Condemna milionària a Johnson & Johnson pel seu paper en la crisi dels opiacis
La multinacional ja ha anunciat que recorrerà la condemna de més de 572 milions de dòlars que li ha imposat un tribunal d'Oklahoma
La multinacional Johnson & Johnson (J&J) haurà de pagar més de 572 milions de dòlars pel seu paper en la crisi dels opiacis a Oklahoma, que, segons el fiscal estatal, ha causat més de 6.000 morts en les dues últimes dècades.
Després de mesos de judici, el jutge del comtat de Cleveland Thad Balkman considera que Johnson & Johnson ha de pagar aquesta quantitat per reparar els danys causats a l'estat. En la sentència, el jutge assenyala:
"La crisi dels opiacis ha devastat l'estat d'Oklahoma i ha de reduir-se immediatament."
El magistrat creu que el laboratori Janssen, divisió farmacèutica de Johnson & Johnson, va adoptar pràctiques "enganyoses de màrqueting i de promoció dels opiacis" i va causar una crisi de la dependència als medicaments antidolor, morts per sobredosi i un augment de les síndromes d'abstinència neonatals a l'estat.
Diversos medicaments opiacis a Portsmouth, Ohio (Reuters)
J&J ha negat les acusacions i el seu advocat, John Sparks, ha qüestionat l'aplicació de la llei de "perjuri públic" feta pels fiscals d'Oklahoma i ha argumentat que les autoritats estatals havien "malinterpretat" la llei.
La d'aquest dilluns és una sentència mirada amb lupa per les grans farmacèutiques perquè hi ha diverses reclamacions similars en més de 40 estats del país. A més, més de 2.000 ciutats i comtats nord-americans van subscriure una demanda federal en aquest sentit.
Demanda contra tres grans farmacèutiques
El fiscal general d'Oklahoma va presentar l'any 2017 una demanda contra tres grans farmacèutiques (J&J, Purdue Pharma i Teva), a les quals acusava de causar un prejudici públic en omplir l'estat d'opiacis sense informar amb exactitud sobre el risc d'addicció a aquests fàrmacs. Els processos judicials contra les farmacèutiques s'han comparat amb les demandes contra les grans empreses tabaqueres a finals dels anys 90.
Hunter va denunciar que l'epidèmia d'opiacis ha provocat la mort de més de 6.000 persones en les dues darreres dècades a l'estat. D'acord amb documents judicials citats per mitjans locals, el nombre de receptes d'opiacis dispensades per les farmàcies d'Oklahoma van arribar a 479 cada hora el 2017.
Ampolletes amb pastilles d'OxyContin contra el dolor (Reuters)
Les altres dues companyies farmacèutiques acusades per l'estat d'Oklahoma, Purdue Pharma i Teva, van arribar a acords extrajudicials amb les autoritats locals per un valor de 270 i 85 milions de dòlars, respectivament.
Els recursos econòmics abonats per les companyies farmacèutiques es destinaran a finançar la investigació i el tractament de l'addicció de la població d'Oklahoma i el pagament de les despeses legals del procés.
Més de 47.000 morts per "l'epidèmia d'opiacis"
Oklahoma va presentar aquesta demanda el 2017, quan hi va haver una onada d'accions judicials similars presentades pels estats més afectats per l'epidèmia d'opiacis com Texas o Missouri, entre d'altres.
Segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en les seves sigles en anglès), les sobredosis relacionades amb els opioides als Estats Units es van saldar amb més de 47.000 morts l'any 2017, de les quals un 36% inclou drogues que s'havien subministrat amb recepta mèdica.