El Caire

Condemnen a cadena perpètua l'expresident egipci Hosni Mubarak per la mort de manifestants a Tahrir

L'expresident d'Egipte Hosni Mubarak ha estat condemnat a cadena perpètua per la mort de manifestants durant la revolta egípcia que el va derrocar. El seu ministre de l'Interior, Halib Al-Adli, també ha estat condemnat a presó de per vida. El rais, que ha estat absolt dels càrrecs de corrupció, ja ha ingressat a presó.

RedaccióActualitzat
Mubarak, culpable. L'expresident egipci, Hosni Mubarak, ha estat condemnat a cadena perpètua pel Tribunal Penal del Caire que l'ha jutjat per haver ordenat que es disparés als manifestants que fa un any demanaven la seva dimissió a la plaça Tahrir del Caire, en un dels moments àlgids de la Primavera Àrab.

El ministre de l'Interior de Mubarak, Habib Al-Adli, ha estat condemnat a la mateixa pena de presó de per vida. En canvi, el Tribunal ha absolt els sis alts càrrecs de la policia i del Ministeri de l'Interior que també estaven acusats d'assassinat. Pel que fa als càrrecs d'abús de poder i corrupció, els jutges han absolt Mubarak. En el cas dels dos fills de l'expresident, Alaa i Gamal, els crims han prescrit.

Mubarak ha estat traslladat en helicòpter des de l'hospital on està detingut, en una zona propera al tribunal. L'últim tram del trajecte l'ha fet en ambulància. Un cop més, l'exrais egipci ha estat transportat fins a l'interior de la sala de vistes en una llitera, com en totes les sessions d'aquest judici. La vista ha començat a les deu del matí enmig d'una gran expectació i Mubarak ha estat escoltant, impassible, protegit per unes ulleres de sol, el discurs i el veredicte dels jutges. Ara, ja ha ingressat a presó.

Responsable de 800 morts

En un procés sense precedents al món àrab, la fiscalia el fa responsable de les 800 morts que es van registrar durant la revolta popular del gener de l'any passat. El judici va començar el maig de 2011, però va quedar interromput durant uns mesos. La defensa ha intentat utilitzar el suposat delicat estat de salut del rais, de 84 anys, per evitar que el condemnessin.

A tocar de les eleccions

El veredicte arriba enmig del procés electoral per escollir el nou president del país. La segona volta electoral s'ha de fer els dies 16 i 17 de juny i enfrontarà el candidat dels Germans Musulmans, Muhammad Mursi i l'ultim primer ministre de Mubàrak, Ahmed Shafid.

Els advocats de les víctimes temien que la proximitat de les eleccions fes que el Tribunal Penal del Caire posposes la lectura de la sentència. Finalment no ha estat així.

Un faraó malalt

La imatge de Hosni Mubarak ha canviat molt en un any. El faraó, com se'l coneix, està malalt. Hosni Mubarak va caure per la pressió popular l'onze de febrer de l'any passat. 30 anys de poder autocràtic desgasten, però el rais s'ha mantingut fidel a la seva llegenda fins al final: s'ha estimat més la presó que no pas l'exili. I entre reixes s'ha defensat fins al final.

L'expectació del judici ha estat perquè Mubarak és el primer líder del món àrab derrocat per les revoltes populars que haurà de complir condemna. L'ex-president tunisià Ben Alí, refugiat a l'Aràbia Saudita, va haver de ser jutjat en rebel.lia, i el líder libi, Muamar el Gadafi el van executar sense judici, mentre que l'ex president del Yemen, Alí Abdalà el Saleh, ha aconseguit la immunitat judicial.

A la plaça Tahrir, Mubarak va aconseguir, finalment, unir la majoria d'egipcis, precisament en contra seu. La coalició entre l'esquerra laica urbana, els marginats del camp i els islamistes va col·lapsar el règim.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut