, comenta que això no es fa:
"Actualment, el que podem trobar a l'etiqueta, com a molt, és que conté plàstic, però no ens indica quines substàncies químiques additives s'han fet servir en aquest plàstic i que moltes estan descrites amb efectes tòxics."
Impacte mediambiental
A banda de l'impacte en la salut humana els compostos químics dels productes menstruals d'un sol ús tenen un gran impacte ambiental. Com apunta Ethel Eljarrat:
"Quan tots aquests materials es converteixen en un residu, tots els compostos químics que porten aquests materials es dispersaran també pel medi ambient i poden arribar a nosaltres per altres vies. Si arriben al mar, contaminaran el peix que després ens mengem i que, evidentment, també ens impactarà."
L'ús de productes menstruals d'un sol ús genera 180 quilos de residus al llarg de la vida fèrtil d'una dona.
Per reduir l'impacte, Rezero aposta per fomentar i facilitar l'accés a productes menstruals reutilitzables i lliures de tòxics com les copes menstruals o les compreses de tela. Si es vol optar per productes d'un sol ús, cal que siguin els fabricats amb cotó orgànic lliure de pesticides.
- ARXIVAT A:
- Salut Medi ambient