Concerts al pati de casa per acompanyar una jove amb càncer i finançar la recerca
Una quinzena de concerts s'han celebrat en el pati d'un pis de l'Eixample de Barcelona durant les tres setmanes que l'Anna, una jove pacient de càncer, ha seguit el tractament de radioteràpia
"Em van diagnosticar càncer de mama amb metàstasi fa dos anys. Ara fa tres mesos que em van dir que em podien operar. Era una bona notícia, però implicava que no podria anar a concerts ni a festivals."
Són les primeres paraules que ens diu Anna Bacardit després d'intercanviar les salutacions inicials. Té 28 anys i un somriure a la cara desbordant. I de motius no n'hi falten perquè ha aconseguit convertir dues notícies, una de bona i una de dolenta i que estan directament relacionades l'una amb l'altra, en, senzillament, dues molt bones notícies.
Aquell dia del mes de juny, ara fa tres mesos, se li van amuntegar les emocions. Evidentment que estava esperant amb neguit el dia que li diguessin que, per fi, la podien operar, però, senzillament, arribava en un mal moment. Ella, com a bona melòmana, ja tenia al cap anar a tot un seguit de concerts i festivals durant l'estiu. Era com un regal que feia tot un any que esperava. La gran il·lusió després de passar-se tant de temps gestionant angoixes i pors per culpa de la malaltia.
Es va trobar amb el seu amic i company de concerts, Elies Delgado. Ell va ser el que va tenir la idea. Donar-li la volta al disgust pels mesos que esperaven a l'Anna, un disgust atrapat entre quatre paraules: preoperatori, quiròfan, recuperació i radioteràpia. Si no pot anar als concerts, doncs que els concerts vagin a ella. Tan senzill com això:
"Com podem portar la música a casa de l'Anna i que casa de l'Anna sigui el lloc més guai on ser a Barcelona aquest estiu?"
En aquest moment va germinar la llavor del que seria el Festival Ràdio Pati que ara, a mitjans de setembre, ha posat el seu punt final. Un punt final totalment coincident amb les sessions de radioteràpia de l'Anna. Tres setmanes de tractament, tres setmanes de concerts.
"I si muntem concerts al pati de casa teva aquest estiu?" Va ser la idea d'un amic de l'Anna per alegrar-li les setmanes en què havia de fer radioteràpia per un càncer de mama amb metàstasi. Han aconseguit omplir cada nit i recaptar diners per a la recerca https://t.co/yypQYc46UE pic.twitter.com/hijpomo5QQ
324.cat (@324cat) September 17, 2024
Com es va organitzar el Festival Ràdio Pati
El primer que van fer va ser crear un perfil a les xarxes socials i des d'allà fer una crida a músics i bandes que volguessin assumir el repte d'actuar en un festival tan particular. De seguida, les confirmacions van arribar. Júlia Colom, Galgo Lento, Pinpilinpussies, Indar, Rémi Fa, Mar Pujol, Mujeres... Un cartell que combinava artistes emergents amb grups més consolidats.
L'efecte boca-orella per les xarxes socials s'havia posat en marxa. L'Anna i l'Elies confessen que encara els costa de creure que el Ràdio Pati acabés fent-se molt més gran del que es podien imaginar.
"Ens van aparèixer patrocinadors d'aigua, de cervesa (sense alcohol), patates fregides... I la gent ens preguntava. Va ser una bogeria!"
Diners per investigar la metàstasi
Una bogeria que es va fer tan gran que van haver de reformular el festival. El menjador de casa de l'Anna s'havia quedat petit. Feia falta trobar un altre escenari. La solució? El pati del pis on viuen els pares de l'Anna, al barri barceloní de l'Eixample.
El següent pas era decidir què fer amb els diners obtinguts de les entrades. Tant l'Anna com l'Elies tenien clar que ningú s'embutxacaria ni un cèntim. Els músics havien d'actuar gratuïtament i totes les despeses les assumirien entre el grup d'amics i familiars. Per tant, tots els diners anirien a una causa benèfica. I quina millor que la investigació contra el càncer?
Aquí és on entra en joc l'IRB Barcelona. L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. En parlem amb Nahia Barberia, la responsable de comunicació:
"Vam al·lucinar el dia que va venir l'Anna i ens va explicar la seva idea. Ens va semblar impressionant. Nosaltres som especialistes en la recerca sobre la metàstasi i ara una pacient de càncer amb metàstasi ens proposava donar tots els diners obtinguts amb el festival per a la investigació."
Ja ho tenien tot. Escenari, músics i una institució de renom en el món de la investigació beneficiària del Festival Ràdio Pati. Només faltava una cosa, els diners. Una altra sorpresa. Es van fixar com a objectiu recaptar 5.000 euros i va resultar que aquesta xifra l'havien sobrepassat, entre entrades i donatius, el dia abans que es fes el primer concert de tot el festival.
En les tres setmanes que ha durat el festival han recaptat més de 10.000 euros i, tot i que ja no hi ha més actuacions musicals previstes, encara hi ha marge per continuar fent donatius fins a finals de mes.
Després d'aquest èxit sobrevingut, la pregunta sobre si hi haurà una segona edició del Festival Ràdio Pati era inevitable:
"Hi ha molta gent que ens està oferint els seus patis, n'hi ha molts a Barcelona, com també hi ha molts malalts de càncer. Podríem acompanyar-los molt com ha passat amb mi. Tenim algunes idees, però encara no ho tenim clar."
Sona el timbre. El públic està arribant. Tot de gent entra al pis dels pares de l'Anna. Seran ben bé unes quaranta persones. El pati no dona per a més. Travessen el passadís, el menjador i surten al pati.
Els músics d'aquest últim concert, Mar Pujol i Mujeres, estan acabant de fer les proves de so. En pocs minuts no hi cap ni una agulla, fins i tot, l'eixam de balcons que envolta aquest pati s'acaba omplint de veïns que surten a gaudir d'un nou vespre de música.