Tropes de la Finul patrullant al sud del Líban (Europa Press/Ali Hashisho)

Condemna internacional pels atacs israelians contra bases de l'ONU al Líban

L'exèrcit d'Israel ha protagonitzat diversos atacs contra bases de la Força Interina de les Nacions Unides al Líban (Finul), els cascos blaus de l'ONU, els darrers dies

Països i organitzacions de pes a la comunitat internacional s'han mostrat contundents en les seves reaccions als atacs dels darrers dies contra bases dels cascos blaus al Líban a mans de l'exèrcit d'Israel (IDF).

La Força Interina de les Nacions Unides al Líban (Finul), encarregada de mantenir la pau a l'anomenada Línia Blava, ha denunciat que algunes de les seves posicions al sud del país han estat objecte de trets, explosions properes i, fins i tot, la canonada d'un tanc israelià per la qual dos soldats de Sri Lanka van resultar ferits.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va condemnar els atacs divendres en una conferència de premsa:

"És una violació del Dret Internacional Humanitari. Totes les parts del conflicte han de protegir les forces de manteniment de la pau."

El responsable de les operacions dels cascos blaus de l'ONU, Jean-Pierre Lacroix, s'ha referit als trets contra la torre d'observació i les càmeres de vigilància d'una de les bases com fets que "òbviament, ens semblen atacs directes".

Les Nacions Unides van explicar en un comunicat que les seves bases havien estat "repetidament afectades" per les accions de les IDF i que soldats israelians havien "disparat i inhabilitat deliberadament" els sistemes de monitoratge d'una de les seves bases.

Segons l'ONU, les seves bases han estat objecte d'almenys quatre atacs israelians els últims dies, que han provocat quatre soldats ferits (dos d'indonesis i dos de Sri Lanka), el bombardeig de l'entrada d'un búnquer i la inhabilitació de sistemes de vigilància.

La comunitat internacional demana explicacions

Tant Itàlia com França van citar divendres els ambaixadors israelians als seus països per transmetre'ls les seves queixes pels atacs contra els cascos blaus. Espanya va fer el mateix amb el responsable de Negocis de l'ambaixada israeliana a Madrid.

De fet, tots tres països han publicat un comunicat conjunt en què consideren els fets "una greu violació de les obligacions d'Israel" i els titllen d'"injustificables".

Cascos blaus observen la frontera entre el Líban i Israel des de la base de la Finul a Marwahin (Reuters/Thaier Al-Sudani)

La Unió Europea, a través del seu representant d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha titllat d'"acte inadmissible" els atacs.

Els Estats Units també han demanat a Israel que garanteixin la seguretat de les tropes de la Finul amb una trucada entre els responsables de Defensa d'ambdós països.

En el mateix sentit, Rússia ha demanat el govern israelià que s'abstingui d'atacar els cascos blaus.

També s'ha pronunciat el govern de Sri Lanka, país d'origen dels soldats ferits divendres, que ha "condemnat fortament" l'atac israelià sobre els seus soldats.

Una "resposta a una amenaça", segons Israel

L'exèrcit israelià va anunciar una investigació divendres sobre l'incident pel qual van resultar ferits dos cascos blaus de l'ONU.

Segons les IDF, els seus soldats van identificar "una amenaça immediata" i van "respondre disparant cap a l'amenaça".

L'exèrcit israelià argumenta que "la font de l'amenaça" es trobava a 50 metres de la posició de l'ONU en la qual van resultar ferits els soldats.

Israel també ha assegurat que va demanar al personal de les Nacions Unides que es retiressin a "espais protegits" hores abans de l'incident.

Continuen les hostilitats a la frontera entre el Líban i Israel i a Gaza

Israel ha demanat aquest dissabte als libanesos desplaçats de les poblacions del sud del país que no tornin a casa seva "fins a nou avís" i ha advertit que qualsevol persona que viatgi al sud s'estarà posant en perill.

Un tanc israelià passa entre edificis derruïts a Gaza (Reuters/Amir Cohen)

A Gaza, les IDF han ordenat l'evacuació "immediata" d'una de les zones de la ciutat en considerar-la "una zona de combat perillosa".

Tot, després que els bombardejos israelians hagin provocat la mort de 49 persones en les darreres 24 hores segons el ministeri de salut de Gaza.

D'altra banda, el govern dels Estats Units ha ampliat les sancions que aplica al sector petrolier i petroquímic de l'Iran en resposta a l'atac amb míssils que Teheran va llançar sobre territori israelià a principis d'octubre.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaLíban
Anar al contingut