
Condemnats a 9 mesos de presó dos exregidors del PSC pel cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet
Primera derivada pel cas de presumpta corrupció al Consell Esportiu que arriba a judici
Primer judici en relació amb una de les derivades del cas de presumpta corrupció al Consell Esportiu de l'Hospitalet (CEH). Dos exregidors del PSC durant el govern de Núria Marín han acceptat una condemna de nou mesos de presó. Es tracta de Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza, que han acceptat els delictes d'apropiació indeguda i contra la seguretat social per evitar anar a judici.
La condemna que se'ls imposa no implica l'entrada a la presó, perquè el tribunal ha acordat la seva suspensió si no tornen a cometre cap delicte durant els pròxims dos anys.
El tribunal també ha tingut en compte l'atenuant de reparació del dany, perquè els acusats han retornat els diners que es van quedar.
Els dos condemnats eviten anar a judici, on s'enfrontaven a unes peticions de la fiscalia de fins a quatre anys i mig de presó i fins a sis anys que demanava l'acusació popular dels Comuns a l'Hospitalet, en afegir també el delicte de malversació.
Un acomiadament improcedent simulat
El Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat és una entitat privada que rep fons i subvencions públiques. En formaven part dos regidors del PSC --Cristóbal Plaza i Cristian Alcázar--, ara condemnats.
Els fets es remunten al 2016, quan Cristóbal Plaza volia deixar el seu càrrec del CEH. Segons el relat de les acusacions, Plaza va voler marxar del CEH per fer el salt a la política. Per fer-ho, es va simular el seu acomiadament i va cobrar una indemnització de 47.147 euros, un tràmit en què va participar l'altre acusat i aleshores també membre del CEH, Cristian Alcázar.

Segons les acusacions, Alcázar va signar la carta de comiat improcedent per justificar el cobrament d'una indemnització econòmica per a l'altre acusat. Poc després, Plaza deixava el seu càrrec al CEH i, més tard, va fitxar com a assessor del govern de l'aleshores alcaldessa Núria Marín, de l'Hospitalet de Llobregat.
Set mesos després del seu salt a la política, Plaza, però, tornava al Consell Esportiu de l'Hospitalet, d'on havia marxat, i va acabar presidint l'entitat.
L'advocat de l'acusació popular del partit dels Comuns de l'Hospitalet, Enrique Leiva, considera que la importància del procediment era "que els dos exregidors reconeguessin els fets, que s'havia robat a l'Ajuntament i al CEH".
Segons l'advocat Leiva, la sentència condemnatòria d'avui evidencia i caracteritza "el que passava en el Consell Esportiu durant aquests anys".
Què queda pendent del cas del Consell Esportiu de l'Hospitalet?
El cas arrenca fa gairebé cinc anys, amb un escorcoll de la UDEF (la Unitat de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional) a la seu del Consell Esportiu de l'Hospitalet.
La investigació, portada per un jutjat del municipi, té pendent altres derivades sense data de judici. La més transcendental és la relacionada amb el desviament de subvencions que rebia l'entitat per part de l'Ajuntament. En el cas hi ha una quinzena de persones investigades, entre el tresorer, directius i treballadors del Consell Esportiu de l'Hospitalet.
S'investiga una possible comptabilitat paral·lela del Consell Esportiu de l'Hospitalet dels últims cinc anys. En la documentació inclosa en el rendiment de comptes --com el de l'any 2018--, la policia sospita que s'haurien desviat mig milió d'euros, destinats a despeses personals i pagaments en negre.

La presumpta trama de corrupció arrencava per la denúncia feta per Jaume Graells, actual portaveu d'ERC a l'Ajuntament i aleshores regidor del PSC.
Graells va deixar el càrrec poc després de denunciar els fets. Segons ell, la sentència condemnatòria contra els exregidors Plaza i Alcázar implica "un reconeixement d'una falsedat documental" que referma els altres casos pendents a la causa.
En la causa, la Policia Nacional va implicar també l'exalcaldessa Núria Marín per omissió de perseguir un delicte i prevaricació. Un any després, la causa contra Marín va ser arxivada per la jutgessa perquè no va trobar cap indici delictiu.
També es va obrir una peça separada amb escorcolls a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat amb nou persones investigades, una derivada que també va ser arxivada pel jutjat, que va concloure que els expedients es van tramitar correctament i no hi havia delicte.