Qui és Maria Kolesnikova, la líder opositora bielorussa condemnada a 11 anys de presó
- TEMA:
- Bielorússia
Aleksandr Lukaixenko continua ferm en la seva política de silenciar totes les veus crítiques del règim que lidera des del 1994, ja sigui per la via de l'expulsió de Bielorússia o de l'ingrés a presó.
Tot apuntava que el destí de la líder opositora Maria Kolesnikova seria l'expulsió, però quan s'estava a punt de produir, a la frontera amb Ucraïna, l'activista va estripar el seu passaport. D'allà va anar directe a presó, on ha estat tancada durant quasi un any.
Aquest dilluns ha tingut lloc el judici contra ella i l'advocat Maxim Znak, en què la justicia bielorussa els acusa de crear i liderar una organització extremista que pretenia derrocar el règim de Lukaixenko i aconseguir el poder de forma inconstitucional.
El tribunal de Minsk els ha declarat culpables d'aquests càrrecs i els ha condemnat a presó: Kolesnikova a 11 anys, Znak a 10. L'activista ha rebut la notícia amb un somriure i fent el gest del cor amb les mans emmanillades.
L'única que s'havia quedat al país
Kolesnikova havia format, juntament amb Svetlana Tikhanóvskaia i Veronika Tsepkalo, una candidatura conjunta que pretenia aconseguir un canvi polític a Bielorússia, derrotant Lukaixenko a les urnes l'estiu del 2020.
La campanya de les tres líders opositores va omplir els carrers de Minsk, i alguns van pronosticar-ne el triomf en les eleccions generals. A l'hora de la veritat, però, Lukaixenko va arrassar amb un 80% dels vots.
Els resultats van indignar molts votants, que van clamar al cel un més que probable frau electoral. Les seves protestes al carrer van ser reprimides amb duresa per la policia bielorussa.
Pocs dies després, tant Tikhanóvskaia com Tsepkalo van abandonar el país per por de represàlies. Kolesnikova va ser l'única que es va quedar a Bielorússia.
"La Maria i el Maksim son els heoris de Bielorússia" ha tuitat Tikhanóvskaia. "El règim pretén que els veiem destrossats i exhausts. Però mireu: estan somrient i ballant. Saben que els alliberarem molt abans que es compleixin aquests 11 anys".
La comunitat internacional emet l'enèsima denúncia
Per molt que les seves polítiques repressives adoptin un caràcter internacional, Lukaixenko no fa cas de les denúncies que li arriben d'arreu del món. No li va tremolar el pols ni tan sols per deportar l'atleta Kristsina Tsimanuskaia mentre se celebraven els Jocs Olímpics de Tòquio.
El portaveu de la Unió Europea s'ha referit avui a la "flagrant falta de respecte cap als drets humans i les llibertats fonamentals" que caracteritza el règim de Lukaixenko.
De fet, les polítiques del líder bielorús ja fa temps que tenen una afectació directa sobre la UE, sobretot en l'àmbit migratori. Lukaixenko permet el pas a Lituània, Letònia i Polònia com a resposta a les sancions d'Occident per la repressió contra els opositors al seu règim.
- ARXIVAT A:
- Bielorússia