L'Eixample de Barcelona
L'Eixample de Barcelona (Unsplash/Kaspars Upmanis)

Comuns i el PSC pacten una fórmula per intentar regular els lloguers de temporada a Barcelona

El govern de Barcelona de Jaume Collboni ha arribat a un acord amb el grup de Barcelona en Comú per intentar regular els lloguers de temporada a la ciutat

El govern de Barcelona de Jaume Collboni ha arribat a un acord amb el grup de Barcelona en Comú per intentar regular els lloguers de temporada a la ciutat, lloguers que queden fora dels topalls de preus que marca la llei. Segons ha pogut saber TV3, volen aprovar les bases del projecte abans que acabi aquest any, però necessiten sumar-hi un altre grup municipal perquè els falten dos vots.

Segons Barcelona en Comú, la mesura implica declarar com a "habitatge permanent" tots els pisos de la ciutat, i posteriorment fixar les excepcions.

Janet Sanz, portaveu del grup municipal de Barcelona en Comú, ha explicat a TV3 que es tracta de "qualificar tot l'habitatge existent i també l'habitatge previst com a habitatge per viure-hi". Després, expliquen els Comuns, mitjançant un pla especial s'hauria de concretar les activitats de tipus econòmic que es poden fer als habitatges, perquè quedin limitades: "Activitats com els pisos turístics o els lloguers de temporada."

És una mesura que Barcelona en Comú assegura que ja va deixar preparada el mandat passat i que el govern del PSC mantenia tancada en un calaix.

"Els hem forçat a treure-la perquè l'Ajuntament de Barcelona pugui ser la primera administració pública que regula els lloguers de temporada, perquè hi ha un frau social amb aquests lloguers."

Segons fonts del PSC, just comencen a treballar per establir, per exemple, la seva viabilitat jurídica. Formaria part d'un conjunt de mesures dins d'un Pacte per l'Habitatge que també ha de prioritzar l'augment del parc d'habitatge protegit de lloguer i l'habitatge dedicat a atendre l'emergència social. Treballs que s'haurien de fer en col·laboració amb la Generalitat i l'Estat per "incorporar la visió metropolitana i de país, amb una dimensió publicoprivada, i que doni resposta a les mancances socials del mercat de l'habitatge a la ciutat".

Per Janet Sanz, no hi ha cap dubte sobre la viabilitat jurídica de la mesura, perquè "és una proposta sòlida jurídicament, treballada tècnicament i avalada per experts en la matèria".

"No hi ha invasió de competències d'altres administracions, perquè l'urbanisme és una de les poques competències 100% municipals, i el que s'ha de fer és exercir-la."

"Si al final, la Generalitat o l'Estat acaben aprovant les seves regulacions, que és indispensable que ho facin per blindar el dret a l'habitatge, no serien mesures contradictòries, serien complementàries", defensa Sanz.

Creuers i transport públic

L'acord amb el PSC també inclou altres mesures, com analitzar la possibilitat de tancar terminals de creuers del Port de Barcelona, proposta que després haurien de traslladar al Port.

També contempla congelar les tarifes actuals del transport públic de cara a l'any que ve. Una mesura que Barcelona en Comú reconeix que només és possible si la Generalitat i l'Estat no rebaixen les aportacions que fan a aquest transport.

Són negociacions que els socialistes i el grup d'Ada Colau mantenen en el marc de l'aprovació de les ordenances fiscals i els pressupostos de l'any que ve.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut