Exterior de l'accés a la plaça Roja de Moscou, on hi ha l'edifici del Kremlin (EFE/Maxim Shipenkov)

Condemnat a 10 dies de presó un estudiant rus per posar "Glòria a Ucraïna" al seu wifi

L'acusen de difondre públicament "simbologia nazi i extremista" i li han confiscat el rúter
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Un tribunal de Moscou ha condemnat a deu dies de presó un estudiant rus per rebatejar el senyal de wifi amb el nom "Slava Ukraini!", (Glòria a Ucraïna) en català.

Des del 2018, es tracta de la salutació oficial de l'exèrcit ucraïnès i és un símbol de resistència a la invasió russa.

Amb el canvi de nom de l'aparell, el jove moscovita "fa propaganda de l'eslògan del nacionalisme ucraïnès" i se'l declara culpable de "difondre públicament simbologia nazi i extremista", segons ha argumentat el tribunal citat per l'agència Ria-Novosti.

El president rus, Vladímir Putin, ha justificat la invasió d'Ucraïna --operació militar, segons la terminologia del Kremlin-- sota l'acusació, no fonamentada, que el país està sota control d'un "règim neonazi".

Com a conseqüència, el rúter ha estat confiscat per la policia mentre continuen investigant l'estudiant. També se li ha retirat l'ordinador portàtil, per haver difós l'eslògan a un nombre il·limitat d'usuaris amb l'ample del seu wifi.  

Precisament, va ser un agent qui va detectar la xarxa amb el nom "Slava Ukraini!", i va denunciar-ne el propietari. El jove va ser arrestat dimecres i va ser posat a disposició judicial.

Des de la invasió d'Ucraïna, el febrer del 2022, les autoritats russes han reprimit qualsevol crítica pública a l'ofensiva del Kremlin, o les expressions de suport a les forces ucraïneses, i milers de persones s'han enfrontat a multes i penes de presó elevades.

l
Milers de persones fent amí cap al cementiri per acomiadar l'opositor rus Aleksei Navalni (Reuters)

Només aquest mes de febrer, centenars de persones van ser detingudes per posar flors en memòria d'Aleksei Navalni, el líder opositor mort en estranyes circumstàncies en un centre penitenciari a l'Àrtic.

D'acord amb les dades d'Amnistia Internacional, més de 21.000 persones han estat objectiu de les "lleis repressives utilitzades per reprimir els activistes contra la guerra".

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut