Segons la policia, es van recollir una vintena de denúncies de menors

Condemna als 15 menors d'Almendralejo que van crear fotos falses de companyes despullades

El jutjat de menors els imposa un any de llibertat vigilada i hauran de rebre formació afectivosexual i d'igualtat

Redacció/AgènciesActualitzat

Ja hi ha sentència pel cas dels falsos nus d'una vintena de nenes d'Almendralejo (Badajoz) creats amb intel·ligència artificial, que va sortir a la llum el setembre del 2023. El jutjat de menors ha declarat culpables 15 menors d'edat per la manipulació i difusió d'aquestes imatges, i els ha condemnat a un any de llibertat vigilada.

La sentència, dictada després d'un acord entre les parts, diu que ha quedat demostrat que els acusats van fer servir aplicacions d'intel·ligència artificial per obtenir les imatges manipulades de les víctimes. Utilitzaven les fotos originals de les cares de les menors, que obtenien a través de les xarxes socials, i les superposaven a les imatges d'altres cossos femenins despullats. Després distribuïen els muntatges per grups de WhatsApp.

Per aquest motiu, el jutjat de menors els declara responsables de 20 delictes de pornografia infantil i 20 delictes contra la integritat moral.
 

Rebran formació afectivosexual i en matèria d'igualtat

Durant aquest any de llibertat vigilada, que implica un seguiment per part d'un educador social, els 15 condemnats hauran de rebre formació afectivosexual sobre l'ús responsable de les noves tecnologies i sensibilització en matèries d'igualtat i de gènere.

Les famílies de les víctimes van rebre el passat mes de maig la proposta de la Fiscalia, amb l'objectiu d'arribar a un acord de conformitat entre les parts. Després d'estudiar l'acord, van acceptar-lo per evitar que les seves filles passessin per un procés judicial i perquè servís de toc d'atenció a la societat.

La investigació va començar el setembre del 2023 quan diversos pares i mares van denunciar la difusió de fotos manipulades de les seves filles. Un cas que va tenir una forta repercussió mediàtica, especialment per la denúncia de la ginecòloga i divulgadora Miriam Al Adib, mare d'una de les víctimes, a Instagram. Poques setmanes més tard, la mateixa Al Adib va dur el cas a Brussel·les, convidada per un eurodiputat de l'Intergrup de Drets de la Infància del Parlament Europeu.

Després de conèixer la sentència, Al Adib ha tornat a Instagram per agrair el suport dels últims mesos i ha assegurat que una part del seu èxit es deu a la pressió de moltes persones a través de la xarxa. "Continuaré la meva lluita perquè ningú més passi per això", ha expressat abans d'assenyalar que la intenció de les famílies no era que els culpables anessin a la presó, sinó que fossin educats, tal com recull la sentència.

 

ARXIVAT A:
JudicialIntel·ligència artificialExtremaduraAssetjament sexual Menors
Anar al contingut