Concert experiment a Alemanya per estudiar com s'estén el coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
Una sala de concerts de Leipzig, a Alemanya, s'ha convertit aquest dissabte en una mena de laboratori al qual només han pogut entrar persones amb un test negatiu de Covid-19.
L'objectiu era recollir dades de com es mou la gent en un concert per definir un model matemàtic de com es transmet el coronavirus en aquest tipus d'esdeveniments.
Abans de l'inici de l'experiment, el principal conillet d'Índies, el cantant Tim Bendzko, força conegut a Alemanya, ha agraït als participants la seva col·laboració:
"Tota la indústria de l'entreteniment, i qualsevol persona d'aquest planeta amant dels concerts o dels esdeveniments esportius, us estan molt agraïts."
Geolocalitzadors i rajos ultraviolats
L'experiment ha consistit a repartir geolocalitzadors entre els espectadors per poder veure en quins punts del recinte es concentraven més persones en cada moment.
També s'han hagut de desinfectar les mans amb una substància que es pot detectar amb rajos ultraviolats, per poder veure després quines superfícies han estat més tocades.
La recerca també ha recollit dades de com es mouen i circulen els aerosols exhalats pels espectadors, i que es creu que són l'origen d'una bona part dels contagis per coronavirus.
Només un terç d'assistència
L'experiment l'ha organitzat un equip de recerca de la Universitat de Halle i l'han finançat els estats de Saxònia i Saxònia-Anhalt.
La convocatòria esperava reunir 4.500 persones, però finalment només n'hi han anat unes 1.500.
De fet, més que en un concert, l'experiment ha consistit en tres miniconcerts amb diferents formats i quantitat d'espectadors, per poder recollir més tipus de dades.
"Ho he trobat a faltar molt"
Per als assistents, després de molts mesos sense concerts en directe, l'experiència ha estat molt satisfactòria:
Anne Sehl: "M'encanta anar a concerts, ho he trobat a faltar molt al meu temps lliure. Es van cancel·lar i fins ara ningú s'havia esforçat a tornar-ne a fer."
En la roda de premsa posterior, Bendzko també ha fet un balanç positiu de l'experiència:
"Durant l'estiu hem superat concerts als autocinemes. Això d'avui és per a nosaltres una sensació d'un primer pas cap a la normalitat."
"Tenim una bona base de dades"
També s'han mostrat satisfets els responsables científics de l'experiment, malgrat haver comptat amb només una part dels voluntaris que esperaven.
Ho ha dit Stefan Moritz, investigador principal de la recerca, que ha agraït als participants el comportament i la "disciplina" que han mostrat en tot moment:
"El fet que només hagi vingut un terç de la gent que esperàvem ens ha obligat a fer renúncies. Però ara tenim una bona base de dades amb la qual podem treballar."
Resultats d'aquí un mes i mig
Els investigadors esperen tenir els resultats de la recerca d'aquí un mes i mig, una recerca que ha despertat moltes esperances en el sector dels espectacles en directe.
Perquè l'objectiu final és aconseguir precisar les mesures que cal aplicar perquè se'n puguin tornar a organitzar durant la pandèmia, evitant els riscos al màxim.
Ho ha expressat de manera clara Armin Willigmann, ministre de Ciència de Saxònia-Anhalt, el govern del qual ha finançat part de l'experiment:
"Aquest projecte hauria de servir de base per reiniciar la indústria de l'entreteniment a Alemanya, que s'ha vist especialment afectada per les mesures restrictives relacionades amb la pandèmia."
Com a la immensa majoria de països, a Alemanya tots els espectacles en directe s'han suspès des de fa mesos, i de moment la prohibició durarà com a mínim fins a finals d'octubre.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus