Comuns i PSC, a favor de convertir la Prefectura de Via Laietana en un espai de memòria
La moció d'ERC ha rebut el suport dels dos grups de govern i de JxCat i els vots en contra de Cs, PP i la plataforma de Manuel Valls
El govern municipal de Barcelona, integrat per comuns i socialistes, avala el trasllat de la Prefectura de la Policia de Via Laietana i la transformació de l'edifici en un espai de memòria històrica.
La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha aprovat una moció d'Esquerra Republicana, amb el suport dels dos grups de govern i de Junts per Catalunya.
Encara no fa un mes, el regidor de Ciutat Vella Jordi Rabassa va enviar una carta a la policia on defensava que la prefectura hauria d'estar en un altre lloc que no fos el número 43 de la Via Laietana. Hores després, l'Ajuntament va precisar que no demanava el trasllat, sinó que volia obrir un debat "de forma serena en un futur, no de manera immediata".
El text de la moció parla de negociar amb Madrid la "cessió de la titularitat de l'edifici a l'Ajuntament o la Generalitat i facilitar, tal com preveu la proposició no de llei de l'1 de juny de 2017, el trasllat i la ubicació dels efectius per garantir el desenvolupament del servei que donen".
La regidora republicana Gemma Sendra ha aclarit que la iniciativa es desvincula de les protestes en contra de la sentència de l'1-O que hi va haver davant de la comissaria de Via Laietana i que l'objectiu és convertir-ho en un espai de memòria històrica:
"Entrar en aquest espai que té un simbolisme específic per Barcelona d'una època de repressió i crear un espai de reparació. Aquesta ciutat necessita reparar i reconciliar-se amb un passat per poder mirar al futur."
Ciutadans, el PP i la plataforma BCNxCanvi de Manuel Valls hi han votat en contra, amb l'argument que ara és moment de donar suport als cossos de seguretat de l'Estat. El popular Óscar Ramírez hi veu una trampa, a la proposta d'ERC.
"Utilitzen l'excusa de la memòria històrica i del passat de la Prefectura durant el franquisme però, en realitat, el que els molesta és la bandera nacional a la seva façana i els agents de la Policia Nacional com a representants d'un estat."
La iniciativa aprovada a la comissió de cultura també reclama la creació d'un òrgan que gestioni el centre de memòria històrica, amb la coordinació de l'Ajuntament, la Generalitat i el govern espanyol.
A més, demana declarar l'edifici Bé Cultural d'Interès Local i que la Generalitat tingui una còpia de l'Arxiu Històric de la Policia o de l'Arxiu Històric Nacional relacionada amb la repressió del règim franquista perquè estigui a disposició d'investigadors i de la ciutadania.
El mes de març, s'hi va instal·lar una placa en memòria de la repressió franquista, que va ser destrossada per un "grupuscle ultra", segons va dir l'Ajuntament.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica