Condemna unànime d'Occident al reconeixement de Putin de Donetsk i Lugansk
- TEMA:
- Ucraïna
El reconeixement per part de Rússia de la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, situades dins d'Ucraïna, ha provocat una reacció en cadena a les cancelleries occidentals, totes condemnant la decisió del president rus, Vladímir Putin.
Des de Washington, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat sancions econòmiques contra persones que facin negocis amb les dues autoproclamades repúbliques separatistes.
Les sancions són un primer pas, perquè Washington preveu més càstigs econòmics sobre Rússia a partir d'aquest dimarts. El president dels Estats Units ha signat una ordre executiva en què prohibeix inversions, comerç i altres transaccions econòmiques per part d'institucions i ciutadans nord-americans amb les dues autoproclamades repúbliques. Amb aquesta acció, els Estats Units volen aïllar les dues regions del sistema financer internacional.
La Casa Blanca també ha iniciat una ronda de converses, primer amb el president francès i el canceller alemany, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, i, després, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per reaccionar a la decisió de Putin.
Sessió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU
Aquesta matinada també hi ha hagut una sessió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU. L'organització ha qualificat el reconeixement rus de Donetsk i Lugansk de contrari al dret internacional i a la Carta de les Nacions Unides, que defineix com a sagrada la integritat territorial dels estats i un crim l'agressió d'un contra l'altre. S'ha constatat que el gest de Putin liquida els esforços de la diplomàcia i s'ha alertat de les greus conseqüències que l'actual crisi tindrà per a Ucraïna, per a la seguretat europea i per al món en general.
L'ambaixador de Rússia a l'ONU ha dit que el país estava obert a solucions diplomàtiques, però també ha repetit les acusacions de Putin, que culpava Ucraïna de l'escalada de les agressions. Rússia s'ha quedat sola al Consell, però, com que hi té dret de veto, no s'hi ha presentat ni s'ha votat cap declaració de condemna. El seu principal aliat, la Xina, s'ha limitat a demanar contenció a totes les parts, però no li ha donat suport.
"Una flagrant violació del dret internacional", segons la UE
La Unió Europea també imposarà "sancions" contra els "involucrats en aquest acte il·legal". Aquests són els termes que han fet servir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; i el president del Consell Europeu, Charles Michel, en un comunicat conjunt, sense precisar més. La possible adopció de sancions l'han d'aprovar els 27 estats membres de la UE per unanimitat.
Brussel·les considera el reconeixement de les repúbliques rebels "una flagrant violació del dret internacional i dels Acords de Minsk". La UE reitera el seu suport "a la independència, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment".
L'alt representant de la UE per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell, ha qualificat el reconeixement per part de Rússia com "una altra agressió frontal" contra Ucraïna:
"Els decrets del president Putin en què ordena una suposada missió de manteniment de la pau a les anomenades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk és una altra agressió frontal contra Ucraïna, una violació de la seva integritat territorial i sobirania. El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunir com més aviat millor."
Pedro Sánchez: "Hi respondrem de manera coordinada"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat el reconeixement per part de Rússia de les dues autoproclamades repúbliques del Donbass, que ha considerat "una violació dels acords de Minsk i de la legalitat internacional".
Sánchez ha anunciat una resposta "de manera coordinada" amb els socis espanyols:
Abans del tuit de Sánchez, havia parlat en roda de premsa el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, que ha dit que la guerra a Ucraïna "és clarament evitable" i ha demanat al Kremlin que continuï apostant per la via diplomàtica, davant l'augment de la tensió pel reconeixement de la independència de Donetsk i de Lugansk.
Després de reunir-se amb els ministres d'Afers Exteriors europeus, el cap de la diplomàcia espanyola ha assegurat que el que estan fent és "oferir diàleg, distensió i qualsevol marc" de negociació amb Moscou per evitar l'escalada del conflicte.
El president francès, Emmanuel Macron, que ha liderat els esforços diplomàtics de la UE i havia demanat la reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en un comunicat, qualifica l'anunci de Putin com "una clara violació unilateral dels compromisos internacionals de Rússia i una vulneració de la sobirania d'Ucraïna".
Per la seva banda, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha fet una crida a Putin a escollir la via diplomàtica. En un missatge a Twitter, Stoltenberg ha acusat el Kremlin de "llançar gasolina" i ha animat Rússia a seguir la via diplomàtica.
El secretari general de l'OTAN considera que els decrets signats aquest dilluns pel president rus "erosionen els esforços cap a una solució del conflicte":
"Condemno el reconeixement de Rússia de Donetsk i Lugansk, a Ucraïna. Erosiona els esforços cap a una solució del conflicte i viola els acords de Minsk. L'OTAN dona suport a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna. Emplacem Moscou a deixar de llançar gasolina i escollir la diplomàcia."
- ARXIVAT A:
- Ucraïna Rússia Vladímir Putin