La periodista xinesa Huang Xueqin, fotografiada a Singapur (Picture Alliance/dpa/Sophia Huang Xueqin)

Condemnen a 5 anys de presó la periodista que va introduir el #MeToo a la Xina

Huang Xueqin ha estat condemnada pel delicte d'"incitació a la subversió del poder estatal", juntament amb l'activista Wang Jianbing, condemnat a 3 anys i mig
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xina

La periodista independent xinesa Huang Xueqin, que va significar-se en la introducció de la campanya #MeToo a la Xina, ha estat condemnada aquest divendres a 5 anys de presó.

La plataforma que li dona suport ha explicat que la condemna és pel delicte d'"incitar a la subversió del poder estatal", per haver informat de violacions dels drets humans al país.

També han condemnat l'activista Wang Jianbing a 3 anys i mig de presó pel mateix delicte. Tots dos són a la presó des del setembre del 2021, quan els van detenir, i els van jutjar 2 anys després.

La plataforma Allibereu Huang Xueqin i Wang Jianbing (Free Huang Xueqin & Wang Jianbing) ho ha explicat a X/Twitter i hi ha afegit que Huang té la intenció de recórrer contra la sentència, i que Wang ho ha de consultar amb el seu advocat:


Va denunciar casos d'agressions sexuals i de corrupció

Huang, de 35 anys, va tenir un paper destacat el 2018 en la denúncia de casos d'agressions sexuals a la Xina i recollint testimonis de víctimes, i va publicar reportatges sobre corrupció i sobre contaminació ambiental.

També va informar de les protestes contra el govern xinès a Hong Kong el 2019, i llavors ja la van detenir durant tres mesos per haver explicat l'experiència a les xarxes socials.

Segons la plataforma que defensa tots dos periodistes, el sistema judicial xinès acostuma a fer servir contra els activistes i els periodistes independents el delicte d'incitació a la subversió.

Edifici del tribunal de Guangzhou on han sentenciat Huang Xueqin, aquest divendres (Reuters)

Denuncien il·legalitats en el procediment judicial

També afirmen que el tracte que han rebut tots dos "està farcit de violacions de la llei i de la justícia processal" vigents a la Xina, amb aïllaments il·legals a la presó o interrogatoris inacabables.

La plataforma denuncia que els principals càrrecs contra Huang i Wang es basen en les trobades i reunions que feien tots dos amb joves xinesos, durant les quals es parlava de qüestions socials.

També que la seva detenció, el 19 de setembre del 2021, va coincidir amb la confirmació que Huang cursaria un màster a la Universitat de Sussex, al Regne Unit, i ja tenia fins i tot el bitllet d'avió per anar-hi.

 

 

ARXIVAT A:
Xina Drets humans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut