Condemnen a dos anys de presó un monjo de Montserrat que ha acceptat haver abusat sexualment d'un menor

Actualitzat

ACN Monistrol de Montserrat - L'Audiència de Barcelona ha condemnat un monjo de Montserrat a dos anys de presó i cinc anys de llibertat vigilada per haver abusat sexualment d'un menor el maig del 2019. Segons informa l'Abadia de Montserrat, el religiós -que en el moment dels fets tenia 39 anys- ha reconegut haver-se valgut de la seva ascendència per mantenir relacions amb un menor de 17 anys. L'Abadia assumirà la indemnització de 20.000 euros per a la víctima. També se'l condemna a sis anys d'allunyament i prohibició de comunicar-se amb la víctima, així com inhabilitació especial durant cinc anys per treballar en cap ofici que tingui contacte amb menors. L'Abadia condemna l'actuació i demana perdó a la víctima pels danys causats.

(En aquesta actualització s'incorporen detalls de l'acord de conformitat dictat per l'Audiència de Barcelona)

L'Audiència de Barcelona havia d'acollir aquest dilluns el judici contra el monjo de Montserrat però finalment s'ha arribat a un pacte de conformitat. En concret, les parts han acordat una condemna de dos anys de presó per un delicte continuat d'abusos sexuals a una persona major de 16 anys i menor de 18. D'altra banda, s'han tingut en compte els atenuants de reparació parcial del dany i de confessió. A banda de la pena de presó, també se li prohibeix que s'apropi a menys de 1.000 metres de la víctima i a comunicar-se amb ella durant sis anys; cinc anys de llibertat vigilada; i inhabilitació especial durant cinc anys per fer cap professió que tingui contacte amb menors d'edat.

També s'ha sol·licitat una indemnització de 20.000 euros per a la víctima pel dany moral causat. En aquest sentit, l'Abadia de Montserrat ja ha informat que assumirà el pagament íntegre dels 20.000 euros degut a la "manca de béns" del condemnat. La defensa de la víctima també ha sol·licitat que el condemnat faci un programa sobre educació sexual.

El monjo era un "referent personal i espiritual" per a la víctima

Segons la sentència, el monjo de Montserrat va establir relació amb l'acusat a través d'unes trobades que es feien a l'Abadia que tenien per nom Montserrat Jove i que es feien dues vegades l'any. Per a la víctima, el religiós condemnat es va convertir en un "referent personal i un guia espiritual" i, fins i tot, va ser padrí de la seva confirmació i estava al cas de problemes personals que tenia com ara situacions de bullying que havia patit o l'acceptació de la seva homosexualitat.

En el marc de la relació que tenien, l'acusat va convidar la víctima a passar un cap de setmana al Monestir del 3 al 5 de maig de 2019 i el monjo va assumir-ne les despeses. La víctima va allotjar-se a les cel·les i la primera nit l'acusat va proposar al jove de beure's un ampolla de cava amb la finalitat "que la ingesta d'alcohol facilités l'inici d'una relació sexual". Després de beure's l'ampolla, l'acusat va proposar al jove d'estirar-se al llit i, segons la sentència, va començar a fer-li tocaments i a abraçar-lo. L'endemà dissabte la situació es va repetir i van tenir relacions sexuals.

La sentència considera provat que el jove, tot i estar incòmode amb la situació, no ho va verbalitzar clarament "degut al seu estat de semi embriagament, la diferència d'edat, l'ascendència que tenia l'acusat sobre ell i l'entorn no habitual en què es trobava". El jove només va ser capaç de mostrar-se disconforme quan l'acusat li feia petons a la boca. Aquesta vivència, recull la sentència, va provocat al jove un trastorn d'estrès posttraumàtic, que va requerir de tractament psicològic durant un període d'uns dos anys. En aquest temps és quan l'acusat va decidir posar la denúncia.

L'acusat ja va reconèixer en la seva primera declaració haver mantingut relacions sexuals amb el menor d'edat. L'escrit de la sentència també conclou que el religiós va "col·laborar de forma rellevant amb la justícia". A més, també va demanar-li perdó pels ets comesos "afavorint així la compensació emocional que el jove necessitava".

L'Abadia de Montserrat demana perdó a la víctima

L'Abadia condemna l'actuació del religiós i considera que és "totalment contrària als valors i principis" que defensen i amb els quals intenten "viure cada dia". A més, asseguren que se senten "avergonyits" i demanen perdó a la víctima "per tots els danys causats". També asseguren que, des del primer moment, han col·laborat "activament" en el procés de Justícia Restaurativa per "ajudar-lo a superar -en la mesura del possible- aquesta situació" expliquen que la víctima pot "continuar comptant amb tot el nostre suport i recolzament".

En el mateix comunicat, l'Abadia assegura que en el mateix moment que van tenir coneixement dels fets van iniciar una "recerca proactiva" d'altres possibles víctimes i expliquen que no s'ha identificat ningú més. Un cop conclòs el procés penal, relaten, prosseguirà el procés canònic que "haurà de resoldre en conseqüència". Mentrestant, expliquen, "continuaran en vigor les mesures cautelars canòniques imposades de de l'inici, en especial la prohibició d'exercir el ministeri i l'allunyament de Montserrat".

Per últim, la comunitat de Montserrat avança que des de fa uns anys que han iniciat formacions per "prevenir i detectar" supòsits com aquest. "Condemnem enèrgicament qualsevol tipus d'abús, en especial, contra els menors i reafirmem el nostre compromís a lluitar-hi sense treva en tot moment i circumstància", conclouen.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut